Valitsijayhdistyksen kautta tasavallan presidentiksi pyrkivän Olli Rehnin kampanjaorganisaation verkkosivulla oli vielä perjantai-iltapäivään saakka ilmoitettu tilinumero, johon voi lahjoittaa rahaa presidenttiehdokkaan kampanjan tueksi. Valitsijayhdistyksellä ei kuitenkaan ole rahankeräyslupaa, joka tarvittaisiin, mikäli rahaa kerätään ehdokkaan hyväksi ennen virallisen kampanja-ajan alkamista. Tilinumero poistettiin verkosta perjantaina sen jälkeen kun Suomen Uutiset kysyi asiasta.

Suomen Pankin pääjohtaja, keskustalainen Olli Rehn kertoi juhannuksen alla, että hän asettuu ehdolle presidentinvaaleissa 2024.

Rehn lähtee mukaan presidenttikisaan valitsijayhdistyksen ehdokkaana. Edellytyksenä on, että valitsijayhdistys saa kerättyä kannatuskortteihin vähintään 20 000 allekirjoitusta presidenttiehdokkaan asettamiseksi. Rehnin valitsijayhdistyksen nimi on ”Tasavallan parhaaksi”. Yhdistyksen taustavaikuttajat ovat tunnettuja keskustalaisia.

Keräsi kannattajakorttien lisäksi rahaa

Olli Rehnin kampanjaorganisaation verkkosivulla vedottiin vielä perjantaihin 7. heinäkuuta saakka kansaa avaamaan Rehnin presidenttitietä allekirjoittamalla kannattajakortteja. Verkkosivulla oli myös ilmoitettu tilinumero, minne voi lahjoittaa rahaa presidenttiehdokkaan kampanjan tueksi.

Sen jälkeen kun Suomen Uutiset 7. heinäkuuta tiedusteli rahankeräysluvasta, tilinumero poistettiin sivulta.

Poliisihallitus vahvisti: Lupaa ei ole

Rehnin presidentinvaalikampanja alkoi ikävällä töppäyksellä: rahankeräyslupaa ei ole. Poliisihallitus vahvisti Suomen Uutisille, että Tasavallan parhaaksi ry:llä ei ole rahankeräyslupaa eikä yhdistyksellä toistaiseksi ole edes vireillä rahankeräyslupahakemusta.

Vaalikeräyksen eli rahankeräyksen yleisissä vaaleissa ehdokkaana olevan henkilön hyväksi voi lain mukaan järjestää myös ilman rahankeräyslupaa, kunhan keräys järjestetään kampanja-aikana.

Kampanja-aika alkaa 6 kuukautta ennen vaalipäivää

Kampanja-aika alkaa kuusi kuukautta ennen vaalipäivää ja päättyy kaksi viikkoa vaalipäivän jälkeen. Jos rahankeräys on tarkoitus aloittaa ennen kampanja-ajan alkamista tai sitä on tarkoitus jatkaa kampanja-ajan jälkeen, on keräykselle haettava rahankeräyslupa tai tehtävä pienkeräysilmoitus.

Suomen presidentinvaali 2024 järjestetään sunnuntaina 28. tammikuuta 2024 ja mahdollinen toinen kierros on 11. helmikuuta 2024. Näin ollen vaalikeräys Rehnin kampanjan hyväksi ilman rahankeräyslupaa voisi alkaa aikaisintaan 28. heinäkuuta.

Tilinumero oli näkyvissä ollirehn2024.fi-sivustolla:

SUOMEN UUTISET