Eduskunnan kyselytunnilla keskusteltiin torstaina rakennusalaa piinaavista vaikeuksista. Elinkeinoministeri Wille Rydman kertoi hallituksen perustaneen työryhmän, jonka tehtävänanto on hyvin kiireellinen.

– Työryhmän tehtävä on valmistella tietopohjaa budjettiriihen tueksi, jotta hallitus pystyy arvioimaan millaisiin toimenpiteisiin on syytä ryhtyä rakennusalan akuutissa tilanteessa.

Rydman kuitenkin huomauttaa, että suorat tuet eivät välttämättä ole vastuullinen tapa ratkaista ongelmaa.

– Tiedostan kyllä sen, että edellisellä hallituksella oli tapana ratkaista joka ainut ongelma kaatamalla sen päälle vähän lisää velkarahaa. Tämän hallituksen tapa lähestyä asioita on vastuullisempi.

Suuria riskejä nollakorolla

Rydman muistutti, että kyse ei ole pelkästään rakennusalasta, vaan koko talouden synkästä kokonaiskuvasta, johon rakennusala suhdanneherkkänä alana reagoi.

Myös valtiovarainministeri Riikka Purra jakoi huolen rakennusalan ongelmista.

– Meillä on ollut nämä luvut käytössä hallitusneuvotteluista saakka, vaikka esimerkiksi rakennusalalla on selvästi mustia pilviä ja konkursseja syntyy, joten tämäkään ei ole tullut valitettavasti yllätyksenä. Rakennusalahan on näistä ongelmista kertonut jo helmikuusta asti, kun Marinin hallitus oli vielä toiminnassa. En tiedä, onko sieltä tullut erityisiä tukitoimia.

– Kun kysymys on suhdanteista, on syytä korostaa, että osin on myös kyse siitä, että menneinä vuosina velkavivulla ja nollakoroilla on valitettavasti tehty sellaisia hankkeita, joissa riskiä ei ole kyetty kantamaan, ja tämä hallitus ei halua riskejä siirtää veronmaksajan maksettavaksi, Purra painotti.

SUOMEN UUTISET