

PS ARKISTO
Vihervasemmisto haluaa edistää ruuhkamaksuja, kilometriverotusta ja vielä nykyistäkin kalliimpaa polttoainetta – Tavio: Suomeen saatava automyönteinen hallitus
Auto- ja liikennealan vaalipaneelissa suurimpien puolueiden kansanedustajat esittivät linjauksia päästövähennyksistä ja liikenteen verotuksesta tulevaisuudessa. Vihreät, vasemmistoliitto ja demarit luettelivat lähinnä erilaisia politiikkatoimia, joilla autoilu pysyy kalliina myös tulevaisuudessa – siitäkin huolimatta että liikenteen päästöt jatkossa vähenevät. Perussuomalaisten Ville Tavio toppuutteli vihervasemmiston intoa kiusata autoilijoita ja huomautti, että tilastollisesti Suomessa on jo nyt EU:n kolmanneksi korkein kokonaisliikenteen verotus.
Kun liikenteen päästöt tulevaisuudessa vähenevät, samalla laskevat valtion verotulot. Valtiovarainministeriön asettaman työryhmän arvion mukaan nykyisillä verotasoilla liikenteen verotulot olisivat vuonna 2030 noin 1,1 miljardia euroa alempana kuin vuonna 2019, mikä tarkoittaisi reaalisesti noin 1,7 miljardin euron vähenemää.
Autoilijat valtion lypsylehminä
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän johtaja Ville Tavio katsoo, että verokertymän voi hyvin antaa vähitellen sulaa. Tavio korosti, että autoilijoita ei tulisi enää nähdä valtion lypsylehmänä, etenkin kun tulevaisuudessa liikenne on puhtaampaa.
Polttomoottoriautoja Suomen teillä kulkee Suomessa silti jatkossakin. Tavio painottaa, että polttomoottoriautoilijoita ei saa jatkossa kurittaa lisää.
– En kannata polttoaineveron indeksikorotusta. Polttomoottoriautoilun kustannuksia on päinvastoin laskettava, koska myös polttomoottoriautojen suhteellinen osuus tulevaisuudessa laskee. Verotus ei voi olla epätasa-arvoista, Tavio sanoi autoalan vaalipaneelissa tänään.
Vihreitä kiusaa jo autojen olemassaolo
Sen sijaan vihreät ovat valmiita jatkamaan autoilijoiden kurittamista lisää. Vihreiden kansanedustaja Atte Harjanne tosin myönsi, että liikenteen verotuksen vähentyminen on ymmärrettävää liikenteen sähköistyessä sekä muiden vähäpäästöisten liikennemuotojen yleistyessä.
Vihreitä kuitenkin pistelee se, että autoja ylipäätään edelleen on, sillä Harjanne näkee autoilun joka tapauksessa aiheuttavan ulkoishaittoja muun muassa liikenteen vaatiman tilan tarpeen vuoksi.
Vihreillä ei liene ymmärrystä sille, että auto on monelle suomalaiselle tuiki välttämätön muun muassa päivittäisten työmatkojen vuoksi.
– Liikenteen verotulojen vähentymistä voidaan kompensoida ruuhkamaksuilla, Harjanne esitti.
Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Pia Lohikoski puolestaan mainitsi tavoitteena ”liikenteen kokonaisverotuksen uudistamisen”, mikä suomeksi sanottuna tarkoittaisi autoilun kallistumista entisestään.
Vihervasemmisto haluaa veroa veron päälle
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd) taasen antoi varovaisen hyväksyntänsä autoilun kilometriverolle tulevaisuudessa
– Se voisi olla perälautana, Harakka muotoili.
Vasemmistopuolueilla on siis edelleen vahvaa halua estää suomalaisia liikkumasta tekemällä liikkumisesta eri tavoilla yhä kalliimpaa. Myös vihreiden Harjanne sanoi suhtautuvansa myönteisesti kilometriveroon, eräänä tapana kompensoida liikenteen kokonaisverokertymän pienenemistä.
Kilometriveroon suhtautui myönteisesti myös vasemmiston Lohikoski, joka tosin olisi valmis korottamaan myös polttoaineveroa jatkossa lisää – siitäkin huolimatta, että polttoaineen hinta on edelleen Suomessa ennätyskorkealla tasolla.
– Polttoaineveron korotus olisi yksi elementti kokonaisuudessa kannustimena kohti vähäpäästöisyyttä, Lohikoski sanoi.
Tavio tyrmäsi kollegoidensa puheet paneelissa toteamalla, ettei uudelle verolle ole edes esitetty yhtäkään toteuttamiskelpoista mallia.
Taviksella ei ole varaa sähköautoon
