Sinivalkoisen siirtymän ohjelmassa perussuomalaiset vaatii Suomen huoltovarmuuden turvaamista ja sähköjärjestelmän uusimista suomalaisia varten. Perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne osoittaa, kuinka sähkön tarve on lähitulevaisuudessa jopa moninkertaistumassa ja sanoo, että energian viennistä puhujilta puuttuu mittakaavojen taju. – Meidän ei ole varaa menettää sähköä tai vetyä muualle. Energiatuotanto on käytettävä ensisijaisesti omaan tarpeeseen Suomessa.

Suomi on ajettu viimeisten runsaan 10 vuoden aikana poliittisilla päätöksillä tilanteeseen, jossa energiasta on pula ja sen hinta kestämätön. Kuluneet muutama lämmin talviviikko eivät muuta kokonaiskuvaa, sillä Euroopan todellinen kaasu- ja sähkötesti on seuraava talvi 2023-2024.

Ylikireä ilmastopolitiikka, toimivan energiantuotannon alasajo, Euroopan katastrofaaliset ilmasto- ja energiapoliittiset virheet, yhteiset sähkömarkkinat ja epäoikeudenmukainen hinnoittelumekanismi ovat ajaneet maamme kotitaloudet, yritykset ja teollisuuden syvään ahdinkoon. Korona ja Ukrainan sota eivät ole syitä kriisiin, vaikka ovatkin pahentaneet ongelmia.

Perussuomalaiset on julkaissut tänään Sinivalkoinen siirtymä -ohjelman, jossa esitellään teknistaloudellisesti kestäviä toimenpiteitä, joilla sekä minimoidaan päästöjä että samaan aikaan lasketaan sähkön ja polttoaineiden hintoja. Ehdotukset parantavat yritystemme kilpailukykyä, toimintaedellytyksiä ja vientiä, palauttavat teollisuutta ja työpaikkoja Suomeen ja vahvistavat kansalaisten ostovoimaa. Kaikkien toimien perustana on Suomen ja suomalaisten etu.

Sähköenergia olennaista huoltovarmuudelle

Pääministeri Sanna Marinin (sd) johtama hallitus tähtää keinoja kaihtamatta hiilineutraaliin Suomeen vuonna 2035. Perussuomalaiset kuitenkin varoittaa, että nykyinen ilmastopolitiikka on uhka huoltovarmuudellemme, taloudelle ja turvallisuudelle.

– Sama on nähtävissä myös ympäristöministeriön ilmastovuosiraportissa, jossa todetaan, että hinnat nousevat, velka paisuu ja tulonsiirtojen tarve kasvaa, perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne sanoo.

Hän esitteli sinivalkoista siirtymää tänään Tuumaustunnilla.

Suomen huoltovarmuuden kannalta sähköenergia on olennaista. Samaan aikaan sähkön tarve kasvaa rajusti lähitulevaisuudessa, ja sähkönkulutuksen ennakoidaan jopa kaksinkertaistuvan vuoteen 2050 mennessä. Nykyisessä markkinajärjestelmässä Suomesta kuitenkin viedään sähköä ulkomaille, esimerkiksi Viroon.

Sähkön tarve paisuu lähiaikoina

Suomessa tuotetun sähkön määrä on hieman vaihdellut kolmen viime vuoden aikana 65–70 terawattitunnin välillä, kokonaiskulutuksen ollessa 81–87 terawattituntia.

Ranne nostaa esille konkreettisesti, kuinka paljon sähköä tarvittaisiin Suomessa lisää, vieläpä hyvin lyhyen ajan kuluessa.

– Henkilöautoliikenteen sähköistäminen tarvitsisi lisää 12 terawattituntia, Yli 4 miljardin polttonestelitran syntetisointi puolestaan tarvitsisi yli 120 terawattituntia lisää. Lisäksi pelkästään SSAB tarvitsee hiilivapaan teräksen valmistamiseen jopa ihan oman Olkiluoto kolmosen, eli noin kymmenen terawattituntia lisää. Tuuli- ja aurinkovoiman tarvitsema säätövoima ja varastointi onkin sitten huomattavasti suurempi luku.

– Pelkästään nämä kohteet tarvitsisivat jopa 12 uutta Olkiluoto kolmosta, mutta tästä muut puolueet eivät halua puhua. Ne eivät halua puhua siitä, miten sähköistäminen Suomessa toteutetaan.

Eurooppa ei saa imeä lisää tuotantoa Suomesta

Perussuomalaiset katsoo, että jatkossa Suomi tarvitsee itse kaiken Suomessa tuotetun sähkön.

– On olemassa todellinen riski sille, että Eurooppa imee kaiken sähköntuotannon Suomesta ja Pohjoismaista. Näin meistä uhkaa tulla Euroopan energiareservaatti, jos emme puutu asiaan. Jo tällä hetkellä suomalaisesta tuulivoimasta yli 50 prosenttia on ulkomaisissa käsissä ja samaan aikaan suunnitellaan vetyputkia Saksaan. Ranne ihmettelee.

Hän huomauttaa, että energian viennistä puhujilta puuttuukin mittakaavojen taju.

– Meidän ei pidä lähteä viemään sähköä tai vetyä minnekään, koska tarvitsemme sähköä itse, eikä meidän ole varaa menettää sitä muualle. Energiantuotanto onkin käytettävä ensisijaisesti omaan tarpeeseen Suomessa.

Sinivalkoisen siirtymän ohjelmassa keskitytään Suomen pelastamiseen. Perussuomalaiset haluaa eri toimilla mahdollisimman nopeasti alentaa energian hintaa ja parantaa huoltovarmuutta. Lisäksi ohjelmassa esitetään energiantuotannon pidemmän aikavälin uudistamistoimia.

SUOMEN UUTISET