Polttoaineiden hinta ei ole ikinä ollut vasemmistoliitolle ja SDP:lle niin tärkeä asia kuin nykyisen hallituksen aikana. Valitettavasti vasemmistopuolueiden kansanedustajat ovat sortuneet levittämään aivan selvää disinformaatiota väittäen, että valtiovarainministeri Riikka Purra olisi luvannut, että ”pumppuhinta ei nouse” missään olosuhteissa, kun Purran lausunto kokonaisuudessaan kuului, että pumppuhinta ei nouse hallituksen toimien vuoksi.

Disinformaation levittämisen aloitti vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, joka uudelleentwiittasi maanantaina heinäkuisen twiittinsä, jonka liitteenä on kuvakaappaus lehtijutusta, jossa lukee ”Pumppuhinta ei nouse”, Purra lupaa. Kuvakaappauksesta ei pysty käynnistämään varsinaista videota, joten lukija saa valheellisen kuvan siitä, mitä todellisuudessa on sanottu.

Törkeää vääristelyä

Tiistai-iltana samaa disinformaatiota ryhtyi levittämään SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen, joka on kirjoittanut aiheesta useita twiittejä. Ensimmäisessä hänen kirjoittamassaan twiitissä vääristely on törkeintä, sillä liitteenä on jonkun itse kyhäämä GIF-video, johon on lisätty tekstit ”pumppuhinta ei nouse” … ”ei mistään syystä”.

Lukijalle annetaan vaikutelma, että molemmat lauseet olisivat valtiovarainministerin suusta. Videopätkän ääni on mykistetty, joten siitä ei kuulu, mitä valtiovarainministeri ja häntä haastatteleva toimittaja oikeasti sanovat.

Mäkynen julkaisee manipuloidun videon

Mäkysen harjoittama törkeä vääristely sai osakseen kovaa kommentointia. Sadat twitteristit totesivat hänen valehtelevan – taas.

Mäkysen levittämä disinformaatio oikaistiin välittömästi. Nimimerkki Rivien välistä julkaisi kyseisestä haastattelutilaisuudesta pidemmän videopätkän, josta käy ilmi toimittajan kysymys öljyn hinnan mahdollisesta nousemisesta maailmanpoliittisista syistä ja siihen annettu vastaus, jossa valtiovarainministeri selventää, että Suomen hallitus ei voi vaikuttaa polttoaineiden hintakehitykseen maailmalla, mutta pyrkii siihen, että pumppuhinta Suomessa ei nouse hallituksen omien toimien vuoksi.

– Bensan hinta tai pumppuhinta ei nouse eikä ostovoima heikkene hallituksen toimien vuoksi, valtiovarainministeri Riikka Purra vastaa toimittajan kysymykseen.

– Emmehän me voi kaikkia asioita täällä kuitenkaan säädellä, Purra jatkaa.

Jatkaa disinformaation levittämistä

SDP:n varapuheenjohtaja Mäkynen ei kuitenkaan luovuta. Vaikka häntä on useaan otteeseen oikaistu, hän jatkaa disinformaation levittämistä postaamalla keskiviikkoaamuna haastattelutilaisuuden toisesta kohdasta irrotetun lyhyen videopätkän, jossa Purra vastaa toimittajan jatkokysymykseen.

– Sanoit tässä, että pumppuhinta ei nouse, toimittaja kysyy. Viittaatko tässä, että pumppuhinta ei nouse ilmastosyistä vai että pumppuhinta ei nouse ollenkaan?

– Ei mistään syystä, Purra vastaa.

Valtiovarainministeri siis kertoo, että hallitus ei aio nostaa polttoaineen hintaa ilmastosyistä. Tämä ei muuta sitä tosiasiaa, että Suomen hallitus ei voi vaikuttaa polttoaineiden maailmanmarkkinahintojen kehitykseen.

Opposition takki on tyhjä

Disinformaatiokampanjaan ovat yhtyneet SDP:n kansanedustajista ainakin Pinja Perholehto (linkki) ja Jani Kokko (linkki). Vääristellyn tiedon levittäminen tästä asiasta tuskin tulee loppumaan koko hallituskaudella.

– Hurjaa nähdä, kuinka tyhjä opposition takki on jo tässä vaiheessa kautta, kommentoi kokoomuksen kansanedustaja Tere Sammallahti.

SUOMEN UUTISET