Vaikka sähkön tuotantokustannukset ovat pysyneet suurin piirtein samoina, Suomen kaksi suurinta sähköntuottajaa, Fortum ja metsäyhtiö UPM, ovat hyötyneet energiakriisistä ja kaksinkertaistaneet sähköntuotantonsa liikevoiton. Perussuomalaiset vaatii sähkömarkkinoiden hinnoittelumekanismin muuttamista, jotta kansalaisilla olisi mahdollisuus saada kohtuuhintaista sähköä.

Energiakriisi on osoittautunut kultakaivokseksi energiantuottajille, jotka ovat hyötyneet energiakriisistä. Ylen MOT-toimitus kertoo, että suomalaiset ovat viime vuoden loppupuoliskolla maksaneet sähköstä jo noin viisi miljardia euroa ylimääräistä, eli sen verran rahaa on kadonnut sähkönkäyttäjien taskuista ja päätynyt sähkönmyyjille.

Tänä talvena sähkö on ollut poikkeuksellisen kallista. Monissa suomalaisissa kotitalouksissa onkin kärvistelty paikoin jopa yli tuhannen euron kuukausilaskujen kanssa, eli hintojen nousu on monilla ylittänyt käytettävissä olevat tulot.

Sähkön hinta lähti nousuun jo ennen sotaa

Vaikka sähkön tuotantokustannukset ovat pysyneet suurin piirtein samoina, Suomen kaksi suurinta sähköntuottajaa, Fortum ja metsäyhtiö UPM, ovat liki kaksinkertaistaneet sähköntuotantonsa liikevoiton.

Esimerkiksi Fortum tuottaa sähkönsä ydinvoimalla ja vesivoimalla, joiden tuotantokustannukset ovat alhaiset. Käytännössä nykyinen tilanne on kuin tulonsiirtomekanismi kuluttajilta sähköntuottajille.

Maakaasutoimitukset Venäjältä Suomeen ovat poikki, joten sähkön korkean hinnan yhteydessä on puhuttu myös ”Putinin hinnoista”, mutta se on vain osatotuus.

Jo viime vuonna Isossa-Britanniassa lämmitysjärjestelmiä kauppaavan BOXT:in selvityksestä käy ilmi, että vuodesta 2016 lähtien suomalaisten sähkölasku on noussut keskimäärin noin kahdella viidesosalla eli 37 prosenttia. Sähkön hinta lähti nousuun jo loppukesällä 2021, siis kauan ennen Venäjän Ukrainassa aloittamaa sotaa.

Perussuomalaiset varoitti energiakriisistä jo 2021

Kalliin sähkön hinnan syy johtuu eri seikoista, joista keskeinen on sähkömarkkinoiden hinnoittelumekanismi, jossa periaate on, että sähkön hinta määräytyy kalleimman tuotantotavan mukaan.

Perussuomalaiset on ollut ajoissa liikkeellä varoittaessaan sähkön hinnan räjähtämisestä käsiin, ja puolue varoittikin energiakriisistä ensimmäisen kerran jo kesällä 2021. Viime syyskuussa perussuomalaisten yhdessä kristillisdemokraattien ja Liike Nytin kanssa jättämä välikysymys myös käsitteli energiamarkkinoiden toimintaa ja samalla myös sähkön hintaa.

Perussuomalaisten useaan kertaan esittämä vaatimus on nimenomaan puuttuminen sähkön hintaan. Keskeinen hintoja nostava tekijä on sähkömarkkinoiden hinnoittelumekanismi, jota lyhyellä tähtäimellä on perussuomalaisten mukaan muutettava.

SUOMEN UUTISET