

LEHTIKUVA
Vihreä paikallispoliitikko kannattaa autoilun tahallista hankaloittamista Helsingissä
Helsingin keskustan uudet liikennejärjestelyt ovat saaneet monet epäilemään, että autoilua halutaan hankaloittaa aivan tarkoituksella. Ainakin yksi vihreä paikallispolitiikko pitää tätä erittäin kannatettavana tavoitteena. Vielä kun muutkin vihreät kertoisivat mielipiteensä yhtä rehellisesti.
Helsingin keskustan ruuhkat ovat puhuttaneet ihmisiä erityisesti nyt, kun ajoväylät Esplanadin puiston molemmilla puolilla on muutettu yksikaistaisiksi. Autoilta suljettu kaista varataan kävelyä, terasseja ja pyöräilyä varten. Eteläesplanadin nupukiveyksen päälle ajettiin asfaltti pyöräilyn helpottamiseksi.
Monet pitävät nupukiven päälle laitettua asfalttia kulttuurihistoriallisesti arvokkaan alueen tuhoamisena. Tehtyjä muutoksia on arvosteltu myös autoilun tahallisena hankaloittamisena.
Vihreä: ”Autolla ajamisen pitää olla hankalaa”
Historian väitöskirjatutkija ja vihreiden paikallispoliitikko Ahto Apajalahti on rehellisesti sitä mieltä, että autoilua pitääkin vaikeuttaa.
– Rehellinen kantani: autolla ajamisen Helsingin keskustaan pitää olla niin hankalaa, että ne, jotka eivät suostu tulemaan metrolla tai junalla, menevät suosiolla heitä varten rakennettuihin automarketteihin kehäteiden ympäristöön, Apajalahti kirjoittaa Twitterissä.
Rehellinen kantani: autolla ajamisen Helsingin keskustaan pitää olla niin hankalaa, että ne, jotka eivät suostu tulemaan metrolla tai junalla, menevät suosiolla heitä varten rakennettuihin automarketteihin kehäteiden ympäristöön.
— Ahto Apajalahti 🇫🇮🇪🇺 (@ahtoapajalahti) May 21, 2023
Apajalahden rehellinen kannanotto on herättänyt Twitterissä vilkasta keskustelua. Viittä ravintolaa Helsingin keskustassa pyörittävä julkkiskokki Henri Alen on huolissaan keskustan tyhjenemisestä.
– Ei tarvitse enää tätä asiaa ajaa, Henri Alen kirjoittaa. Keskustaan ei pääse asukkaat tai työntekijät helposti. Joukkoliikenne kallistuu ja raidetyöt sekoittavat vuorotyöläisten matkat. Kaupunki tyhjennetty mallikkaasti.
Keskusta on monelle koti
Monet muutkin kommentoijat tuovat esille työmatkalaisten ja työssään autoa tarvitsevien ongelmat. Heikelä & Koskelo -podcastia juontava Arto Koskelo haluaa tuoda esille sen, että Helsingin ydinkeskusta on monelle myös koti.
– Puhut mun kodista paikkana, jonne tullaan metrolla tai junalla, Koskelo kirjoittaa. Eikä siinä mitään, käyttäköön kukin Helsingin keskustaa, miten haluaa; yhteinenhän se on.
– Pyydän vain muistamaan, että täällä asutaan myös. Mielellään et tee kodistani hankalaa paikkaa kellekään.
Kummat ovat ikävämpiä: autoilijat vai vihreät?
Kuten somessa usein käy, tämäkin keskustelu ajautuu osittain asiattomaksi. Erään kommentoijan mielestä ”vihreät ovat ylimielisiä m*lkkuja, jotka haluavat sanella muiden elämää”. Apajalahti vastaa provokaatioon samoilla sanoilla.
– Mun mielestä autoilijat on ylimielisiä mulkkuja, jotka haluavat sanella muiden elämää. Saneluahan se on, kun kaupunkitila on varattu ensisijaisesti autoille, Apajalahti kirjoittaa.
Kompromissit eivät kelpaa
Eräs nimimerkki ehdottaa kompromissina, että Helsingin keskustan liikennejärjestelyjen muuttamisen sijasta kannattaisi rakentaa jonnekin muualle alusta asti autottomaksi suunniteltu yhdyskunta ja katsoa, kuinka halutuksi ja toimivaksi se sitten käytännössä osoittautuu.
Ahto Apajalahti tyrmää tämän ehdotuksen täysin. Hänelle on tärkeää, että nimenomaan Helsingin keskusta muutetaan autottomaksi.
– Mä kannatan, että muutetaan Helsingin keskusta autottomaksi ja katsotaan kuinka hyvin se onnistuu. Muu >99,99 % Suomen pinta-alasta voidaan säilyttää autoparatiisina, Apajalahti visioi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Ahto Apajalahti keskustan autioittaminen autoton keskusta yksityisautoilun hankaloittaminen Esplanadi Arto Koskelo Henri Alén yksityisautoilu Autoilu vihreät Helsinki
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Vihervasemmisto haluaa edistää ruuhkamaksuja, kilometriverotusta ja vielä nykyistäkin kalliimpaa polttoainetta – Tavio: Suomeen saatava automyönteinen hallitus

Autoilijat saivat tarpeekseen hallituksen kurjistavasta politiikasta: ”Polttoaineveroa alennettava välittömästi”

Tieliikenteestä kertyy 8 miljardia euroa verotuloja vuodessa – Suomen tieverkko silti historiallisen huonossa kunnossa, autoilu paikoin jopa hengenvaarallista

Muut EU-maat alentavat veroja auttaakseen kansalaisiaan polttoainekriisissä – Suomen hallitusta ei omien kansalaisten ahdinko kiinnosta

Hallitus verottaa autoilijat hengiltä ja pitää tiestön huonoimmassa kunnossa vuosikymmeniin: ”Punavihreän hallituksen mukaan vain kävely ja pyöräily on sallittua”

Pääkaupungin liikenne kaaoksessa – vihreiden kuntapoliitikko sanoi sen suoraan: ”Vihreät on alusta saakka ollut yksityisautoilun vastainen liike”

Perussuomalaiset haluaa parantaa suomalaisten turvallisuutta ja hyvinvointia sekä korjata julkista taloutta – Purra: ”Tavoittelemme paikkaa vain sellaisessa hallituksessa, jossa saamme edistettyä näitä asioita”

Pääkirjoitus: Vihreiden matikka ei enää täsmää

Svenska Yle: Esplanadien kaventaminen tekee laivamatkailusta haasteen
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.