Pääministeri Petteri Orpo oli Euroopan parlamentin täysistunnon vieraana. Pääministerin puheen jälkeen kuultiin eri poliittisten ryhmien ryhmäpuheenvuorot, minkä jälkeen keskusteluun osallistuivat useimmat suomalaismepit. Puheenvuoron piti myös ECR-ryhmän Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner.

Puheenvuoronsa aluksi Pirkko Ruohonen-Lerner joutui korjaamaan sosialistien ryhmäpuheen karkeuksia. Espanjalainen Iratxe García Pérez (S&D) oli sättinyt Petteri Orpoa väittäen muun muassa, että Suomessa äärioikeisto istuu hallituksessa ja sen jäsenenä on natsiksi julistanut ministeri.

– Suomessa ei ole äärioikeistopuoluetta hallituksessa. Meillä on isänmaallinen hallitus, joka tekee parhaansa korjatakseen edellisen sosialistihallituksen katastrofaalisen perinnön ja jättämänsä suunnattoman velkataakan, jota ei voida hoitaa ottamalla uutta velkaa ja jatkamalla holtitonta taloudenhoitoa, Ruohonen-Lerner korosti.

Hallitus toimi itärajalla päättäväisesti

Rajaturvallisuus nousi esiin Orpon puheessa ja sitä seuranneessa keskustelussa. Viime syksynä Venäjä aloitti hybridioperaation Suomen rajalla käyttäen siirtolaisia aseena.

– Suomen hallitus toimi asiassa erittäin päättäväisesti sulkiessaan koko itärajan, Ruohonen-Lerner kehui.

– Laittomien maahantulijoiden rajanylitykset on estettävä tarvittaessa voimakeinoin. On muistettava, että Suomen rajavartijat turvaavat koko EU:n yhteistä ulkorajaa.

Tukea Ukrainalle lisättävä

Orpon puheenvuorossa ja sitä seuranneessa keskustelussa painottui myös Venäjän hyökkäyssota Ukrainaa vastaan ja tarve tukea Ukrainaa ja sen kansaa sen taistelussa venäläisimperialismia vastaan.

– Brutaalia hyökkäyssotaa kolmatta vuotta käyvä Venäjä on äärimmäisen arvaamaton. Tämän johdosta kaikkiin mahdollisiin skenaarioihin on syytä varautua, painotti Ruohonen-Lerner puheenvuorossaan.

– Tukea Ukrainalle on jatkettava ja entisestään voimistettava. Ukrainan on voitettava tämä sota, ja on velvollisuutemme tehdä kaikkemme, jotta tämä tavoite saavutetaan.

Päättäväisyyttä poliittisia lakkoja vastaan

Ruohonen-Lerner korosti myös vastuullisen taloudenpidon tärkeyttä koko EU:ssa ja kaikissa sen jäsenmaissa. Hän nosti tyytyväisenä esiin sen, että Suomi ei ensimmäistä kertaa historiassaan tukenut vastuuvapauden myöntämistä Euroopan komissiolle. Päätöksen taustalla oli EU:n tilintarkastustuomioistuimen huolestuttavat havainnot EU-budjetin menojen hallinnan olennaisista ja laajalle levinneistä virheistä.

– Euroopan talouden kilpailukyvystä on pidettävä huolta. On välttämätöntä, että Suomen talous saadaan jälleen oikeille urille. Toivonkin johtamaltanne hallitukselta päättäväisyyttä poliittisten lakkojen edessä, rohkaisi Ruohonen-Lerner pääministeriä puheensa lopuksi.

SUOMEN UUTISET