Ruotsidemokraatit on saanut aikaan huutoja ja kuiskauksia nostamalla kissan pöydälle ja vaatimalla perinpohjaista arviointia Euroopan unionin jäsenyyden eduista ja haitoista. Ratkaisu voisi olla kansan antama sinetti merkittäville EU-ratkaisuille. Pelkkä tietoisuus kansanäänestyksestä saattaisi estää unionin pahimmat ylilyönnit.

– EU:n valta jäsenvaltioiden asioihin kasvaa hitaasti mutta varmasti. Vallansiirto Ruotsista Brysseliin on käynnissä kaiken aikaa. On siis todellakin aika arvioida perinpohjaisesti suhteemme Euroopan unioniin, ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson kirjoitti Aftonbladetin mielipidesivulla toukokuun alussa.

– Emme voi itse valita muiden maiden poliitikkoja ja byrokraatteja, joilla on suurempi vaikutus Ruotsin lainsäädäntöön kuin minulla ja muilla kansan valitsemilla kollegoillani valtiopäivillä.

– Muut jäsenmaat hyödyntävät unionia surutta ja meidän pitää tehdä samoin. On aika pistää maksuun ne sadat miljardit (kruunut), jotka olemme kipanneet EU:lle. Enää ei ole kyse siitä, mitä me voimme tehdä EU:n hyväksi vaan siitä, mitä EU voi tehdä meidän hyväksemme.

EU-päätökset kansan hyväksyttäviksi

Ruotsidemokraattien EU-edustaja Charlie Weimers ja puheenjohtaja Åkesson vaativatkin SvD:ssa kansanäänestystä lukoksi EU:n merkittäville päätöksille.

Kansa siis viime kädessä ratkaisisi unionin yhteispäätösten kohtalon. Pelkkä tieto tästä saattaisi hillitä pahimpia unionin ylilyöntejä.

– Alkajaisiksi Ruotsissa pitäisi säätää ”kansanäänestyslukosta”. Kyseessä on laki, joka edellyttää kaikkien merkittävien vallansiirtojen tai rahoitusvaatimusten hyväksymistä kansanäänestyksessä, esittävät Åkesson ja Weimers.

Työnantajatkin kaipaavat keskustelua

Liberaalin, työantajapiirejä lähellä oleva ajatushautomo Timbron EU-asiantuntija Carl Albinsson on samoilla linjoilla Åkessonin kanssa. Ylikansallinen EU saattaa olla uhka teollisuudenkin eduille.

– Åkessonin rehevässä retoriikassa on totuuden siemen. EU:n ylikansallisesta kehityksestä ei ole keskusteltu tarpeeksi. Ruotsalaisten äänestäjien enemmistö suhtautuu positiivisesti jäsenyyteen mutta ei hyväksy EU:n kehittämistä Euroopan Yhdysvalloiksi, Albinsson kirjoittaa Svenska Dagbladetissa.

SUOMEN UUTISET