EU:n talous- ja rahoitusasioiden neuvosto päätti tiistaina 12. maaliskuuta suositella, että Euroopan parlamentti myöntää Euroopan komissiolle vastuuvapauden vuoden 2022 EU-budjetin toimeenpanosta. Suomi äänesti suositusta vastaan yhdessä neljän muun jäsenmaan kanssa.

Suomea kokouksessa edustanut valtiovarainministeri Riikka Purra toteaa, että virheiden määrä EU-budjetin toimeenpanossa on noussut liian suureksi.

– Äänestimme ensimmäistä kertaa komission vastuuvapautta koskevaa suositusta vastaan. Komission pitää ryhtyä toimiin, jotta määrä kääntyy laskuun, Purra sanoo.

Suosituksen hyväksymistä vastustivat Suomi, Ruotsi, Tanska, Hollanti ja Itävalta. Vastuuvapaudesta päättää Euroopan parlamentti.

Valvontaa ja sääntöjen selkeyttämistä

Euroopan tilintarkastustuomioistuimen tarkastustulokset osoittavat, että virheiden määrä on kasvanut selvästi. Virheillä tarkoitetaan maksuja, jotka eivät ole olleet sääntöjen mukaisia.

Tyypillisiä virheitä EU-rahoitteisissa toimissa ovat tukikelvottomat kustannukset, väärin lasketut henkilöstökulut ja julkisia hankintoja koskevien sääntöjen noudattamatta jättäminen. Virheiden määrää voidaan vähentää erityisesti tehostamalla valvontaa ja selkeyttämällä sääntöjä.

Asioita pitää tehdä paremmin

Purra kuvaa virheiden määrän kasvua EU-budjetin toimeenpanossa huolestuttavaksi.

Vaikka Suomen kanta, jossa vastustettiin suositusta vastuuvapauden myöntämisestä komissiolle, jäi vähemmistöön, Purra pitää Suomen lähettämää signaalivaikutusta tärkeänä.

– Paitsi että budjetissa olevien virheiden määrä on merkittävästi noussut, olemme panneet myös merkille maksamattomien sitoumusten kasvun. Lisäksi on havaittu ohjelmien ja toimeenpanojen edistämiseen liittyvää hitautta.

– Me haluamme tietenkin, että virheisiin puututaan ja tehdään asiat paremmin, jotta virhetaso saadaan laskuun. Tämä tarkoittaa valvonnan parantamista ja ylipäätään parempaa hallinnointia eli sääntöjen noudattamista. Sääntöjen myös tulee olla riittävän yksinkertaisia, Purra painottaa.

SUOMEN UUTISET