

MATTI MATIKAINEN
Sinivalkoinen siirtymä alentaa sähkön hintaa ja turvaa huoltovarmuuden kotimaassa
Perussuomalaisten tuore energia-, ilmasto- ja teollisuuspoliittinen ohjelma Sinivalkoinen siirtymä esittelee teknisesti ja taloudellisesti kestäviä toimenpiteitä, joilla sekä minimoidaan päästöjä että samalla lasketaan sähkön ja polttoaineiden hintoja. Ohjelman toimenpiteiden myötä samalla annetaan suomalaisille työtä, ostovoimaa ja hyvinvointia.
Sinivalkoinen siirtymä on laaja ohjelmakokonaisuus, joka toteuttaa energia-, ilmasto-, talous- ja teollisuuspolitiikkaa, jonka perustana on Suomen ja suomalaisten etu.
Sinivalkoinen siirtymä on kansalaisille parempi tavoite kuin pääministeri Sanna Marinin (sd) ilmastohallituksen vihreän siirtymän malli, joka saa pelkkää tuhoa aikaan ja jonka toteuttaminen vaatisi sitä, että suomalaisten elintaso alennetaan Pohjois-Korean tasolle.
Perussuomalaiset haluaa suojella ympäristöä ja luontoa sekä vähentää päästöjä, jotta maa olisi hyvä myös tuleville sukupolville. Toimet tulee kuitenkin tehdä suomalaisten ja yritysten kukkarolle kestävästi, oikein ajoitetuilla ja ongelmia ratkaisevilla teknologioilla.
Toimivaa teknologiaa ei tule ajaa alas
Perussuomalaiset luottaa teknologian kehittymiseen, mutta se vaatii aikaa. Päästöjä tulee vähentää, mutta mitään toimivaa teknologiaa tai tuotantomuotoa ei tule ajaa alas, ennen kuin tilalle on saatavilla teknistaloudellisesti parempi vaihtoehto.
Suomen sähkön tarve paisuu lähivuosina merkittävästi. Perussuomalaiset esittääkin sähköjärjestelmän uudistamista, joka toteutetaan keskipitkän ja pitkän aikavälin toimenpiteillä.
Perussuomalaiset esittää irtautumista likaista sähköä tuottavista Keski- ja Länsi-Euroopan sähkömarkkinoista, ja sen tilalle tulee muodostaa sähkön tuotanto- ja hinnoittelualue muiden Pohjoismaiden, mahdollisesti jatkossa myös Baltian kanssa tarkoituksena, että alueen sisällä tuotettu puhdas sähkö riittää kaikissa tilanteissa. Alueelta voidaan tarvittaessa viedä yli oman tarpeen jäävää sähköä hyvään hintaan. Samalla päästökauppa tulee lopettaa.
Suomessa tarvitaan sekä sähkön että lämmön tuotantoa. Sinivalkoisessa siirtymässä laaditaankansallinen ydinvoimastrategia, jonka myötä muun muassa pienydinvoimaloita edistetään, ja Hanhikiven ydinvoimahankkeeseen saadaan uusi laitostoimittaja.
Suomi tarvitsee itse tuottamansa sähkön
Perussuomalaisten ohjelman mukaan kaikki mahdollinen energiatuotanto pidetään käynnissä, ja turpeen käyttö tukipolttoaineena mahdollistetaan poistamalla siltä energiavero.
Suomen poikkeusolojen tarpeet ja huoltovarmuus on turvattava säilyttämällä hiilen, fossiilisten polttonesteiden ja turpeen käyttömahdollisuus sekä lisättävä niiden varastointivelvoitteita.
Perussuomalaiset katsoo, että jatkossa Suomi tarvitsee itse kaiken Suomessa tuotetun sähkön. Energiantuotanto onkin käytettävä ensisijaisesti omaan tarpeeseen Suomessa. Kotitalouksien tilannetta helpotetaan laskemalla sähkövero EU:n minimitasolle, ja siirtomaksuja kohtuullistetaan joustamalla kaapelointipakosta.
Tuulivoimateollisuudelle perusuomalaiset vaatii säätövoimavelvoitetta, joka tulee sitoa kaikkeen uuteen tuulivoimarakentamiseen. Se siis tarkoittaa sitä, että tuulettomina päivinä saatavilla on muuta omavaraista tuotantoa.
