Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra havainnollistaa esimerkkilaskelman kautta, että hokema oikeudenmukaisesta siirtymästä ja oikeudenmukaisesta ilmastopolitiikasta on valheellista. – Kiina, Intia, muu Kaakkois-Aasia, Afrikka ja Etelä-Amerikka lisäävät fossiilisilla tuotetun energian kulutustaan vielä pitkään. Suomalaisenko pitäisi siis muuttaa maakuoppaan globaalia ilmastoa pelastaakseen? Purra kysyy.

Ilmastonmuutoksen hallitseminen paikallisesti on mahdoton tehtävä. Mikäli niin kuitenkin yritetään tehdä, elintaso tulee laskemaan merkittävästi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra havainnollistaa asiaa esimerkkilaskelman kautta.

– Ilmastotoimissa maapallon lämpeneminen halutaan rajata keskimääräiseen 1,5 asteeseen. YK:n mukaan maailma tarvitsee suuren mittakaavan ja nopean muutoksen kaikilla oleellisilla osa-alueilla eli sähköntuotannossa, teollisuudessa, liikenteessä ja rakentamisessa sekä ruoka- ja talousjärjestelmissä. YK:n mukaan päästöjä on leikattava 45 prosentilla nykyisestä, jotta keskilämpötilan nousun rajaaminen 1,5 asteeseen olisi vielä mahdollista.

– Mitä tämä tarkoittaisi Suomen ja suomalaisten kannalta? Sen meille kertoo Sitra, joka yhdessä Aalto-yliopiston kanssa julkaisi muutama vuosi sitten selvityksen nimeltään ”1,5 asteen elämäntavat”. Selvityksen mukaan 1,5 asteen tavoite edellyttää keskivertosuomalaisen pienentävän hiilijalanjälkeään nykyisestä 8,6 tonnista CO2-päästöjä vuodessa 2,5 tonniin vuoteen 2030 mennessä ja 0,7 tonniin vuoteen 2050 mennessä, Purra sanoo.

Hän kertoi överiksi vedetyn ilmastopolitiikan todellisuudesta tänään Tuumaustunnilla.

Vaatisi hurjaa kulutuksen leikkausta

Jotta Suomen päästötavoitteisiin päästäisiin, olisi jokaisen meistä vähennettävä kulutusta 1/12:een nykyisestä, Purra selventää.

– Suomi on jo lähes puolittanut päästönsä henkeä kohden 2000-luvun alun huipusta. Se on ollut hyvä suoritus. Mutta nyt tästä päästötasosta pitäisi saada siis pois vielä 90 prosenttia.

– Kuinka vähän sitten on tuo 0,7 tonnia per henkilö per vuosi? Tämän hetken teknologialla se tarkoittaisi, että ruoan kulutuksen pitäisi laskea 60 prosenttia eikä mihinkään muuhun jäisi mitään. Ei asumiseen, ei liikkumiseen, ei tavaroihin, ei palveluihin. Vain vähän ruokaa, muuten ei mihinkään yhtään mitään. Tätä tarkoittaisi suomalaiselle 0,7 tonnin CO2-kulutus nykyteknologialla.

Pohjois-Korean päästöt per henkilö ovat tällä hetkellä alle 2,5 tonnia.

– Se on juuri se määrä, johon suomalaisen pitäisi Sitran selvityksen mukaan päästä vuoteen 2030 mennessä. Pohjois-Korean tasolle! Näyttääkö siltä? Purra kysyy.

Ilmastonmuutosta ei ratkaista paikallisesti

Päästöjen vähentäminen on tietysti mahdollista teknologian kehittyessä koko ajan, mutta sekään ei tapahdu tässä aikataulussa, ei tällä rahalla eikä varsinkaan nyt kehittyvissä maissa, jotka päinvastoin lisäävät koko ajan päästöjään, Purra huomauttaa.

– Kiina, Intia, muu Kaakkois-Aasia, Afrikka ja Etelä-Amerikka lisäävät fossiilisilla tuotetun energian kulutustaan vielä pitkään. Suomalaisenko pitäisi siis muuttaa maakuoppaan globaalia ilmastoa pelastaakseen? Tämä on järjetöntä, tämä on mahdotonta.

– Ilmastonmuutosta ei voi ratkaista paikallisesti. Mikäli me haluamme vähentää kulutusta näin radikaalisti, elintasomme laskee merkittävästi. Talous, työpaikat, investoinnit, kaikki perustuvat kulutukseen.

Kuten laskelmat osoittavat, kenenkään rahat eivät oikeasti riitä näihin muutoksiin, eikä mistään löydy tukia kompensoimaan näiden päätösten taloudellisia menetyksiä.

– Hokema oikeudenmukaisesta siirtymästä ja oikeudenmukaisesta ilmastopolitiikasta on valheellista. Rahaa tällaiseen ei ole, ei edes hyvinvoivassa julkisessa taloudessa, mutta ei varsinkaan Suomen velkahallituksen jäljiltä omassa järjestelmässämme, Purra sanoo.

Ostovoima heikkenee entisestään

Purra toteaa, että Marinin hallituksen tavoite hiilineutraalista Suomesta vuonna 2035 on teknistaloudellisesti täysin järjetön.

– Arki kallistuu, kun elämisen infra pistetään uusiksi pakkoinvestoimalla keskeneräisiin, kalliisiin tai käsiin vanheneviin teknologioihin. Maksamme tavallisista arjen asioista enemmän kuin ennen. Ostovoima heikkenee, kilpailukyky heikkenee, tukien tarve kasvaa, velka kasvaa.

– Kyse ei ole siitä, etteikö fossiilisista pitäisi päästä eroon. Kyse on realistisesta aikataulusta ja keinoista. Miksi muut puolueet eivät puhu näistä tosiasioista? 1,5 asteen tavoitteesta ei synny vihreää kasvua vaan Pohjois-Koreaakin alhaisempi kulutustaso. Tämä ei tietenkään – onneksi – ole saavutettavissa demokraattisessa maassa. Kansalaiset eivät siihen suostu.

Ratkaisujen on oltava toimivia

Purra painottaa, että päästöjä vähentävien ratkaisujen on oltava teknisesti ja taloudellisti toimivia ja kestäviä, ja ne on tehtävä oikeaan aikaan.

– Käytössä oleva toimiva teknologia käytetään loppuun ja korvataan sitten sen hetken parhaalla käytettävissä olevalla teknologialla.

– Suomen tulee vähintäänkin tuplata hiilibudjettinsa ja siirtää hiilineutraalisuustavoite vuoteen 2050 eli samaan kuin EU:lla ja useilla muilla mailla. Suomen on välttämätöntä huomioida pohjoinen sijaintimme ja elinkeinorakenteemme.

SUOMEN UUTISET