Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä jätti eilen eduskunnassa kirjallisen kysymyksen Gazan konfliktista ja Suomen puolustusyhteistyöstä Israelin kanssa. Kysymyksessään vasemmistoliitto vaatii Suomea lopettamaan puolustusyhteistyön Israelin kanssa ja asettamaan Israelin aseidenvientikieltoon. Se myös vaatii Suomea lopettamaan aseiden tuonnin Israelista.

Puolustusvaliokunnan perussuomalaiset pitävät vasemmistoliiton kannanottoa suorastaan käsittämättömänä.

– Haluaako vasemmistoliitto vaarantaa Suomen ilmapuolustuksen? kysyy perussuomalaisten kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan valiokuntavastaava Jari Ronkainen.

– Suomihan juuri keväällä valtuutti Puolustusvoimat hankkimaan ilmatorjunnan korkeatorjuntakyvyn järjestelmäksi Israelin puolustusministeriön David’s Sling -ohjusjärjestelmän, jonka toimittaa israelilainen Rafael Advanced Defense Systems. Se soveltuu erinomaisesti Suomen ilmapuolustuksen tarpeisiin, mutta tulee olemaan myös täysin Nato-yhteensopiva. Järjestelmän avulla rakennetaan ilmatorjunnalle nykyistä parempi korkeatorjuntakyky ja kasvatetaan merkittävästi ilmatorjunnan ulottuvuutta.

Israelilla on täysi oikeus puolustaa itseään

Kansanedustaja Miko Bergbom muistuttaa, että Suomi tekee puolustusyhteistyötä Israelin kanssa vahvistaakseen omaa puolustustaan.

– Toisin kuin vasemmistoliitto katsoo, ei Suomen tule irtaantua yhteistyöstä Israelin kanssa. Israelilla on täysi oikeus puolustaa itseään raakalaismaiselta terroristijärjestö Hamasilta. Suomen ja Israelin välinen asekauppa perustuu Suomen turvallisuuden vahvistamiseen, eikä sitä tule vaarantaa näin epävakaina aikoina.

Kansanedustaja Juha Mäenpää katsoo, että kyse on myös Suomen puolustusteollisuuden tulevaisuudesta.

– Suomen ja Israelin puolustusministeriöiden yhteistyötä määrittävän yhteisymmärryspöytäkirjan tavoitteena on lisätä yhteistyötä niin aseiden kehittämisessä, tuotannossa kuin hankinnassakin. Tarkoituksena on siis voimistaa molempien maiden puolustusteollisuutta ja sotilaallista toimintakykyä.

Vasemmisto ei ole pohtinut esitystään loppuun asti

Vasemmistoliitto esittää kysymyksen myös siitä, miten Suomen hallitus toimii sen eteen, että saadaan viiveettä aikaan tulitauko ja Hamasin ottamat panttivangit vapautettua. Kansanedustaja Tomi Immosen mielestä tästä ei ole epäilystä:

– Suomi on jo tuominnut täysin Israeliin kohdistuneen järkyttävän terroristisen hyökkäyksen. Israelin valtiolla on oikeus suojella kansalaisiaan terrorismilta kansainvälisen oikeuden puitteissa. Gazan katastrofaalisen humanitaarisen tilanteen helpottaminen on ensiarvoisen tärkeää, ja kansainvälistä humanitaarista oikeutta tulee noudattaa ja taata siviilien suojelu. Suomi on tässä muun EU:n mukana vastaamassa tilanteeseen vahvasti ja yhtenäisesti.

– Mielestäni vasemmistoliitto ei ole pohtinut esitystään loppuun asti. Ei voi olla niin, että kun itsenäinen valtio joutuu raakalaismaisen terroristihyökkäyksen kohteeksi, niin Suomen vasemmisto rientää kieltämään kansainvälisen avun sellaisen terrorismin kohteeksi joutuneelta maalta. Pitääkö terrorihyökkäyksen kohteeksi joutuneelta maalta siis viedä kyky puolustautua ja ulkomainen tuki? jatkaa Immonen.

Suomen Uutiset