Hallitusneuvotteluissa käsittely jatkuu muun muassa ilmasto- ja energiapolitiikasta, taloudesta ja työllisyydestä. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi hetki sitten, että perussuomalaiset on valmis ansiosidonnaisen porrastamiseen mutta ei lyhentämiseen.

Riikka Purralta kysyttiin tänään aamupäivällä kommenttia tulevan hallitusohjelman kirjauksiin koskien ilmasto- ja energiapolitiikkaa. Purra sanoi, ettei halua mennä ohjelman yksityiskohtiin, mutta hallitus ajaa järkevää energiapolitiikkaa.

– Se pitää sisällään sekä ilmastotavoitteet että on myös talouden kannalta kestävää, turvaa samalla ihmisten ostovoiman, ei lisää arjen kustannuksia eikä heikennä teollisuuden kilpailukykyä.

Turhaa hypeä ei tarvetta edistää

Purra huomautti että lyhytnäköinen luotto esimerkiksi tuulivoimaan ei ole järkevää. Tuulivoimaan liittyy paljon haasteita.

– Täällä kukaan ei ole sanomassa ei järkeville investoinneille, mutta sellainen turha hype, jossa suomalaisia suoraan sanoen viilataan linssiin, niin sitä meidän ei ole tarpeen edistää.

– Tiedetään, että Suomessa esimerkiksi tuulivoimatuottajien velvoitteet – esimerkiksi myllyjen osalta, kun ne ovat purkukuntoisia – ovat puutteellisia ja ympäristövaikutusten arviointi on käytännössä puutteellista. On huolestuttavaa, että tänne halutaan edelleen merkittävästi lisää tuulivoimainvestointeja, eikä ongelmia suostuta edes pohtimaan. Puhumattakaan siitä, mistä saadaan säätövoimaa.

– Ei voida kuvitella, että saisimme esimerkiksi lisää ydinvoimainvestointeja maahan, jossa ydinvoimaa käytetään säätövoimana.

Jakeluvelvoite heikko keino

Ilmasto- ja energiapolitiikkaan liittyen myös jakeluvelvoite on pöydällä. Jakeluvelvoite tarkoittaa, että polttoaineen jakelijoiden on sekoitettava mukaan tietty prosentti uusiutuvia polttoaineita.

Asian käsittely on talouspöydässä vielä kesken. Purra huomauttaa, että jakeluvelvoite on paitsi heikko keino torjua ilmastonmuutosta, sillä on myös vaikutuksia julkiseen talouteen.

– Jakeluvelvoite nostaa pumppuhintaa, lisää biokomponentin osuutta ja kaiken lisäksi tekee sen tehottomalla tavalla. Suomen liiallinen kunnianhimo nostaa jopa koko EU:n tasolla biokomponentin hintaa. Tämä voitaisiin tehdä järkevämminkin.

Purralta kysyttiin myös kommenttia ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamiseen eli siihen, että ansiosidonnaisen määrä vähenisi työttömyysjakson jatkuessa.

– Kuten olen sanonut, me olemme valmiita porrastamiseen, mutta emme lyhentämiseen, Purra vastasi.

SUOMEN UUTISET