

LEHTIKUVA
Jakeluvelvoitteesta löytyi sopu, odottaa vielä lopullisia kuittauksia – Purra: Lähtökohta on, että kansalaisten ostovoimaa ei heikennetä
Hallitusneuvotteluissa on menossa seitsemäs viikko. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi aamulla, että taloudellinen tilanne ei nyt salli jaettavaksi rahaa, jolla voitaisiin hoitaa neuvottelijaosapuolten välisiä näkemyseroja. Tilanne on vaikuttanut myös hallitusneuvottelujen kestoon.
Valtiontalouden sopeutustoimien osalta Riikka Purra sanoi, että pöydissä säästötoimenpiteitä on kyllä löytynyt.
– Täällä kaikki osapuolet ovat sitoutuneet julkisen talouden korjaamiseen ja löytämään sopeutuskohteita. Kokonaisuus ei ole vielä selvillä.
Purra painotti, että taloudellinen tilanne ei nyt salli jaettavaksi rahaa, jolla voitaisiin hoitaa neuvottelijaosapuolten välisiä näkemyseroja. Tämä on vaikuttanut myös hallitusneuvottelujen kestoon.
– Niin tehtiin viime hallituskaudella: kun tuli ongelmia, niitä ratkottiin siten, että eri osapuolet saivat omiin hankkeisiinsa veronmaksajien rahaa. Täällä (Säätytalolla) näin ei ole, vaan kaikki joutuvat kaivamaan kohteita, jaettavasta rahasta taistellaan ja sitä priorisoidaan.
Hinnankorotus kompensoitava kokonaan
Perussuomalaisten kynnyskysymys ja samalla yksi tulevan hallituksen lähtökohdista on ollut, että kansalaisten ostovoimaa ei heikennetä.
Purra linjasi jo maanantaina, että jakeluvelvoitteen kiristymisestä johtuva polttoaineen hinnankorotus on kompensoitava kokonaan.
Purra arvioi, että sopu on löytynyt ja odottaa lopullisia kuittauksia.
– Perussuomalaisten kynnyskysymys ja samalla yksi tulevan hallituksen lähtökohdista on ollut, että kansalaisten ostovoimaa ei heikennetä, päinvastoin.
Ilmastotoimet käyvät kalliiksi
Purra sanoi, että mikäli halutaan tehdä ilmastotoimia, jotka perustuvat laskennallisiin päästövähennyksiin, mutta ovat kokonaisuuden kannalta tehottomia ja samalla kustannustehottomia, kuten jakeluvelvoitteen nostaminen, niin silloin pitää tavalla tai toisella hoitaa se, että tavallinen, autoa käyttävä kansalainen ei joudu maksajaksi.
Purra myös muistutti, että ilmastotoimet nimenomaan heikentävät tavan kansalaisen ostovoimaa.
– Mikäli Suomi haluaa tehdä muita kunnianhimoisempaa ilmastopolitiikkaa eri toimenpiteillä, niin se on hyvin kallista tavalliselle kansalaiselle.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sopeutuskohteet ylikunnianhimoinen ilmastopolitiikka sopeutustoimet jakeluvelvoite polttoaineiden hinnankorotukset ilmastotoimet ostovoima Julkinen talous Riikka Purra Hallitusneuvottelut
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra: Tämä hallitus ajaa järkevää energiapolitiikkaa: – ”Kestävää talouden kannalta, turvaa ostovoiman, ei lisää arjen kustannuksia eikä heikennä teollisuuden kilpailukykyä”

Kehitysapuleikkauksista valmistui kompromissiesitys: Tarkoitus leikata joka vuosi

Purra: Jakeluvelvoitteen kiristymisestä johtuva polttoaineen hinnankorotus on kompensoitava kokonaan

Hallitusneuvotteluissa vaikeimmat sote-kysymykset on jo ratkottu

Petteri Orpo hallitusneuvottelujen aikatauluista: Realistista odottaa, että huomenna on valmista

Työn tekemisestä tulossa kannattavampaa – Purra: ”Hallitus pyrkii parantamaan työn kannustimia”

Tulihan se sieltä: Hallitusohjelma valmistui ja julkaistaan huomenna perjantaina

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän johto: Hallitusohjelmassa moneen asiaan täyskäännös – ja hyvä niin

Purra: Hallitus tavoittelee työtä ja työpaikkoja – vasemmisto-oppositio tavoittelee tuensaajia ja verorahoitteisia oikeuksia
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.