Tavio toppuutteli kollegoidensa intoa kiusata autoilijoita lisää ja huomautti, että tilastollisesti Suomessa on nyt EU:n kolmanneksi korkein kokonaisliikenteen verotus.
Tavio yleisesti puolustaa autoilijoiden asemaa Suomessa ja haluaisi autoilun kustannuksia alaspäin. Hän ei kannata ruuhkamaksuja eikä tietulleja ja katsoo, että autoilu on ihmisen perusoikeus.
– Bensa on nyt liian kallista ja sen päälle on vielä autovero. Polttomoottoriautoilun kustannuksia olisikin tulevaisuudessa laskettava, koska myös polttomoottoriautojen suhteellinen osuus tulevaisuudessa laskee, Tavio sanoi.
Liikenteen odotetaan tulevaisuudessa sähköistyvän asteittain. Tavio kuitenkin huomautti, että vielä pitkään sähköautojen korkea hinta on monelle palkansaajalle este siirtyä liikkumaan sähköisesti.
– Sähköautoja ostavat yleisimmin hyvätuloiset. Siksi meidän ei pitäisi keskustella enää enempää polttomoottoriautoiluun kohdistuvista veronkorotuksista vaan päin vastoin pitäisi keskustella siitä, miten autoilun verotusta kevennetään.
EU:n ilmastotoimille stoppi
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tavio edellytti paneelissa, että Suomen seuraava hallitus on autoilumyönteinen. Tavion mielestä seuraavan hallituksen ei missään nimessä pidä edistää EU:n ilmastotoimia, vaan autoilun kustannuksia pitää pienentää.
– Monet työssäkäyvät tarvitsevat autoa, joten autoilun verotus on usein työn piiloverotusta, Tavio huomautti.
Tavio muistutti paneelissa siitä, että Ruotsissa on ruotsidemokraattien myötävaikutuksella päätetty laskea polttoaineen jakeluvelvoite EU:n minimitasolle vuonna 2024. Suomessa taas Marinin hallituksen linjalla jakeluvelvoitetta kasvatettaisiin niin roimasti, että autoala varoittaa vuoden 2024 alussa polttoainehintojen nousevan jopa 55 senttiä/litra.
Stop autoilijoiden kuritukselle -kansanliike kysyi puolueilta taannoin vastauksia autoiluun liittyvissä kysymyksissä. Perussuomalaiset ilmoitti kannattavansa biojakeluvelvoitteen poistamista. Kokoomus ja keskusta ilmoittivat kannattavansa sen alentamista. Eduskuntapuolueista SDP ja vihreät jättivät kokonaan vastaamatta autoilijoiden vaalikyselyyn.
Tavio katsoo, että seuraavassa hallituksessa tarvitaan perussuomalaisia varmistamaan se, että jakeluvelvoitteeseen saadaan järkeä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Pia Lohikoski jakeluvelvoite kilometrivero ilmastotoimet Atte Harjanne työmatkaliikenne polttomoottoriautot polttoaineiden hinta autoilijat liikennepolitiikka vihervasemmisto kustannukset ruuhkamaksut Timo HArakka Sanna Marin Ville Tavio sähköauto Ruotsi perussuomalaiset hallitus verotus EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Muut EU-maat alentavat veroja auttaakseen kansalaisiaan polttoainekriisissä – Suomen hallitusta ei omien kansalaisten ahdinko kiinnosta

Hallitus verottaa autoilijat hengiltä ja pitää tiestön huonoimmassa kunnossa vuosikymmeniin: ”Punavihreän hallituksen mukaan vain kävely ja pyöräily on sallittua”

Vaikea yhtälö edessä EU:ssa: Polttomoottoriautojen myynti loppuu, mutta sähköautojen valmistaminen saattaa olla liian kallista

Halla-aho: Suomalaiset maksavat bensiinistä toiseksi eniten ja dieselistä eniten koko Euroopassa – vaikka suomalaisten käteen jäävät ansiot ovat itäeurooppalaisella tasolla

Perussuomalaiset: Autoilun kustannukset alas – polttoaineveroa laskettava vaiheittain

Juvonen: Käyttövoimavero on aikansa elänyt

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän uusi puheenjohtajisto on valittu

Ruotsalaisille autoilijoille tiedossa helpotusta: Dieselin ja bensiinin hinta laskee reilusti ensi vuoden alussa

Ruotsidemokraatit piti vaalilupauksensa halvemmasta autoilusta: Jakeluvelvoite EU:n minimitasolle vuodenvaihteessa
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.