

LEHTIKUVA
Pääkaupungin liikenne kaaoksessa – vihreiden kuntapoliitikko sanoi sen suoraan: ”Vihreät on alusta saakka ollut yksityisautoilun vastainen liike”
Helsingin liikenne on suistumassa sekasortoiseen tilaan, sillä autolla liikkuminen kantakaupungissa alkaa olla liki mahdotonta. Tilanne kuitenkin tyydyttää vihreitä poliitikkoja, joiden pitkän linjan hankkeena on estää yksityisautoilu kokonaan. Kaupunkilaisten keskuudessa kytee silti vastarintaa, ja esimerkiksi ajokaistan poistamista Esplanadilta käsiteltäneen seuraavaksi hallinto-oikeudessa.
Vihreä kaupunkipolitiikka tekee tuhoaan Helsingin ydinkeskustassa. Kantakaupungin alue näivettyy samaan tahtiin, kun kaupungissa on meneillään yhtäaikaisesti katutöitä sekä useita muita liikenteen sujuvuutta rajoittavia toimia.
Liikennekaaos konkretisoituu keskustan päivittäisiin liikenneruuhkiin, joita kuvaillaan painajaismaisiksi: monin paikoin autot eivät yksinkertaisesti enää vain pääse etenemään, koska väylät eivät juuri vedä. Esimerkiksi ajomatka keskustasta Hermannin tukkutorille on venähtänyt 15 minuutista 45 minuuttiin, koska sujuvia kiertoreittejä ei ole. Pikkukadutkin ovat täynnä.
Helsingissä on normaalien katutöiden lisäksi kesällä meneillään myös isoja rakennushankkeita, kuten Kruunusiltoihin liittyvät työmaat, jotka saavat aikaan tukoksia. Kun soppaan lisätään liikennejärjestelyjen muutokset, kuten väylien muuttuminen yksisuuntaiseksi, ainekset liikenteen täystuhoon ovat käsillä.
Pyöräilijöiden ehdoilla
Tällä hetkellä kaupungissa liikkuvia autoilijoita turhauttavat erityisesti myös Esplanadin puiston liikennejärjestelyt, sillä puiston molemmilla puolilla ajoväylät on muutettu yksikaistaisiksi. Autoilta suljettu kaista varataan nyt kävelyä, terasseja ja pyöräilyä varten. Eteläesplanadin historiallisen nupukiveyksen päälle on vedetty asfaltti pyöräilyn helpottamiseksi.
Helsingin kaupungin projektijohtaja Tia Salminen puolustaa asfaltointia, joka on tehty täysin pyöräilijöiden ehdoilla.
– Olemme halunneet parantaa pyöräilyn olosuhteita. Pyöräily ei olisi mielekästä rosoisella nupukivellä, Salminen sanoo Helsingin Sanomissa.
Yllättäen edes monet pyöräilijät eivät ole Salmisen kanssa samaa mieltä. Useat helsinkiläiset pyöräilijät ovat todenneet, että pyöräily on ollut täysin mahdollista myös nupukivien päällä, vaikka ajovauhti hieman hidastuukin.
Olen kulkenut Esplanadia ylös ja alas säännöllisesti yli 30 vuotta enkä ole kokenut sitä ahtaaksi, ja kyllä olen pyöräillyt ja ajanut autoa (harvemmin) Kokeilu on täysin päätön. https://t.co/2YhcWSY9nk #kaupunkisuunnittelu #ilmasto
— Marianne Elfving 🌳casamarianne.bsky.social (@Casamarianne) May 16, 2023
Asianajaja teki valituksen
Kaupunkilaisten keskuudessa kytee vastarintaa. Hermoja raastava ratkaisu poistaa Esplanadeilta ajokaista autoilta ja siirtää ne pyöräilijöille on äskettäin viety hallinto-oikeuteen. Kysymys on ratkaisun päätöksentekoprosessista, jota valituksen tehnyt asianajaja Jukka Laitasalo kuvailee ”kunnallisen demokratian halventamiseksi”.
Valituksessaan Laitasalo vaatii, että hallinto-oikeus kumoaa ja palauttaa uudelleen käsiteltäväksi sekä kaupunkiympäristölautakunnan päätöksen että viranhaltijapäätöksen. Molemmat päätökset koskevat Esplanadien ajojärjestelyjä.
Sen lisäksi Laitasalo pyytää, että oikeus määrää kaupunkia keskeyttämään Esplanadin uusien liikennejärjestelyjen toteutuksen ja palauttamaan järjestelyt entiselleen. Laitasalon mukaan tarkoitus ei ole puolustaa pelkkää yksityisautoilua, vaan saada logistiikka toimimaan kaikkien liikennemuotojen osalta.
Vihreä paikallispoliitikko: Autoilun pitääkin olla hankalaa
