Eduskunnan eilisen budjettikeskustelun yhteydessä pääministeri Sanna Marin (sd) esitti yllättäen sähkölle hintakattoa, joka olisi 20 senttiä kilowattitunnilta. Uudistus rahoitettaisiin valtiovarainministeriön valmistelemalla niin sanotulla windfall-verolla.

Ilta-Sanomien Haapala-TV:ssa tänään vieraillut perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra muistuttaa, että perussuomalaiset esitti hintakattoa jo heinäkuussa.

– Jo sitäkin aiemmin, viime vuoden elokuussa – tuolloinkin sähkön hinta oli nousussa – esitimme ensimmäisiä toimia tulevaan tilanteeseen vastaamiseksi. Helmikuun tapahtumien jälkeen kaikki on mennyt huonompaan suuntaan. Vasta nyt demarit tuo hintakaton keskusteluun energiakriisiin reagoimiseksi, ikään kuin omana ajatuksenaan. Vaikka se hieman kirveltää, tärkeintä tietenkin on, että hintakatto ylipäätään saataisiin, ja samalla kotitalouksien tilannetta voitaisiin helpottaa.

Hintakatto tuotantokustannusten mukaan

Eduskunnassa käsitellään nyt budjettia. Purra toteaa, että olisi tietysti ollut parempi, että SDP tai hallitus yhdessä olisivat tuoneet ehdotuksen hieman aiemmin esille, jolloin se olisi saatu mukaan budjettiprosessiin.

– Pidän hieman ihmeellisenä sitä, että esitys tuotiin mukaan nyt, kun ryhmäpuheissa käsitellään valtiovarainvaliokunnan mietintöä.

Muut hallituspuolueet näyttäisivät kuitenkin pitävän esitystä hintakatosta hyvänä. Avoimeksi kuitenkin jää uudistuksen malli.

– Perussuomalaisilla on oma malli. On selvä näkemys, että windfall-vero tulisi kytkeä hintakattoon. Itse näen, että hintakaton tulisi muodostua tuotantokustannusten mukaan.

SUOMEN UUTISET