Perussuomalaisten kansanedustaja Mauri Peltokangas kertoi torstaina SuomiAreenassa, että Suomen vaikea taloustilanne johti kevään hallitusneuvotteluissa voimakkaaseen priorisointiin. -Perussuomalaiset lähtee kuitenkin siitä, että jonkun on tehtävä myös vaikeita päätöksiä, jotta laiva saadaan käännettyä, ja että jonain päivänä asiat ovat paremmin.

Suomen uusi hallitus aloitti viime viikolla äärimmäisen vaikeassa taloudellisessa tilanteessa. Valtionkonttorin tuoreimman tiedon mukaan valtion velka oli huhtikuun lopussa 145, 1 miljardia euroa, eli jokaista asukasta kohden velkaa oli 25 985 euroa.

Valtionvelan määrä kasvoi kiihtyvään tahtiin pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituskaudella 2019-2023, jolloin valtio otti uutta velkaa jopa liki 40 miljardia.

SuomiAreenassa oli torstaina perussuomalaisten puoluepäivä. Perussuomalaisten 2. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Mauri Peltokangas sanoi, että hallituksessa perussuomalaisten politiikka tulee näkymään samaan tapaan kuten oppositiossakin aiemmin.

-Hallituksessa siis puolustetaan niitä asioita, joilla Suomi saadaan kääntymään ja suomalaisten olot hyväksi. Se tarkoittaa samalla sitä, että jokaisen on nyt osallistuttava.

-Poliitikkojen on nyt uskallettava ottaa vastuu, kääntää velkaantuminen ja Suomen suunta sellaiseksi, että hyvinvointiyhteiskunta säilyy. Siihen on vain se keino, että hallitus huolehtii rahan riittävyydestä palveluihin ja hyvinvointiyhteiskuntaan, Peltokangas sanoi.

Perussuomalaiset rakentaa pelkäämättä vastuuta

Puoluesihteeri Arto Luukkanen muotoili nykyhetken tilanteen siten, että Marinin hallituksen jäljiltä oli vain savuavat rauniot.

-Perussuomalaiset ei pelkää vastuuta, vaan me haluamme rakentaa. Kun edellinen hallitus velkaantui, me emme halua enää varastaa lapsilta ja lapsenlapsiltamme. Kun edellinen hallitus vei toivon, me tuomme toivon takaisin suomalaisille. Olemmekin tässä sitä varten, että me palvelemme teitä, Luukkanen sanoi.

Tuore hallitusohjelma on neljän puolueen kompromissien tulos. Luukkanen on kuitenkin tyytyväinen siitä, että perussuomalainen kädenjälki näkyy lopputuloksessa vahvasti.

– Alkaen esimerkiksi nuorten mielenterveysongelmien paremmasta hoitamisesta. Myös Suomen kansallisen edun huomioiminen näkyy ohjelmassa monella tavalla. Ennen kaikkea uusi hallitus on ahertamisen hallitus, joka arvostaa työtä. Se on tärkeää, koska makoilemalla ei päästä enää eteenpäin.

-Edelliselle hallitukselle makoileminen ei ollut ongelma, koska kaikki hoidettiin velaksi. Maksajiksi jäivät lapset ja lapsenlapset. Tämä hallitus lähtee siitä, että omalla työllä pystytään luomaan isänmaa, jossa on hyvä elää.

Hallitusohjelman mukaan työn verotusta ollaankin keventämässä painottaen kevennyksiä etenkin pieni- ja keskituloisille. Uudistus siis tekee jatkossa työn tekemisestä entistä kannattavampaa ja palkitsevampaa.

Jokaiseen torppaan lämpöä ja sähköä

Peltokangas sanoo olevansa tyytyväinen myös Suomen energiapaletin vahvistamiseen.

-Jokaiseen torppaan tarvitaan lämpöä ja sähköä. Se tuleekin toteutumaan niin, etteivät tavallisten ihmisten ja yritysten kustannukset tule enää nousemaan.

Peltokangas nimitettiin äskettäin muun muassa sisäisestä turvallisuudesta ja raja-asioista vastaavan eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajaksi.

-Olen todella onnellinen maahanmuuttoon ja sisäiseen turvallisuuteen liittyvistä kirjauksista hallitusohjelmassa, mistä täytyy kiittää myös nykyistä sisäministeriä Mari Rantasta, Peltokangas sanoi.

Maahanmuuttopolitiikka kiristyykin monella tasolla, ja tavalla, jota perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra on kuvannut maahanmuuttopolitiikan paradigman muutokseksi.

Esimerkiksi turvapaikanhakujärjestelmää tehostetaan. Jatkossa kielteisen päätöksen saaneet palaavat tai heidät palautetaan lähtömaihin mahdollisimman nopeasti.