Keskustan uudet liikennejärjestelyt ovat saaneet monet epäilemään, että autoilua halutaan nyt hankaloittaa aivan tarkoituksella. Ajokaistojen vähentämisestä tehtiinkin aiemmin päätös Helsingin kaupunkiympäristölautakunnassa vihreän apulaispormestari Anni Sinnemäen johdolla. Päätöstä puolsivat vihreät, vasemmistoliitto, sosiaalidemokraatit ja RKP. Päätöstä vastustivat kokoomus ja perussuomalaiset.
Suurena yllätyksenä ei voidakaan pitää sitä, että Helsingin liikennekaaos tyydyttää suuresti vihreitä poliitikkoja.
Historian väitöskirjatutkija ja vihreiden paikallispoliitikko Ahto Apajalahti on rehellisesti sitä mieltä, että autoilua pitääkin vaikeuttaa.
Rehellinen kantani: autolla ajamisen Helsingin keskustaan pitää olla niin hankalaa, että ne, jotka eivät suostu tulemaan metrolla tai junalla, menevät suosiolla heitä varten rakennettuihin automarketteihin kehäteiden ympäristöön.
— Ahto Apajalahti 🇫🇮🇪🇺 (@ahtoapajalahti) May 21, 2023
Liikennekaaos kuin suoraan vihreiden tavoiteohjelmasta
Vihreät on Helsingin valtuuston toiseksi suurin puolue, ja vihreitä tukemaan asettuvat usein vasemmistoliitto ja demarit. Helsinkiläiset autoilijat saavat siis juuri sitä, mitä on tilattu, kun valta on annettu vihreille.
Vihreiden kuntapoliitikko, aiemmin valtuustoryhmän varapuheenjohtajanakin toiminut Hannu Oskala kuvaa tavoitteen suorasukaisesti Suomen Kuvalehden vanhassa haastattelussa: vihreät haluaa estää yksityisautoilua.
– Vihreät on alusta saakka ollut yksityisautoilun vastainen liike, Oskala toteaa.
Sama autoilun estämisen tavoite on kirjattu myös vihreiden vuosien 2019-2023 tavoiteohjelmaan, jonka kuvaus näyttää toteutuneen sataprosenttisesti Helsingissä:
”Vähennetään yksityisautoilun määrää sulkemalla alueita autoliikenteeltä ja ottamalla käyttöön ruuhkamaksuja suurilla kaupunkiseuduilla. Tuetaan yhdyskuntasuunnittelua, joka edistää kävelyä ja pyöräilyä ja vähentää autoilua. Toteutetaan kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelma ja moninkertaistetaan valtion rahoitus pyörä- ja kävelyliikenteeseen.”
Helsinkiläinen äänestäjä: Mikäli autoilun estäminen ja liikennekaaos miellyttää sinua, seuraavissa kuntavaaleissa on syytä harkita vihreiden äänestämistä. Jos kuitenkin haluat, että kaupunkiin jatkossa pääsee ja sieltä voi poistua myös omalla autolla, suositeltavampi vaihtoehto on äänestää esimerkiksi perussuomalaisia.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- vihreiden tavoiteohjelma Jukka Laitasalo liikennejärjestelyt Tia Salminen vihreä kaupunkipolitiikka Ahto Apajalahti yksityisautoilun hankaloittaminen liikennekaaos Hannu Oskala yksityisautoilu Pyöräily Anni Sinnemäki vihreät Liikenne Helsinki
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


EU:n vihreä agenda vastatuulessa – poliitikot vaativat yrityksille hengähdystaukoa uusien lakien paineesta

Vihreä paikallispoliitikko kannattaa autoilun tahallista hankaloittamista Helsingissä

”Parempaa kuin seksi” – vihreät riemuitsevat Saksan ydinvoimaloiden sulkemisesta vaikka päästöt kasvavat

Pääkirjoitus: Me emme tienaa tällä

Maahanmuuttopolitiikan linjauksille päivä lisäaikaa hallitusneuvotteluissa – ilmastopolitiikan osalta jo edistystä tänään

Maahanmuutto- ja ilmastopolitiikasta esitykset valmiina – huomenna selviää, jatkuvatko hallitusneuvottelut samalla kokoonpanolla

Pääkirjoitus: Vihreiden matikka ei enää täsmää

Svenska Yle: Esplanadien kaventaminen tekee laivamatkailusta haasteen

Painopiste siirtyy epäolennaisuuksista valtion perustehtäviin: Väyläverkkoon ja rautateille tulossa miljardien investointi
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.