Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra katsoo, että mikäli tänään kokoontuva RKP:n ryhmäkokous ei hyväksy hallitusneuvotteluissa valmistuneita kompromissiesityksiä maahanmuutosta ja ilmastopolitiikasta, neuvotteluita ei voida enää jatkaa samalla kokoonpanolla. – Ei ole enää mahdollista jatkaa, mikäli nämä paperit eivät tule hyväksytyiksi, sillä ne ovat jo kompromisseja, Purra sanoo.

Suomen seuraavan hallituksen muodostamisen kannalta eletään tänään jännittäviä hetkiä. Useiden päivien neuvotteluväännön jälkeen eilen saatiin valmiiksi luonnospaperit ilmasto- ja maahanmuuttopolitiikan päälinjoista. RKP otti kuitenkin vielä yhden aikalisän ja kutsui koolle täksi päiväksi puolueen eduskuntaryhmän, joka joko hyväksyy tai hylkää neuvottelujen yhteislinjaukset.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra totesi jo eilen, että mikäli tänään kokoontuva RKP:n ryhmäkokous ei pidä neuvotteluissa valmistuneita esityksiä riittävinä, neuvotteluita ei voida enää jatkaa samalla kokoonpanolla, eli hallitusneuvottelujen eteneminen on suoraan kiinni RKP:n päätöksestä.

Viimeinen kierros ilmasto- ja maahanmuuttopolitiikasta

Tällä viikolla perussuomalaisten aloitteesta hallitusneuvotteluissa on keskitytty juuri maahanmuutto- ja ilmastopolitiikkaan. Perussuomalaiset haluaa saada valmiiksi päälinjaukset molemmista, jotta neuvotteluja voidaan ylipäätään jatkaa.

Hallitustunnustelija, kokoomuksen Petteri Orpo ja muut hallitusneuvotteluihin osallistuvien puolueiden johtajat asettivat ensimmäisen deadlinen torstai-iltaan siten, että valmista olisi ollut perjantaihin mennessä. Vielä senkin jälkeen lisäaikaa annettiin neuvotteluryhmien pyynnöstä perjantai-iltaan klo 18 mennessä.

Vasta eilen illalla kuultiin, että RKP tarvitsee vielä eduskuntaryhmän kokouksen voidakseen hyväksyä neuvotellut asiat. Perussuomalaisten puoluevaltuuston kokouksessa tänään puhunut Purra toteaa, että nyt menossa on viimeinen kierros.

– Aikaa on annettu ja neuvotteluryhmät ovat näyttäneet paperit puheenjohtajapöydälle, eli Säätytalolla on jo päästy kompromissiesitykseen. Viimeinen vaihe on nyt se, että RKP:n eduskuntaryhmä kuittaa esityksen.

PS:n kynnyskysymykset eivät voi olla yllätys

Purra korostaa, että koska nyt saavutettu neuvottelutulos on jo itsessään kompromissi, perussuomalaiset ei enää jousta lisää. Pallo on siis täysin RKP:lla.

– Meidän on mahdotonta joustaa enää enempää, kuten hyvin selvästi on jo aikaisemmin tuotu esille.

Purra huomauttaa, että perussuomalaisten kynnyskysymykset eivät voi tulla kenellekään yllätyksenä.

– Olen puheenjohtajaksi valinnastani asti, elokuusta 2021, kertonut julkisesti perussuomalaisten oleellisesta kynnyskysymyksestä maahanmuuttopolitiikkaan liittyen. Olen toistanut tätä siitä asti. Koko vaalikampanjan ajan, sen jälkeen, kaikissa virallisissa ja epävirallisissa yhteyksissä muiden puolueiden kanssa ja Säätytalolla. Se ei ole voinut tulla kenellekään yllätyksenä. Vastaavasti olen korostanut – myös kaikki edelliset päivät, viikot, kuukaudet, melkein kaksi vuotta – että perussuomalaisilla ei ole mitään muuta syytä mennä hallitukseen kuin se, että kykenemme siellä edistämään asioita, joita haluamme edistää.

Lisäneuvottelu kynnyskysymyksistä olisi turhaa

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoi eilen, että RKP:lla olisi valmiuksia jatkaa neuvotteluita edelleen, mikäli hallitusneuvotteluissa valmistuneita linjauksia ei hyväksyttäisi tämänpäiväisessä RKP:n ryhmäkokouksessa.

Purra torjuu ehdotuksen:

– Ei ole mahdollista jatkaa neuvotteluja, mikäli nämä paperit eivät tule hyväksytyiksi. Hyväksyminen on vähimmäisedellytys neuvottelujen jatkolle. Toivon kuitenkin, että RKP:n eduskuntaryhmä voi hyväksyä nämä paperit ja että neuvottelut jatkuvat. Kyseessä on kompromissit, jotka kolme muuta puoluetta ovat hyväksyneet ja RKP:n neuvottelijatkin eteenpäin päästäneet.

Purra huomauttaa, että kyseessä on vain kaksi asiakokonaisuutta, ja hallitusneuvotteluissa on edessä paljon muutakin.

– Edessä on lukuisia muita vaikeita asioita, joissa on nieltävää ja pureksittavaa kaikille neuvotteluosapuolille.

SUOMEN UUTISET