Ruotsin vasemmistopuolue rahoitti vuosien ajan DFLP:n nuorisotoimintaa. Nyt DFLP on ilmoittanut olleensa mukana Israeliin kohdistuneessa terroristisessa hyökkäyksessä. Vasemmistopuolue pahoittelee tapahtunutta ja korostaa, että tarkoitus oli voimavaraistaa nuoria naisia ja edistää ihmisoikeuksia.

Ruotsin vasemmistopuolue rahoitti vuosien ajan projektia, jossa yksi avustuskohteista oli DFLP-niminen järjestö, joka on nyt ilmoittanut olleensa Hamasin mukana äskettäisessä Israeliin kohdistuneessa terroristisessa hyökkäyksessä, kertoo Ruotsin yleisradio SVT.

Sekä vasemmistopuolue että sen avustusjärjestö VIF vahvistavat omilla nettisivuillaan julkaistuissa tiedotteissa, että näin on todellakin päässyt käymään. Vasemmistopuolue puolustautuu sanomalla, että projektin tarkoitus oli voimavaraistaa nuoria naisia ja edistää ihmisoikeuksia.

Ohjasi valtion kehitysapurahoja eteenpäin

Projektissa tuettiin kolmen palestiinalaisjärjestön nuorisotoimintaa. Yksi niistä oli DFLP. Avustusrahoja annettiin muun muassa kokoustilojen vuokriin, ruokatarjoiluihin kokousten yhteydessä, kuljetuksiin ja luennoitsijoiden palkkioihin.

Ruotsista annettiin projektiin rahaa kaikkiaan kaksi miljoonaa kruunua vuosina 2013-2019. Projekti ei ole enää toiminnassa. Rahat olivat ruotsalaisten veronmaksajien rahoja, jotka Ruotsin kansainvälisen kehitysyhteistyön keskusvirasto Sida antoi vasemmistopuolueen käyttöön.

Vasemmisto: ”Meillä on ollut väärä käsitys”

Vasemmistopuolueen avustusjärjestö VIF:n puheenjohtaja Johanna Eliasson kertoo tiedotteessa olevansa shokissa saatuaan tietää, että yksi avustusprojektin kohteina olleista palestiinalaispuolueista on osallistunut näihin ”hirvittäviin hyökkäyksiin” Israelia kohtaan. Hän puhuu puolueesta, koska DFLP on myös osallistunut palestiinalaisalueen vaaleihin.

Hän korostaa, että projektin ollessa käynnissä DFLP ei ole ollut EU:n tai USA:n terroristilistalla ja että Ruotsin kansainvälisen kehitysyhteistyön keskusvirasto on hyväksynyt rahojen lähettämisen.

– Meillä ja monilla muilla on selvästikin ollut väärä käsitystä tästä puolueesta, Eliasson sanoo. Valitamme sitä syvästi.

Kommunistinen järjestö, jolla oma aseellinen siipi

Ruotsalaisten tukeman järjestön todellinen luonne olisi ollut helposti selvitettävissä vaikkapa Wikipediasta. DFLP (Democratic Front for the Liberation of Palestine) on PLO:n alajärjestö, joka edustaa ideologialtaan marxilais-leninististä kommunismia.

DFLP:llä on oma aseellinen siipi ja se on ottanut osaa Israeliin tehtyihin terrori-iskuihin aikaisemminkin. Ei siis ole suurikaan yllätys, että se osallistui Hamasin rinnalla hyökkäykseen tälläkin kertaa.

Rahaa Itä-Ukrainan Venäjä-mielisille separatisteille

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Ruotsin vasemmistopuolueen avustustoiminta herättää kysymyksiä. Ylen mukaan puolue on aiemmin lähettänyt kehitysapurahoja Itä-Ukrainan Venäjä-mielisille separatisteille. Vasemmistopuolue halusi tukea ukrainalaista vasemmistojärjestöä, joka vastustaa natsismia ja edistää feminismiä.

Ruotsin vasemmistopuolueen kannatus on suunnilleen samalla tasolla kuin Suomen vasemmistoliiton. Vuoden 2022 parlamenttivaaleissa se sai 6,75 prosentin kannatuksen ja sillä on 24 kansanedustajaa kaikkiaan 349:stä. Puolueen puheenjohtaja Nooshi Dadgostar on iranilaistaustainen.

SUOMEN UUTISET