Hallituksella on vaikea urakka edessä, eikä tilannetta helpota yhtään se, että Rinteen ja Marinin hallitukset kieltäytyivät kategorisesti sopeuttamasta valtiontaloutta, vaikka heillä siihen olisi ollut mahdollisuus. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sivaltaa vasemmisto-oppositiota, jonka jättämiä jälkiä uusi hallitus joutuu nyt korjaamaan.

Valtion talousarvio pitää sisällään verohelpotuksia, joilla pyritään lisäämään työnteon kannattavuutta suomalaisten pieni- ja keskituloisten joukossa. Lisäksi budjetti sisältää ensimmäisen erän leikkauksia, joilla pyritään hillitsemään velkaantumisen kasvuvauhtia ensimmäistä kertaa neljään vuoteen.

– Alan olla entistä enemmän vakuuttunut siitä, että vasemmistolla ei ole aikomustakaan tasapainottaa julkista taloutta, vaan elää velkakuplassa tasan niin kauan kuin siihen on mahdollisuus, toteaa kansanedustaja Miko Bergbom.

– On kuitenkin vastuullisten poliitikkojen vuoro yrittää varmistaa se, että maamme ei ajaudu selvitystilaan, jossa lainoittajamme sanelevat maallemme ehdot. Ymmärtäähän sen, että vasemmistoa harmittaa, kun aikuinen vie tikkarin suusta. Joka päivä kun ei voi olla karkkipäivä.

Vasemmistolla ei ollut huolta huomisesta

Viime vaalikaudella ei ollut huolta huomisesta. Varoitukset tulevaisuudesta ohitettiin olkia kohauttamalla ja “relatkaa boomerit” -asenteella. Korona, Ukrainan sota ja energiakriisi ymmärrettävästi lisäsivät menoja, mutta ne eivät selitä kaikkia niitä päätösperäisiä menolisäyksiä, joiden vaikutukset valtiontalouteen eivät ole kertaluontoisia.

Valtiovarainministeriön virkamiehet yrittivät kyllä hienovaraisesti vihjata, mutta viesti meni oppositiota lukuun ottamatta kuin kuuroille korville.

– Lopuksi vielä vasemmiston populisteille muutama sana: Perussuomalaiset lupasivat tasapainottaa valtion talouden kahden vaalikauden aikana. Tasapainoinen julkinen talous tarkoittaa sitä, että maa ei elä yli varojensa, kuten tällä hetkellä kiistatta tapahtuu. Jos velkaantumisen tahti on teistä liian kova, niin odotan innolla teidän esityksiä uusista leikkauksista.

– Muistakaa kuitenkin, että tämä hallitus leikkaa jo ensimmäisessä budjetissa enemmän, mitä te kokonaisen vaalikauden aikana. Tämän faktan edessä kannattaa pohtia, mitä saitte itse aikaan, ja katsoa vaikka peiliin, Bergbom sanoo.

Suomen Uutiset