Hallitusneuvottelut ovat viime viikkoina edenneet hektisesti – toisinaan usein jopa myöhään iltaan. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra jakaa kiitosta neuvottelupöydissä olleille perussuomalaisille ja muistuttaa, että perussuomalaisilla on takanaan äänestäjien vahva tuki edistää asioita hallituksessa. – Me saavutimme vaaleissa huikean voiton. Ylivoimaisesti tämän puolueen parhaan tuloksen ikinä. Saimme siis äänestäjiltä vahvan mandaatin edistää juuri niitä asioita, joista me julkisesti, avoimesti ja periksiantamattomasti kerromme.

Tällä viikolla perussuomalaisten aloitteesta hallitusneuvotteluissa on keskitytty maahanmuutto- ja ilmastopolitiikkaan. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kuvaa viime päiviä hektisiksi.

– Neuvottelijat ilmasto- ja maahanmuuttokokonaisuuksista ovat istuneet pitkiä päiviä, välillä puheenjohtajapöydästä väliaikatietoja ja evästystä hakien. Muut neuvottelijat, perussuomalaisilla yhteensä yli 60 henkilöä, ovat lepuuttaneet istumalihaksiaan ja osa ainakin myös hermojaan, Purra sanoo.

Hän puhui tänään perussuomalaisten puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä.

Vaikeat asiat on kohdattava

Hallitusneuvotteluita on käyty 25 päivää. Hallituksen kasaamisen jatko riippuu nyt täysin RKP:n päätöksestä – siis siitä hyväksyykö puolue hallitusneuvotteluissa saavutetut linjaukset maahanmuutosta ja ilmastopolitiikasta. Tänään kokoontuva puolueen eduskuntaryhmä joko hyväksyy tai hylkää neuvottelujen yhteislinjaukset.

On yleinen neuvottelutaktiikka, että erimielisiä osapuolia ensin sitoutetaan sellaisiin asioihin, joista yhteistä kosketuspintaa löytyy, ennen kuin edetään vaikeita asioita kohti.

Purra toteaa, että yhteisen liiman ja helppojen asioiden edistämisen kautta tapahtuva eteneminen voi olla perusteltua, mutta näin ei voi jatkaa liian kauan.

– Vaikeat asiat on lopulta kohdattava. Ei ole yhdenkään puolueen tai tämän maan edun mukaista eikä poliittisesti mielekästä käyttää viikkotolkulla aikaa neuvotteluihin, jos saavutukset kuitenkin hajoavat riittävän pitkälle päästyä.

Tavoitteena paikka hallituksessa

Purra huomauttaa, että perussuomalaisten kynnyskysymykset eivät voi tulla kenellekään yllätyksenä.

– Olen puheenjohtajaksi valinnastani asti, elokuusta 2021, kertonut julkisesti perussuomalaisten oleellisesta kynnyskysymyksestä maahanmuuttopolitiikkaan liittyen. Olen toistanut tätä siitä asti. Koko vaalikampanjan ajan, sen jälkeen, kaikissa virallisissa ja epävirallisissa yhteyksissä muiden puolueiden kanssa ja Säätytalolla. Se ei ole voinut tulla kenellekään yllätyksenä. Ainakaan mikäli poliitikon puhe ylipäätänsä otetaan tosissaan.

Perussuomalaiset tavoittelee paikkaa hallituksessa – ei kuitenkaan hinnalla millä hyvänsä.

– Perussuomalaiset haluaa tehdä ohjelmansa ja linjansa mukaista politiikkaa, me haluamme muuttaa Suomen suuntaa, korjata maamme ongelmia. Me haluamme parantaa suomalaisten turvallisuutta ja hyvinvointia, korjata julkista taloutta, palauttaa niiden monien kansalaisten uskoa, jotka kokevat olevansa toisen luokan kansalaisia omassa maassaan. Meidän mielestämme ihmiset eivät tarvitse valtiota tai ketään muutakaan päättämään puolestaan. Kunnioitamme vapautta olla ja päättää. Haluamme, että Suomessa on työtä, se kannustaa ja sillä elää, jopa vaurastuu, jos niin mielii. Haluamme vaalia suomalaisuutta ja turvata ja vahvistaa sitä hyvää, jota tähän maahan on rakennettu

– Mutta me tavoittelemme paikkaa vain sellaisessa hallituksessa, jossa me saamme näitä asioita edistettyä. Emme kaikkia tavoitteitamme, mutta osaa. Emme jokaista, mutta tärkeimpiä.

Perussuomalaisilla myös kädenojennushalukkuutta

Purra huomauttaa, että perussuomalaisilla on takanaan äänestäjien vahva tuki edistää asioita hallituksessa.

– Me saavutimme vaaleissa huikean voiton. Ylivoimaisesti tämän puolueen parhaan tuloksen ikinä. Saimme äänestäjiltä vahvan mandaatin edistää juuri niitä asioita, joista me julkisesti, avoimesti, periksiantamattomasti kerromme.

Hallitusneuvottelut ovat viime viikkoina ja päivinä edenneet hektisesti – toisinaan jopa myöhään iltaan. Purra jakaa kiitosta neuvottelupöydissä olleille perussuomalaisille.

– Perussuomalaiset neuvottelijat ovat jo nyt tehneet erittäin hyvää työtä. Luulen, että moni työtä seurannut on yllättynyt. Perussuomalaisilla on vankkaa asiantuntemusta, perehtyneisyyttä, hyvät neuvottelutaidot, kompromissi- ja kädenojennushalukkuutta, hyvä henki, uskomattomat hermot ja sinnikkyys – ja isänmaa sydämessä. Kokemattomuutemme tulee kompensoiduksi eikä idealismi, eli aito ja vilpitön halu ja palo korjata tämän rakkaan maan ongelmia, tarkoita sinisilmäisyyttä.

Puolueilla neuvotteluissa myös paljon yhteistä

Mediassa mielellään korostetaan yhteisten näkemysten löytämisen vaikeutta ja sitä, että kompromissien hakeminen vaatii kovaa työtä. Purra kuitenkin huomauttaa, että puolueilla on paljon myös yhteistä.

– Perussuomalaisilla, kokoomuksella, RKP:llä ja KD:lla on yhteisiä tavoitteita ja suuntaviivoja, samanlaisia painotuksia. Osapuolet tietävät, mikä on tämän koalition vaihtoehto. Mutta on lisäksi paljon erimielisyyttä, myös ilmasto- ja energia- sekä maahanmuuttopolitiikan ulkopuolella. Erimielisyydet eivät ole symmetrisiä. Perussuomalaiset ja RKP ovat joissain asioissa myös samalla puolella.

– Neuvotteluissa on takana ja edessä – ehkä – paljon sellaista päätettävää, joka ei ole kenellekään helppoa. Julkisen talouden karmaiseva tila edellyttää sopeuttamistoimia, leikkauksia, joista jokaisesta jokin taho huutaa ja jota vastustaa, säästöjä, jotka osuvat aina johonkin. Mutta kun on pakko. Edellisellä hallituksella ei ollut – ja siksi nyt on vielä entistäkin vaikeampaa.

SUOMEN UUTISET