Seuraava hallitus on puuttumassa kannustinloukkuihin eli tukien ja tulonsiirtojen aikaansaamaan vaikutukseen, joka tarkoittaa esimerkiksi tilannetta, jossa työn tekemisestä seuraava bruttotulojen kasvu ei johda nettotulojen kasvuun.

Viime vuosina Suomessa on puhuttu paljon työvoimapulasta, mutta vähemmän siitä, mistä syistä yritysten ja yhteisöjen vaikeudet rekrytoida työvoimaa johtuvat. Kuten jokainen palkansaaja ja elinkeinonharjoittaja tietää, työhaluja yleensä vahvistaa työn tekemisestä tai lisätyöstä seuraava nettotulojen kasvu.

Loppusuoralla olevia hallitusneuvotteluita hetki sitten kommentoinut perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi, että tuleva hallitus on parantamassa työn kannustimia.

– Työn heikko kannustavuus on merkittävä ongelma ja samalla yksi syy työvoimapulan takana. Asumistuki on yksi osa tässä kokonaisuudessa, joka selviää, kun ohjelma valmistuu, Purra sanoi.

Hallitustunnustelija, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi eilen Helsingin Säätytalolla, että hallitusneuvottelujen maali alkaa häämöttää. Realistista onkin odottaa, että neuvottelut saataisiin maaliin tänään, joskin sen jälkeen on vielä edessä hieman teknistä työtä, kuten hallitusohjelman oikoluku ja käännös.

Yhteisymmärrys jakeluvelvoitteesta löytyi

Jo aiemmin tällä viikolla hallitusneuvotteluissa saavutettiin yhteisymmärrys jakeluvelvoitteesta.

Purra vahvisti asian jälleen tänä aamuna.

– Jakeluvelvoitteen kompensaatiosta on sopu, ja siinä oleellinen osa on seuraamusmaksumalli. Se on juuri sellainen, jota perussuomalaiset edisti.

– Kuten moneen kertaan on jo puhuttu, jakeluvelvoite itsessään on hyvin kustannustehoton tapa leikata päästöjä. Ylipäätään se kykenee vain laskennallisiin päästövähennyksiin. Jos kuitenkin mietitään globaalia ilmastoa, vaikutus jää tehottomaksi. Sen takia perussuomalaiset halusi alentaa jakeluvelvoitetta. Koska sitä kuitenkin haluttiin jonkin verran nostaa – toki aiemmin aiottua vähemmän – se pitää jotenkin kompensoida. Tästä on löytynyt kaikille sopiva, järkevä malli, joka on myös siedettävä kustannuksiltaan.

Suomen Uutiset