Saksan viimeiset ydinvoimalat suljettiin viime viikonloppuna. Tapausta on juhlittu vihreissä piireissä laajasti. Euroopan vihreän puolueen puheenjohtajan mielestä ydinvoimaloiden sulkeutuminen oli parempaa kuin seksi. Jopa katolinen kirkko on ottanut kantaa ydinvoimaloiden sulkemiseen. Käytännössä ilmastopäästöt tulevat kasvamaan, kun ydinvoima korvataan hiilellä.

Viime viikonloppuna Suomessa juhlittiin sitä, että Olkiluoto 3 saatiin vihdoinkin tuotantokäyttöön. Saksassa puolestaan juhlittiin sitä, että maan viimeisetkin ydinvoimalat saatiin suljettua.

Saksan ydinvoimaloiden käytön jatkaminen ja jopa aiemmin suljettujen ydinvoimaloiden uudelleen käyttöön ottaminen olisi ollut teknisesti täysin mahdollista, mutta poliittisesti se oli mahdotonta. Ydinvoiman vastustaminen on vuosikymmenien varrella saanut Saksassa lähes uskonnollisia piirteitä.

Ilmastopäästöt kasvavat

Suljettujen ydinvoimaloiden tuotantokapasiteettia ei saada kovin nopealla aikataululla korvattua tuuli- tai aurinkovoimalla, joten niiden sulkeminen lisää hiilen ja maakaasun käyttöä. Stuttgartin yliopiston tutkija André Thess arvioi tutkimuksessaan, että Saksan ydinvoimaloiden sulkeminen tulee aiheuttamaan vuosittain 15 miljoonan tonnin ylimääräiset hiilidioksidipäästöt.

Kolmasosa Saksan energiasta tulee hiilestä, jota louhitaan muun muassa Garzweilerin valtavassa avolouhoksessa. Massiivisen kokoiset koneet rouhivat ruskohiiltä ja nielevät samalla kokonaisia kyliä. Ruskohiilen tarve on niin suuri, että kaivoksen laajentamisen tieltä puretaan jopa toimivia tuulivoimaloita.

Sähkön hinta noussee

Energiayhtiö EON ilmoitti vain muutama päivä ydinvoimaloiden sulkemisen jälkeen korottavansa sähkön hintaa peräti 45 prosentilla. Uusi kilowattituntihinta lähentelee 50 senttiä. Saksassa käytössä oleva sähkön hintakatto leikkaa siitä osan, mutta sähkön hinta kuluttajille nousee joka tapauksessa selvästi.

Suomi on Saksan kanssa samassa Nord Pool -sähköpörssissä, joten kaikki muutokset sähkön saatavuudessa ja hinnassa Saksassa tulevat osittain heijastumaan myös Suomeen.

Vihreiden voitonpäivä

Mikään ei ole kuitenkaan hillinnyt vihreiden riemua ydinvoimaloiden sulkemisesta. Ranskan senaatin jäsen ja Euroopan vihreän puolueen (EGP) puheenjohtaja Mélanie Vogel kertoo twiitissään, että Saksan ydinvoimaloiden sulkeutuminen tuntui paremmalta kuin seksi. Mélanie Vogel on suhteessa saksalaisen naispoliitikon kanssa, joten hän viitannee kahden naisen väliseen seksiin.

Jopa katolinen kirkko on ottanut kantaa ydinvoimaloiden sulkemiseen. Katolisen kirkon ”ympäristöpiispa” Rolf Lohmann pitää ydinvoimaloiden sulkemista Jumalan tahdon noudattamisena. Ympäristöpiispan mukaan Jumala on antanut ihmiselle vastuun luomakunnasta, joten meidän pitää välttää saastuttamista ja roskaamista. Tämä pätee myös ydinjätteeseen.

Greenpeace ottaa kunniaa

Saksan Greenpeacen toimitusjohtaja Roland Hipp pitää kirjoituksessaan ydinvoimaloiden sulkemista kymmenien vuosien mielenosoitusten tuloksena. Hän korostaa sitä, miten massiivista ydinvoiman vastustaminen on Saksassa ollut.

– Miljoonat ihmiset ovat tehneet vuosien ajan työtä tämän eteen, Hipp kirjoittaa. Ihmiset, jotka osoittivat mieltään ydinjätteen käsittelylaitoksia, ydinjätekuljetuksia, turvattomia ydinjätteen varastointipaikkoja ja uusien ydinvoimaloiden rakentamista vastaan.

– Vuosikymmenien pituinen vastarinta on ollut sen arvoista, Saksan Greenpeacen toimitusjohtaja toteaa.

Roland Hipp pitää ydinvoimaa kalliina ja riskialttiina. Hän toivoo, että nyt kun ydinvoiman antama ”väärä lupaus” on saatu pois pelistä, vihreä siirtymä kohti uusiutuvia energianlähteitä saa vihdoinkin vauhtia.

SUOMEN UUTISET