

MATTI MATIKAINEN
Perussuomalaiset haluaa parantaa suomalaisten turvallisuutta ja hyvinvointia sekä korjata julkista taloutta – Purra: ”Tavoittelemme paikkaa vain sellaisessa hallituksessa, jossa saamme edistettyä näitä asioita”
Hallitusneuvottelut ovat viime viikkoina edenneet hektisesti – toisinaan usein jopa myöhään iltaan. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra jakaa kiitosta neuvottelupöydissä olleille perussuomalaisille ja muistuttaa, että perussuomalaisilla on takanaan äänestäjien vahva tuki edistää asioita hallituksessa. – Me saavutimme vaaleissa huikean voiton. Ylivoimaisesti tämän puolueen parhaan tuloksen ikinä. Saimme siis äänestäjiltä vahvan mandaatin edistää juuri niitä asioita, joista me julkisesti, avoimesti ja periksiantamattomasti kerromme.
Tällä viikolla perussuomalaisten aloitteesta hallitusneuvotteluissa on keskitytty maahanmuutto- ja ilmastopolitiikkaan. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kuvaa viime päiviä hektisiksi.
– Neuvottelijat ilmasto- ja maahanmuuttokokonaisuuksista ovat istuneet pitkiä päiviä, välillä puheenjohtajapöydästä väliaikatietoja ja evästystä hakien. Muut neuvottelijat, perussuomalaisilla yhteensä yli 60 henkilöä, ovat lepuuttaneet istumalihaksiaan ja osa ainakin myös hermojaan, Purra sanoo.
Hän puhui tänään perussuomalaisten puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä.
Vaikeat asiat on kohdattava
Hallitusneuvotteluita on käyty 25 päivää. Hallituksen kasaamisen jatko riippuu nyt täysin RKP:n päätöksestä – siis siitä hyväksyykö puolue hallitusneuvotteluissa saavutetut linjaukset maahanmuutosta ja ilmastopolitiikasta. Tänään kokoontuva puolueen eduskuntaryhmä joko hyväksyy tai hylkää neuvottelujen yhteislinjaukset.
On yleinen neuvottelutaktiikka, että erimielisiä osapuolia ensin sitoutetaan sellaisiin asioihin, joista yhteistä kosketuspintaa löytyy, ennen kuin edetään vaikeita asioita kohti.
Purra toteaa, että yhteisen liiman ja helppojen asioiden edistämisen kautta tapahtuva eteneminen voi olla perusteltua, mutta näin ei voi jatkaa liian kauan.
– Vaikeat asiat on lopulta kohdattava. Ei ole yhdenkään puolueen tai tämän maan edun mukaista eikä poliittisesti mielekästä käyttää viikkotolkulla aikaa neuvotteluihin, jos saavutukset kuitenkin hajoavat riittävän pitkälle päästyä.
Tavoitteena paikka hallituksessa
Purra huomauttaa, että perussuomalaisten kynnyskysymykset eivät voi tulla kenellekään yllätyksenä.
– Olen puheenjohtajaksi valinnastani asti, elokuusta 2021, kertonut julkisesti perussuomalaisten oleellisesta kynnyskysymyksestä maahanmuuttopolitiikkaan liittyen. Olen toistanut tätä siitä asti. Koko vaalikampanjan ajan, sen jälkeen, kaikissa virallisissa ja epävirallisissa yhteyksissä muiden puolueiden kanssa ja Säätytalolla. Se ei ole voinut tulla kenellekään yllätyksenä. Ainakaan mikäli poliitikon puhe ylipäätänsä otetaan tosissaan.
Perussuomalaiset tavoittelee paikkaa hallituksessa – ei kuitenkaan hinnalla millä hyvänsä.
– Perussuomalaiset haluaa tehdä ohjelmansa ja linjansa mukaista politiikkaa, me haluamme muuttaa Suomen suuntaa, korjata maamme ongelmia. Me haluamme parantaa suomalaisten turvallisuutta ja hyvinvointia, korjata julkista taloutta, palauttaa niiden monien kansalaisten uskoa, jotka kokevat olevansa toisen luokan kansalaisia omassa maassaan. Meidän mielestämme ihmiset eivät tarvitse valtiota tai ketään muutakaan päättämään puolestaan. Kunnioitamme vapautta olla ja päättää. Haluamme, että Suomessa on työtä, se kannustaa ja sillä elää, jopa vaurastuu, jos niin mielii. Haluamme vaalia suomalaisuutta ja turvata ja vahvistaa sitä hyvää, jota tähän maahan on rakennettu
– Mutta me tavoittelemme paikkaa vain sellaisessa hallituksessa, jossa me saamme näitä asioita edistettyä. Emme kaikkia tavoitteitamme, mutta osaa. Emme jokaista, mutta tärkeimpiä.
Perussuomalaisilla myös kädenojennushalukkuutta
Purra huomauttaa, että perussuomalaisilla on takanaan äänestäjien vahva tuki edistää asioita hallituksessa.
– Me saavutimme vaaleissa huikean voiton. Ylivoimaisesti tämän puolueen parhaan tuloksen ikinä. Saimme äänestäjiltä vahvan mandaatin edistää juuri niitä asioita, joista me julkisesti, avoimesti, periksiantamattomasti kerromme.
Hallitusneuvottelut ovat viime viikkoina ja päivinä edenneet hektisesti – toisinaan jopa myöhään iltaan. Purra jakaa kiitosta neuvottelupöydissä olleille perussuomalaisille.
– Perussuomalaiset neuvottelijat ovat jo nyt tehneet erittäin hyvää työtä. Luulen, että moni työtä seurannut on yllättynyt. Perussuomalaisilla on vankkaa asiantuntemusta, perehtyneisyyttä, hyvät neuvottelutaidot, kompromissi- ja kädenojennushalukkuutta, hyvä henki, uskomattomat hermot ja sinnikkyys – ja isänmaa sydämessä. Kokemattomuutemme tulee kompensoiduksi eikä idealismi, eli aito ja vilpitön halu ja palo korjata tämän rakkaan maan ongelmia, tarkoita sinisilmäisyyttä.
Puolueilla neuvotteluissa myös paljon yhteistä
Mediassa mielellään korostetaan yhteisten näkemysten löytämisen vaikeutta ja sitä, että kompromissien hakeminen vaatii kovaa työtä. Purra kuitenkin huomauttaa, että puolueilla on paljon myös yhteistä.
– Perussuomalaisilla, kokoomuksella, RKP:llä ja KD:lla on yhteisiä tavoitteita ja suuntaviivoja, samanlaisia painotuksia. Osapuolet tietävät, mikä on tämän koalition vaihtoehto. Mutta on lisäksi paljon erimielisyyttä, myös ilmasto- ja energia- sekä maahanmuuttopolitiikan ulkopuolella. Erimielisyydet eivät ole symmetrisiä. Perussuomalaiset ja RKP ovat joissain asioissa myös samalla puolella.
– Neuvotteluissa on takana ja edessä – ehkä – paljon sellaista päätettävää, joka ei ole kenellekään helppoa. Julkisen talouden karmaiseva tila edellyttää sopeuttamistoimia, leikkauksia, joista jokaisesta jokin taho huutaa ja jota vastustaa, säästöjä, jotka osuvat aina johonkin. Mutta kun on pakko. Edellisellä hallituksella ei ollut – ja siksi nyt on vielä entistäkin vaikeampaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Kynnyskysymykset hyvinvointi Riikka Purra Hallitusneuvottelut ilmastopolitiikka KD Turvallisuus perussuomalaiset RKP Kokoomus maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Maahanmuutto- ja ilmastopolitiikasta esitykset valmiina – huomenna selviää, jatkuvatko hallitusneuvottelut samalla kokoonpanolla

