Valtiovarainministeri Riikka Purra katsoo, että julkisen talouden ja valtiontalouden tasapainotus olisi pitänyt aloittaa jo aikaa sitten. – Mutta ainakin se aloitetaan nyt. Säästöjä tehdään heti. Vastuullinen taloudenhoito on ollut liian kauan kadoksissa, ja niinpä meillä on entistä työläämpi tehtävä. Emme aio jatkaa edellisten hallitusten vastuuttomalla talouslinjalla ylivelkaantumalla tulevien sukupolvien kustannuksella.

Ylihuomenna alkavat valtiovarainministeriön sisäiset budjettineuvottelut, ja ensi maanantaina julkaistaan ministeriön ehdotus talousarvioksi ja kehyspäätökseksi. Varsinainen hallituksen budjettiriihi on syyskuun loppupuolella.

Valtiovarainministeri Riikka Purra toteaa, että taloudellisen tilanteen lähtökohdat neuvotteluille ovat vaativat.

– Julkisen talouden suuntaa on muutettava. Suomi ja muut maat kärsivät yhä korkeasta inflaatiosta, ja talouskasvu on kituliasta. Vaihtotase on miinuksella, vienti yskii. Rakentamisessa on kysynnän laskua, teollisuuden tilauskirjat tyhjenevät. Valtionvelan korkokulut ovat monta miljardia vuodessa. Ei ollutkaan ilmaista rahaa, kuten viime kaudella hallituspuolueiden taloustieteellä väitettiin.

Julkisen talouden ja valtiontalouden tasapainotus olisi Purran mukaan pitänyt aloittaa jo aikaa sitten, mutta ainakin se aloitetaan nyt.

– Säästöjä tehdään heti. Vastuullinen taloudenhoito on ollut liian kauan kadoksissa, ja niinpä meillä on entistä työläämpi tehtävä. Emme aio jatkaa edellisten hallitusten vastuuttomalla talouslinjalla ylivelkaantumalla tulevien sukupolvien kustannuksella, Purra sanoo. Hän puhui tänään Kokkolassa perussuomalaisten eduskuntaryhmän kesäkokouksessa.

Pieni- ja keskituloisten asemasta huolehtiminen tärkeää

Purran mukaan hallitus tekee talouden ryhtiliikkeen. Säästöjen rinnalle tarvitaan rakenteellisia uudistuksia ja myös fiksumpaa talouskasvua tuottavaa veropolitiikkaa.

– Erityisen tärkeää on, että pieni- ja keskituloisten palkansaajien asemasta huolehditaan ja että arjen elinkustannukset pysyvät kohtuullisina. Suomalaisen veronmaksajan etu on vastuullinen talouspolitiikka. Jokaisen suomalaisen etu on kestävä julkinen talous.

Vasemmisto-oppositiolle valtiontalouden tasapainotus ei näytä maistuvan, ja pitkin kesää puheet ovat olleet sen mukaisia.

– Opposition sosiaalidemokraatit aloittivat toimenpiteiden vastustamisen siirtymällä sotaretoriikkaan. Hallitus kuulemma julistaa sodan ja asettaa ihmisiä riviin – siis ilmeisesti kuin teloitettavaksi. Puheenparrella tavoitellaan sisällissodan ja kansakuntamme historian voimakkaimman kahtiajaon muistoa ja tunnelmaa.

– Myös ay-liike kertoi viime viikolla aloittaneensa järjestöllisen toimintavalmiutensa nostamisen. Samat henkilöt, jotka väittävät olevansa huolissaan polarisaatiosta ja vastakkainasettelusta, lisäävät sitä aina kun mahdollista. Miksi ne eivät itse ole huolehtineet julkisen talouden kestävyydestä ja uudistusten tekemisestä ajallaan? Purra kysyy.

Vasemmisto kurittaisi työssäkäyviä lisäverotuksella

Vasemmiston omat, konkreettiset toimenpide-ehdotukset julkisen talouden vahvistamiseksi ovat pitkälti loistaneet poissaolollaan.

Purra huomauttaa, että ennen vaaleja SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin ei kyennyt esittämään yhtä ainutta oikeaa keinoa, jolla valtiontaloutta saataisiin korjattua.

– Välillä hän toki väitti SDP:n olevan huolissaan talouden tilanteesta, mutta tästä ei seurannut mitään. Aina enemmän hän oli huolissaan perussuomalaisista ja kokoomuksesta. Ainoat konkreettiset säästötoimenpiteet, joita SDP kykeni sanoittamaan, olivat tilakustannukset ja matkakulut. Tuon velkarallin jälkeen.

– Toki SDP myös ehdotti työssäkäyvän ihmisen kurittamista lisäveroin – siis tilanteessa, jossa veroaste huitelee korkeuksissa ja arjen kustannukset leikkaavat suuren osan. Tilakustannukset, matkakulut ja lisää veroja. Siinä entisen valtionhoitajapuolueen lääke yli varojensa eläneen, kroonisista alijäämistä kärsivän Suomen pelastamiseksi, Purra sivaltaa.

Hän osoittaa konkreettisen eron hallituksen ja vasemmisto-opposition välillä:

– Me tavoittelemme työtä ja työpaikkoja, vasemmisto-oppositio tavoittelee tuensaajia ja verorahoitteisia oikeuksia.

Suomen Uutiset