Hallitusneuvotteluja jo puolitoista kuukautta käyneet puolueet ovat päässeet sopuun hallitusohjelmasta. Ohjelmakokonaisuuden sisällöstä on siis saavutettu yhteisymmärrys kaikkien neljän puolueen kesken ja jäljellä on enää teknistä viilausta.

Hallitustunnustelija, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vahvisti hetki sitten tiedotustilaisuudessa, että hallitusohjelma on valmis. Helpottuneen oloinen Orpo kertoi että ”tuli se sieltä”.

– Kun 40 päivää Säätytalolla olemme neuvotelleet ja ratkoneet asioita – ennen kaikkea olemme rakentaneet Suomelle hyvää hallitusohjelmaa ja välillemme luottamusta. Värikkäitäkin vaiheita on matkalla ollut, mutta se kuuluu politiikkaan.

Neuvottelutulosta Orpo kuvasi hyväksi, ja lupasi, että ohjelma julkaistaisiin huomenna iltapäivällä.

– Kaikki asiat on siis ratkottu ja paperit on valmiina. Viimeiset paperit juuri lähtivät käännökseen ja oikolukuun. Huomenna iltapäivällä pitäisi olla julkaisuvalmista, Orpo sanoi ja esitti kiitokset puheenjohtajakollegoilleen, perussuomalaisten Riikka Purralle, RKP:n Anna-Maja Henrikssonille ja kristillisdemokraattien Sari Essayahille.

Takana pitkä rutistus

Myös Purra kuvasi neuvottelu-urakkaa pitkäksi rutistukseksi, jonka jäljiltä neuvottelupöydissä on loppumetreillä jo esiintynyt väsymystä.

– Esimerkiksi talouspöytä aloitti ensimmäisenä ja lopetti viimeisenä, päiviä on istuttu kellon ympäri. Reformipöydissä ja jaostoissa kaikkien puolueiden neuvottelijat ovat tehneet päivästä toiseen kovasti työtä. Haluankin kiittää heitä ja puoluejohtajakollegoitani.

– Tästä käynnistyy omanlaisensa prosessit ohjelman julkaisun ja puolue-elimissä tapahtuvan hyväksymisen suhteen. Mutta ei nyt hullummalta tunnu, Purra heitti.

Myös Henriksson ja Essayah kuvasivat neuvottelu-urakan olleen kova suoritus, joka kuitenkin yhdessä kestettiin läpi.

Essayah myös kiitteli puheenjohtajakollegoitaan.

– Mielenkiintoista ja välillä haasteellistakin on ollut, mutta myös äärimmäisen innostavaa tehdä yhdessä töitä ja rakentaa hyvää hallitusohjelmaa ja hyvää tulevaisuutta Suomelle.

Työn kannustavuus keskeisenä teemana

Hallitusohjelman yksityiskohtia puoluejohtajat eivät ryhtyneet käymään läpi, vaan ne selviävät huomenna, jolloin julkaistaan ohjelma kaikkine liitteineen. Orpo kuitenkin mainitsi, että yksi keskeinen teema on ollut, miten ihmisiä kannustetaan tekemään enemmän töitä.

Purran mukaan julkisen talouden vaikea tilanne vaikutti osaltaan neuvottelujen pitkittymiseen.

– Kissojen ja koirien kanssa on etsitty kohteita, joista voidaan säästää ja on mietitty, miten asioita voidaan tehdä tehokkaammin. Tämä olisi ollut huomattavasti helpompaa, jos tilanne olisi ollut toinen ja olisimme voineet jakaa rahaa, kuten edellinen hallitus teki. Mutta tämä hallitus teki toisenlaisen valinnan. Se tarkoittaa myös vaikeita päätöksiä. Haluamme kuitenkin huolehtia julkisen talouden kestävyydestä, että meillä olisi hyvinvointijärjestelmä ja että pystyisimme huolehtimaan vanhuksista, pienituloisista, sairaista ja niin edelleen. Ilman muutosta tämä ei ole mahdollista.

Ministerisalkuista sovittiin viimeisenä

Hallitustaipaleensa päättävässä Sanna Marinin (sd) hallituksessa on 19 ministeriä. Tulevassa hallituksessa ministerien määrä tulee olemaan suunnilleen samaa luokkaa.

– Ministerisalkuista sovittiin puheenjohtajapöydässä vasta aivan viimeisenä. Siihen ei mennyt kovin pitkää aikaa, Purra sanoi.

SUOMEN UUTISET