Hallituksen kasaamisen jatko riippuu nyt RKP:n päätöksestä – tänään selviää hyväksyykö puolue hallitusneuvottelujen linjaukset maahanmuutosta ja ilmastopolitiikasta

Vihreä paikallispoliitikko kannattaa autoilun tahallista hankaloittamista Helsingissä

Ruotsi tiukentaa kansalaisuuden saamisen ehtoja: toimeentulovaatimus ja pitempi asumisaika

Purra hauskuutti ja vertasi perussuomalaisia euroviisuedustaja Käärijään: ”Vaikka ammattilaisraadin pisteet eivät riitä mitalisijoille, kansalaisten äänin me nousimme kakkoseksi”

RKP esittää muutoksia maahanmuuttopaperiin, haluaa jatkaa keskusteluja – Purra: ”Maahanmuuttoryhmän neuvottelut eivät missään nimessä enää jatku”

Perussuomalaiset valitsi jäsenet puoluehallitukseen

Yhteisymmärrys löytyi – Purra: ”Tulevaan hallituskauteen vaikuttava maahanmuuttopolitiikan kiristys ei ole muuttunut”

Purra ei usko vuoden 2035 ilmastotavoitteen toteutumiseen: ”Ilmasto- ja energiapolitiikkaa pitää tehdä muista lähtökohdista kuin etukäteen jäädytetyistä vuosiluvuista”
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.