

MATTI MATIKAINEN
Purra: Yksi vaalikausi ei riitä valtiontalouden tasapainottamiseen – Mäkelä muistuttaa, että jostain on silti aloitettava: ”Suunta on nyt enemmän oikea kuin väärä”
Hallitusohjelman kirjattuna tavoitteena on vahvistaa julkista taloutta, jonka osana ovat kuuden miljardin euron sopeutustoimet vaalikauden aikana. Valtiovarainministeri Riikka Purra ja perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä kuitenkin muistuttavat kansalle haasteen valtavista mittasuhteista: edes kuuden miljardin sopeutus ei vielä saa velkaantumista täysin pysähtymään. – Epätäydellisessä maailmassa jostain on kuitenkin aloitettava, Mäkelä sanoo.
Perussuomalaiset on sitoutunut hallitusohjelman mukaisiin julkisen talouden sopeutustoimiin. Valtiovarainministeri Riikka Purra esittää, että nykyiseen tilanteeseen on osin päädytty sosialistisen talousajattelun seurauksena.
– Suomessa usein valtio tulee apuun kaikkeen. Voimme vain pyytää uusia oikeuksia ja tehtäviä, ja ne ikään kuin vain tulevat jostain. Itse kyseenalaistan tätä lähtökohtaa. Toivoisin esimerkiksi, että kouluissa nuorille ihmisille opetettaisiin selvemmin julkisen talouden kokonaisuutta. Mietittäisiin, mistä rahaa tulee, eli työn tekemisestä, yrittämisestä ja vientituloista, fiskaalikonservatiiviksi tunnustautuva Purra sanoo.
Valtiovarainministeri Purra kannattaa ajattelua, jossa tulot ja menot ovat paremmin tasapainossa kuin nyt.
– Fiskaalikonservatiivisessa ajattelussa nähdään, että valtion pitää pyrkiä hoitamaan perustehtäväänsä paremmin kuin nyt. Tällä hetkellä esimerkiksi terveydenhuoltopalvelut eivät ole tasolla, jossa toivoisimme niiden olevan. Kuitenkaan toissijaiseen ja haitalliseen ei pidä käyttää veronmaksajilta kerättyä rahaa.
– Konkreettisesti toki valtion budjetti, julkisen talouden suunnitelma ja kehyspäätös, joita ministerinä edistän, niin muutokset ovat pienempiä kuin ne, mitä voitaisiin ajattelullisella tasolla tehdä.
Säästöjä tehdään heti
Purra muistuttaa kuitenkin vaikeasta talouden kokonaistilanteesta.
– Vaikka hallitusohjelma on kunnianhimoinen ja vaikka onnistuisimme tekemään neljässä vuodessa sopeutustoimet, niin siitäkin huolimatta hallituskauden lopussa velkaa otetaan vielä paljon ja alijäämät ovat suuria. Hallitusohjelma ei siis ratkaise näitä asioita. Tarvittaisiin vähintään kaksi vaalikautta, ja senkin jälkeen tarvitaan muutosta siinä, miten näemme valtion tehtävät ja verorahoitteiset palvelut.
Purra katsoo, että julkisen talouden ja valtiontalouden tasapainotus olisi pitänyt aloittaa jo aikaa sitten.
– Mutta ainakin se aloitetaan nyt. Säästöjä tehdään heti. Vastuullinen taloudenhoito on ollut liian kauan kadoksissa, ja niinpä meillä on entistä työläämpi tehtävä. Emme aio jatkaa edellisten hallitusten vastuuttomalla talouslinjalla ylivelkaantumalla tulevien sukupolvien kustannuksella.
Myös maalaisjärkeä ja ketteryyttä tarvitaan
Myös perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä muistuttaa kansaa valtiontalouden kunnostamisen haasteen valtavista mittasuhteista: edes kuuden miljardin sopeutus tällä vaalikaudella ei vielä saa velkaantumista täysin pysähtymään.
– Sopeutus taittaa velan kasvun suhteessa bruttokansantuotteen odotettuun nousuun. Velan takaisinmaksuun tällä ei päästä, mutta epätäydellisessä maailmassa on jostain aloitettava. Suunta on enemmän oikea kuin väärä, Mäkelä sanoo.
Hän jatkaa, että myös maalaisjärkeä ja ketteryyttä tarvitaan. Rahankäytön ohjaamisen ohella myös henkisessä ilmapiirissä tarvittaisiin muutosta.
– Monia asioita voitaisiin meillä tehdä ketterämmin ja tehokkaammin, Viron tapaan. Monessa suhteessa Suomi on yhteiskunta, jossa on ongelma jokaiseen ratkaisuun, vaikka pitäisi olla ratkaisu joka ongelmaan. Tätä suhdetta pitäisi pystyä kääntämään toiseen suuntaan purkamalla normeja.
Mäkelän mukaan Suomi on sääntelemässä itsensä hengiltä EU:ssa.
– Monia normeja tulkitaan liian tiukasti, ja suomalainen virkamies on usein liian EU-uskovainen. Muissa maissa normeja tulkitaan Suomea löysemmin, millä muut maat saavat kilpailuetua.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- velan maksu fiskaalikonservatiivisuus talouden tasapainottaminen valtiontalous Sääntely Julkinen talous Riikka Purra Sosialismi Hallitusohjelma Säästöt Jani Mäkelä Sopeutus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra: Hallitus tavoittelee työtä ja työpaikkoja – vasemmisto-oppositio tavoittelee tuensaajia ja verorahoitteisia oikeuksia

Mäkelä: Vaalitulos ei ollut useimmille toimittajille mieleen – ”Monen mielestä yli 620 000 suomalaista äänesti väärin”

Purra: Me näemme Suomen, jonka hyvinvointi perustuu työlle ja jossa on myös velvollisuuksia

Marinin hallituksen jäljiltä jäi vain savuavat rauniot – PS lähti uuteen hallitukseen palvelemaan kansaa ja luomaan toivoa paremmasta

Junnila eduskuntaryhmän varapuheenjohtajaksi

Valtiovarainministeriön budjettiehdotus julki: Työn ja liikkumisen verotus kevenee, kehitysapuun leikkauksia, merkittäviä panostuksia turvallisuuteen ja hyvinvointiin

Marinin hallitus jätti seuraajalleen perinnöksi valtavat velat – valtion budjetista ensi vuonna 3,2 miljardia pelkästään velan korkomenoihin

Uusi hallitus siivoaa velkakuplassa eläneen vasemmiston jälkiä – Bergbom: Oppositio voisi katsoa peiliin

Strandman: Hallitusohjelma edistää yrittäjyyttä ja työllisyyttä
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.