Kansanedustaja, perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen katsoo, että perussuomalaisten maahanmuuttopolitiikan linja on saatu mukaan hallitusohjelmaan jopa tyhjentävästikin.

– Nyt edessä on miettiä myös uusia kirjauksia, miten voimme kehittää entistä pidemmälle vastuullista maahanmuuttopolitiikkaa.

Rahanjakobileet ovat ohi

Tynkkynen korosti SuomiAreenassa edelleen, miten taloudellisesti hankalassa paikassa uusi hallitus joutui aloittamaan: Rahanjakobileet ovat nyt ohi.

-Viime hallituskaudella periaate oli, että rahaa on, ja sen jälkeen keksittiin, minne kaikkialle rahaa voi antaa. Meillä näin ei ole ollut, koska rahat käytännössä oli tuhlattu jo valmiiksi. Eli nyt joudutaan menemään jonkin aikaa säästöliekillä, jotta ehkä tulevaisuudessa rahaa voidaan taas jakaa.

Suomi Areena, kuvassa Sebastian Tynkkynen.

Tiettyihin tärkeisiin kohteisiin kuitenkin lisärahoitustakin on saatu. Hallitus tulee toteuttamaan esimerkiksi mittavan kolmen miljardin euron infrastruktuuripaketin, joka sisältää niin rautatieverkon kehittämistä eri puolella maata kuin monia muitakin työtä, yrittämistä ja teollisuutta tukevia infrahankkeita. Hallitusohjelmassa on myös sovittu poliisien määrän nostamisesta.

Peltokangas sanoi, että hallitusohjelmaan toiveissa oli suora ja välitön lasku polttoaineiden hintoihin. Uusi hallitus ei kuitenkaan omilla politiikkatoimillaan pyri nostamaan liikkumisen hintaa.

Peltokangas muistutti, että aiemmin suunniteltua polttoaineiden jakeluvelvoitteen ankaraa kiristämistä jo ensi vuodesta alkaen on hallitusohjelmassa selkeästi lievennetty.

– Marinin hallitus olisi nostanut ensi vuonna jakeluvelvoitteen 28 prosenttiin. Se olisi tarkoittanut pumppuhintojen nousua jopa 40 senttiä – siis katastrofi. Se olisi ollut kuolinisku suomalaisille yrityksille ja kumipyöräliikenteelle, mutta me torppasimme sen niin, että kun jakeluvelvoite on tällä hetkellä 13,5 prosenttia, niin se ei nouse nyt, eikä nouse ensi vuonnakaan.

Perussuomalaiset suosituin puolue lähes kaikissa ikäryhmissä

Peltokangas korosti, että taloustilanne johti hallitusneuvotteluissa voimakkaaseen priorisointiin, mistä johtuen neuvotteluissa tehtiin paljon vaikeita päätöksiä.

-Perussuomalaiset lähtee kuitenkin siitä, että jonkun on tehtävä vaikeitakin päätöksiä, että laiva saadaan käännettyä, että jonain päivänä asiat ovat paremmin, turvallisuus on kasvanut ja polttoaineen hinnat eivät ole nousseet. Sitten rahaakin on käytössä enemmän, ja rahaa voidaan kohdistaa vielä enemmän esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Perussuomalaiset on aina ollut ja on jatkossakin yhä vahvemmin suomalaisen työn puolue. Åbo Akademin tuoreen tutkimuksen mukaan joka kolmas työikäinen viime eduskuntavaaleissa äänestänyt mies valitsi perussuomalaiset. Tutkimuksen mukaan perussuomalaiset myös oli suosituin puolue kaikissa ikäryhmissä yli 65-vuotiaita lukuun ottamatta.

Peltokangas näkee taustalla paitsi puolueen onnistumiset, myös poliittisen kulttuurin muutoksen, jonka myötä ihmiset seuraavat politiikkaa tarkemmin kuin ennen.

– Perussuomalaiset on tullut mukaan, ensin vaihtoehtona ja nyt olemme jo Suomen toiseksi suurin puolue ja hallituspuolue. Ihmiset ovat nähneet, miten politiikassa voi onnistua, kun asia on oikea. Perussuomalaisten nykyinen asema onkin pitkälti seurausta myös siitä, että ihmiset, myös kilpailevien puolueiden kannattajat tulevat tapaamaan meitä, syömään makkaran perussuomalaisten teltalla, keskustelemaan kiihkottomasti eri asioista. Niistä tapaamisista tulee yleensä hienoa jälkeä.

Sebastian Tynkkynen, tentin juontanut Laura Jokela, Arto Luukkanen ja Mauri Peltokangas.

SUOMEN UUTISET