Tavoitteita pakko siirtää eteenpäin
Sinivalkoisen siirtymän ajatus on rakentaa yhdessä turvallista, omavaraista ja hyvinvoivaa Suomea. Tuumaustunnilla tänään ohjelmaa esitellyt kansanedustaja Lulu Ranne kuitenkin sanoo, että Suomen pelastusoperaation merkittävänä esteenä on Suomen itse itselleen asettama maailman toiseksi tiukin hiilineutraaliustavoite, joka on asetettu vuoteen 2035.
– Siihen vedoten ollaan valmiita uhraamaan hyvinvointimme, taloutemme, tulevaisuutemme ja huoltovarmuutemme. Poliittisilla päätöksillä Suomi onkin nyt ajettu tilanteeseen, jossa energiasta on pulaa ja energian hinta on kestämätön. Kotitaloudet, yritykset ja teollisuus on ajettu ahdinkoon. Korona ja Ukrainan kriisi eivät yksin selitä tilannetta, vaikka ovatkin pahentaneet kokonaisuutta, Ranne sanoo.
Perussuomalaiset esittää, että Suomen on luovuttava vuoden 2035 ylikireästä hiilineutraalisuustavoitteesta ja siirrettävä se vuoteen 2050, joka on myös EU:n tavoite.
Toimia ostovoimaa romuttamatta
Sen sijaan Suomessa tulee edistää ydinvoimaa ja muita vähäpäästöisiä teknologioita sillä aikataululla, kun se on kansan ostovoimaa, yrityksiä ja taloutta romuttamatta teknistaloudellisesti mahdollista.
Sinivalkoisen siirtymän ohjelman rinnalla on toteutettava perussuomalaisten talouspoliittisen ohjelman toimet julkisen talouden pienentämiseksi ja tuottavuuden kasvattamiseksi OECD:n parhaimmaksi. Tämä poistaa kasvun esteitä pienentämällä verokiilaa ja kannustinloukkuja, palauttamalla ostovoimaa ja vapauttamalla osaavaa työvoimaa yksityisen sektorin käyttöön.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sinivalkoinen siirtymä yksityinen sektori ilmastotoimet energiantuotanto ostovoima työvoima hyvinvointi päästötavoitteet kotitaloudet Yritykset Sanna Marin Ydinvoima Lulu Ranne Teknologia perussuomalaiset hallitus talous Teollisuus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset vaati tolkkua ilmastopolitiikkaan kyselytunnilla: ”Jos Suomen ilmastopolitiikka toisi kilpailuetua, mikseivät kilpailijat ota mallia Suomesta?

Perussuomalaisten sinivalkoinen siirtymä muistuttaa tosiasioista: Hokema oikeudenmukaisesta siirtymästä ja ilmastopolitiikasta on valheellista – ”Rahaa tällaiseen ei ole”

Perussuomalaiset vaatii: Energiantuotanto pidettävä kotimaisena – Suomesta ei saa tulla Euroopan energiareservaattia

Purra: Suomessa on ilmastohallitus, jolle veronmaksajan raha on halpaa

Seuraava hallitus tosipaikan edessä – kansalaisten taloudellinen selkäranka katkeamassa

Niikko: Määräaikaisista sähkösopimuksista voitava irtautua ilman venkoilua – ”Piilottelu ja asiakkaiden epäoikeudenmukainen kohtelu on saatava loppumaan”

Lulu Ranne: Verolla ja velalla tämä maa ei nouse

Hallitukselle tiukkaa palautetta huoltovarmuusselonteosta: ”Huoltovarmuuden arviointi ei ole oikea paikka kansalliselle hengennostatukselle tai ideologiselle virheiden peittelylle”

Liian kunnianhimoisella ilmastopolitiikalla on kalliit seuraukset: ”Kehä kolmosen sisäpuolella tulee kylmä ja nälkä”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.