Kansanedustaja Mika Niikko nosti eduskunnassa esiin niiden ihmisten ahdingon, jotka ovat viime vuoden puolella sitoutuneet kalliisiin määräaikaisiin sähkösopimuksiin.

Mika Niikko kertoi tapauksesta, jossa sähköyhtiö ei ensin ollut suostunut purkamaan määräaikaista sopimusta edes sakon maksamalla. Kun henkilön puoliso oli sitten solminut uuden sopimuksen heidän yhteiseen kotiinsa, oli sähköyhtiö katkaissut automaattisesti vanhan kalliin sopimuksen ja vastannut asiakkaalle, että tästä ei peritä sakkoa – ja kehottanut olemaan kertomatta muille tästä porsaanreiästä.

– Kuultuani asiasta soitin omaan sähköyhtiööni ja tiedustelin, miten he suhtautuvat siihen, jos toimin samoin kuin ystäväni eri yhtiössä. Vastaus oli, että määräaikaisen sopimuksen voimassaolo lakkaa automaattisesti ja uusi sopimus astuu voimaan 14 vuorokauden kuluttua, mikäli samassa taloudessa asuva henkilö tekee uuden sopimuksen, Niikko kertoo.

Sähköyhtiöt kantamaan vastuuta

Niikko peräänkuuluttaa sähköyhtiöitä kantamaan yhteiskuntavastuuta poikkeuksellisessa tilanteessa.

– Piilottelu ja asiakkaiden epäoikeudenmukainen kohtelu on saatava loppumaan. Kaikille kuluttajille tulee antaa mahdollisuus vaihtaa määräaikainen sopimus ilman venkoilua heidän niin halutessaan. Esimerkiksi Helen onkin näin jo toiminut ja toivottavasti kaikki sähköyhtiöt ilmoittavat määräaikaisen sopimuksen muutosmahdollisuudesta oma-aloitteisesti, painottaa Niikko.

Kuluttajia peloteltu ja pompoteltu

Niikon mukaan myös talousvaliokunta nostaa mietinnössään esiin kalliisiin sopimuksiin loukkuun jääneiden tilanteen.

– On hienoa, että valiokunta edellyttää, että valtioneuvoston tulee ryhtyä kiireellisesti tarvittaviin toimenpiteisiin määräaikaisten sähkösopimusten piirissä olevien kuluttajien aseman kohtuullistamiseksi.

– Erityisesti sähkölämmitteisissä omakotitaloissa asuvia suomalaisia on tänä talvena pompoteltu, peloteltu ja jätetty auttamatta hädän hetkellä. Ensin peloteltiin sähkön hinnan voivan nousta jopa neljään euroon kilowattitunti ja sen jälkeen kalliin määräaikaisen sopimuksen tehneet jätettiin selviämään omin neuvoin pienen tuen kanssa. Sähkölaskuja on jo ulosotossa, lapset ovat joutuneet leikkimään kylmillä lattioilla hämärissä huoneissa ja leipäjonot ovat pitkiä. Näin ei voida asioita hoitaa hyvinvointivaltiossa, Niikko moittii.

SUOMEN UUTISET