Milloin hallitus alkoi suunnitella energiatukia kallistuvien sähkölaskujen kanssa tuskailevien kansalaisten auttamiseksi? Pääministeri Sanna Marinin mukaan jo kuukausia aiemmin, mutta ministeriön virkamiehen mukaan toimeksianto tuli vasta viikko sitten.

Hallitus ilmoitti maanantaina auttavansa kalliiden sähkölaskujen kanssa tuskailevia kuluttajia kevään aikana.

Pöydällä on ollut eri malleja, kuten hintakatto ja sähkölaskujen maksuaikojen pidentäminen, mutta mallit olisivat valmistumassa vasta kevääksi. Kuluttajien tukemiseksi hallitus esittää ensinnä kertakorvausta kuluttajien tukemiseksi. Kertakorvaus maksettaisiin takautuvasti talven aiempien sähkölaskujen kustannusten peittämiseksi myöhemmin talvella.

Eduskuntapuolueet kokoontuvat maanantaina pääministeri Sanna Marinin (sd.) kutsusta puhumaan sähkön hinnasta. Eilen illalla Ylen A-studiossa Marin kuitenkin sanoi, että sähkön hintakatto ei edistynyt, koska malli vaatii lisää valmisteluaikaa.

– Tämä malli (hintakatto) voitaisiin saada eduskuntaan kenties tammikuun lopussa. Ymmärtääkseni toimeenpanossa on myös vielä haasteita, Marin sanoi viitaten keskusteluihin työ- ja elinkeinoministeriön virkamiesten kanssa.

Perussuomalaiset vaati toimia jo aiemmin

Hallitusta on moitittu siitä, että se on herännyt toimimaan liian myöhään, vaikka sähkön kallistuminen on ollut tiedossa jo kuukausien ajan. Myös esimerkiksi perussuomalaiset on vaatinut tehokkaita toimia tilanteeseen puuttumiseksi jo kuukausia. Perussuomalaiset on vaatinut sekä tukea akuuttiin kriisiin että pidemmän aikavälin rakenteellisia toimia hinnoitteluun, sähkömarkkinamalliin, tuotantokapasiteettiin ja muuhun liittyen.

Pääministeri Marinin mukaan sähkötukia olisi alettu valmistella syksyllä.

– Valmistelutyötä on tehty jo syksyllä, ja työ- ja elinkeinoministeriössä on arvioitu, millaisilla malleilla voidaan edetä, ja on myös katsottu, mitä muualla on tehty, Marin sanoi A-studiossa.

Työ- ja elinkeinoministeriön virkamies Riku Huttunen, joka oli myös eilen A-studiossa, oli kuitenkin Marinin kanssa eri linjoilla. Hänen mukaansa toimeksianto tuli vasta viikko sitten.

– Onhan meillä osastolla vankka asiantuntemus, mutta kyllä nämä nyt rykäistiin noin viikossa. Varsinainen toimeksianto tuli vasta noin viikko sitten.

Huttusen mukaan edes määrärahoja tällaisia toimia varten ei ollut viime viikkoa ennen.

– Nyt todettiin viime viikolla poliittisesti, että myös rahaa on käytettävissä.

Hintakattoa vaaditaan kansalaisaloitteessa

Samansuuntaisesti toteaa myös johtava tutkija Marita Laukkanen Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta (VATT). Laukkanen oli vieraana Ylen politiikkaradiossa.

Laukkanen ihmettelee, miksi mahdollisesti miljardien tukea on yritetty saada kasaan yhden viikonlopun aikana.

– Valtiontalouden näkökulmasta on huolestuttavaa, miten vähän näihin käytetään aikaa. Tietoa olisi kyllä käytettävissä, esimerkiksi VATT:ssa, mutta puhelin ei ole soinut koko syksynä, Laukkanen ihmettelee.

Todennäköinen syy sille, että hallitus heräsi sähkötukiasiassa juuri nyt, lienee ainakin osaksi siinä, että Sähkön hinta kuriin –kansalaisaloite on juuri kerännyt 50 000 allekirjoittajaa eli ylittänyt rajan, joka vaaditaan kansalaisaloitteen pääsemiseksi eduskuntakäsittelyyn. Kansalaisaloitteessa esitetään, että eduskunnan on selvitettävä kiireellisellä aikataululla mahdollisuudet säätää laki hintakaton käyttöönotosta sähkön hinnoittelussa.

Suomen Uutiset