Elinkeinoministeri Wille Rydmania puhui tänään synagogassa Hamasin hyökkäyksen uhrien muistotilaisuudessa. Helsingin juutalainen seurakunta oli pyytänyt häntä puhujavieraaksi.

Rydman oudoksuu puheessaan sitä, miten: ”[j]oillekin poliitikoille ja tiedotusvälineille tuntuu olevan vaikeaa kutsua Hamasia edes terroristijärjestöksi, vaikka oikeastaan tuokin käsite antaa varsin vähättelevän kuvan kyseisen tappokoneiston luonteesta. Hamasin isku osoittaa, että kyse on systemaattiseen ja keinoja kaihtamattomaan kansanmurhaan tähtäävästä hallinnosta.”

Hän korostaa että minkään kansakunnan historia ei ole niin täynnä eksistentiaalisten uhkien kokemuksia kuin juutalaisten.

”Hamanista holokaustin kautta Hamasiin. Aina sama juttu: pyrkimys hävittää Israel – siis Jaakobin jälkeläiset – kokonaisuudessaan ja juuriaan myöten. Kun kansakunnan historia on tällainen, ei ole ihme, että juutalaisiin kohdistuneet hirmuteot nostattavat pintaan myös kammottavia takaumia kollektiivisesta ja ylisukupolvisesta muistista. ”Joko se taas alkaa”, on moni juutalainen kysynyt itseltään.”

Rydman kummeksuu myös sitä, että suomalainen yhteiskunta ”on häkellyttävän hidas ja joskus jopa sokea tunnistamaan konkreettista etnistä väkivaltaa ja sen uhkaa.”

– Hamasin iskua on vähätelty ja räikeillä älyllisillä kuperkeikoilla Israelista on yritetty rakentaa tapahtumien syypäätä.

Lue Rydmanin puhe kokonaisuudessaan viestipalvelu X:stä tai Facebookista >

SUOMEN UUTISET