

LEHTIKUVA
Valtiovarainministeri Purra: EU:n pitää vähentää virheitä budjetin toimeenpanossa
EU:n talous- ja rahoitusasioiden neuvosto päätti tiistaina 12. maaliskuuta suositella, että Euroopan parlamentti myöntää Euroopan komissiolle vastuuvapauden vuoden 2022 EU-budjetin toimeenpanosta. Suomi äänesti suositusta vastaan yhdessä neljän muun jäsenmaan kanssa.
Suomea kokouksessa edustanut valtiovarainministeri Riikka Purra toteaa, että virheiden määrä EU-budjetin toimeenpanossa on noussut liian suureksi.
– Äänestimme ensimmäistä kertaa komission vastuuvapautta koskevaa suositusta vastaan. Komission pitää ryhtyä toimiin, jotta määrä kääntyy laskuun, Purra sanoo.
Suosituksen hyväksymistä vastustivat Suomi, Ruotsi, Tanska, Hollanti ja Itävalta. Vastuuvapaudesta päättää Euroopan parlamentti.
Valvontaa ja sääntöjen selkeyttämistä
Euroopan tilintarkastustuomioistuimen tarkastustulokset osoittavat, että virheiden määrä on kasvanut selvästi. Virheillä tarkoitetaan maksuja, jotka eivät ole olleet sääntöjen mukaisia.
Tyypillisiä virheitä EU-rahoitteisissa toimissa ovat tukikelvottomat kustannukset, väärin lasketut henkilöstökulut ja julkisia hankintoja koskevien sääntöjen noudattamatta jättäminen. Virheiden määrää voidaan vähentää erityisesti tehostamalla valvontaa ja selkeyttämällä sääntöjä.
Asioita pitää tehdä paremmin
Purra kuvaa virheiden määrän kasvua EU-budjetin toimeenpanossa huolestuttavaksi.
Vaikka Suomen kanta, jossa vastustettiin suositusta vastuuvapauden myöntämisestä komissiolle, jäi vähemmistöön, Purra pitää Suomen lähettämää signaalivaikutusta tärkeänä.
– Paitsi että budjetissa olevien virheiden määrä on merkittävästi noussut, olemme panneet myös merkille maksamattomien sitoumusten kasvun. Lisäksi on havaittu ohjelmien ja toimeenpanojen edistämiseen liittyvää hitautta.
– Me haluamme tietenkin, että virheisiin puututaan ja tehdään asiat paremmin, jotta virhetaso saadaan laskuun. Tämä tarkoittaa valvonnan parantamista ja ylipäätään parempaa hallinnointia eli sääntöjen noudattamista. Sääntöjen myös tulee olla riittävän yksinkertaisia, Purra painottaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- hallinnointi vastuuvapaus talous- ja rahoitusasioiden neuvosto EU-parlamentti valvonta Riikka Purra Komissio Itävalta Tanska Suomi Hollanti Ruotsi budjetti
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Valtionhallinnon tuottavuusohjelman valmistelu etenee – tavoitteena 243 miljoonan euron säästöt

Koskenkylä: EU on suurien haasteiden edessä – näkymät eivät ole hyvät

EU uudistamassa vakaus- ja kasvusopimusta – Sakari Puisto muistuttaa, ettei edellistäkään noudatettu, ja tämä on johdanut moraalikatoon

Keskustelu EU-jäsenyyden eduista ja haitoista kiihtyy – merkittävät ratkaisut kansanäänestykseen

Valtiovarainministeri Purra: Työn verotuksen kiristäminen ei olisi järkevää

Ruohonen-Lerner tyrmäsi espanjalaismepin vuodatuksen: Suomessa ei ole äärioikeistopuoluetta hallituksessa
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.