

PS ARKISTO
Liian kunnianhimoisella ilmastopolitiikalla on kalliit seuraukset: ”Kehä kolmosen sisäpuolella tulee kylmä ja nälkä”
Ilmastopaneeli, Luontopaneeli ja Ympäristötiedon foorumi kysyivät torstaina kansanedustajaehdokkailta luonto- ja ilmastopolitiikan linjauksia ympäristöaiheisessa vaalitentissä. Perussuomalaisten Sheikki Laakso toppuutteli ehdokaskollegoitaan ja muistutti, että päästövähennyksiä kohti kannattaisi pyrkiä kustannustehokkailla ja kestävillä tavoilla. – Suomen ei ole mikään pakko tehdä enemmän kunnianhimoista ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaa kuin EU:ssa jo tehdään.
Perussuomalaisten kansanedustaja Sheikki Laakso ilmoitti tentissä, että hän ei kannata Suomeen uutta luontolakia vastinpariksi ilmastolaille. Sanna Marinin (sd) hallituksen aikana Suomeen säädettiin uusi ilmastolaki, johon muun muassa on kirjattu kansallinen hiilineutraaliustavoite vuodelle 2035.
Laakso totesi, että ilmastolain tavoin myös luontolaki kaventaisi tosiasiallisia mahdollisuuksia tehdä järkevää ympäristöpolitiikkaa.
– Aina, kun otetaan vain yksi päämäärä ja siihen otetaan yksipuolinen katsantokanta, tilanne käy haastavaksi, kun asioita pitäisi miettiä laajemmin, monelta kantilta ja silti raamit on kuitenkin määrätty lakiin. Jouston mahdollisuudet häviävät. Luontolaki vain sitoisi tarpeettomasti päättäjien käsiä, sillä meidän täytyy tehdä järkeviä ratkaisuja niin, että samalla myös Suomen talouskasvu vahvistuu.
Ideologia ei saa mennä maalaisjärjen edelle
Täysin eri linjoilla oli esimerkiksi SDP:n ehdokas Matias Mäkynen, jonka mukaan Suomen tarvitaan luontolaki, johon kirjatut kunnianhimoiset tavoitteet puitelakina tulisivat ohjaamaan muuta lainsäädäntöä.
Laakso puolestaan esitti, että Suomen ei tule muutenkaan tehdä enemmän kunnianhimoista ilmasto- ja luontopolitiikkaa kuin EU:ssa jo nyt tehdään.
– Ideologian ei pidä antaa mennä maalaisjärjen edelle niin, että edetään seurauksista välittämättä vain yhtä päämäärää kohti kaistapäisellä antaumuksella. Henkilökohtaisesti minulla ei ole mitään sitä vastaan, että tässä palataan vaikka takaisin kivikaudelle, pärjään siellä kyllä, mutta täällä kehä kolmosen sisäpuolella ihmisille tulee kylmä ja nälkä.
– Päästövähennyksiä tulee tehdä kustannustehokkaasti, ja samalla miettiä laajasti erilaisia keinoja, miten vähennyksiin päästään. Jos päästövähennykset perustuvat tukimalleihin, jonkun nekin pitää aina maksaa, ja yleensä se on veronmaksaja, Laakso sanoi.
Perussuomalaisten energia-, ilmasto- ja teollisuuspoliittinen malli on nimeltään sinivalkoinen siirtymä, joka sisältää teknisesti ja taloudellisesti kestävät toimet, joilla sekä minimoidaan päästöjä että samalla lasketaan sähkön ja polttoaineiden hintoja. Ohjelman toteuttamalla myötä samalla annetaan suomalaisille työtä, ostovoimaa ja hyvinvointia.
Onko vihersiirtymä tuonut investointeja Suomeen?
Vihreiden ehdokas, ympäristöministeri Maria Ohisalo esitti, että kunnianhimoinen ilmastopolitiikka samalla vahvistaisi Suomen talouskasvua.
– Meille on tulossa miljardien investoinnit, koska meillä on puhdasta uusiutuvaa energiaa. Tuulivoima tuo teollisuudenaloista eniten investointieuroja, Ohisalo sanoi.
Laakso epäili Ohisalon puhetta ja mainitsi, että kukaan ei ole kertonut ainuttakaan tapausta, jossa Suomen ylikunnianhimoinen ilmastopolitiikka olisi tuonut Suomeen aitoja uusia investointeja niin, että Suomi olisi napannut suurinvestoinnin jonkun toisen maan nenän edestä.
– Tässä yhteydessä puhutaan usein vain mahdollisuuksista, Laakso ihmetteli.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- vihreät siirtymä Ympäristötiedon foorumi Luontopaneeli sinivalkoinen siirtymä Ilmastopaneeli kustannustehokkuus Matias Mäkynen ilmastotoimet maalaisjärki Sheikki Laakso päästövähennykset veronmaksajat ideologia Maria Ohisalo Investoinnit Sanna Marin Talouskasvu vihreät perussuomalaiset SDP EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Laakso pitää hallituksen raskasta ilmastopolitiikkaa kyseenalaisena: Ilmastotavoitteet eivät tuo investointeja Suomeen

Purra: Poliitikko, joka puhuu ylevästi ihmisoikeuksista ei ole äänesi arvoinen

Perussuomalaiset vaati tolkkua ilmastopolitiikkaan kyselytunnilla: ”Jos Suomen ilmastopolitiikka toisi kilpailuetua, mikseivät kilpailijat ota mallia Suomesta?

Sinivalkoinen siirtymä alentaa sähkön hintaa ja turvaa huoltovarmuuden kotimaassa

Yle: Suomalaisten taskuista jopa 5 miljardia euroa ylimääräistä energiayhtiöille – perussuomalaiset vaatii laajoja toimia sähkön hinnan alentamiseksi

Nasa tutki: Suomi onkin hiilinielu – ilmastopahikset ovat jossain aivan muualla

Jorma ”Remontti-Reiska” Piisinen tyrmää EU:n suunnitelmat rakennusten pakollisista energiaremonteista: ”Hölmöläisten hommaa”

Demarit uskoo, että vihreä siirtymä toisi mukanaan talouskasvua – Purra pyysi saada näyttöjä: ”Vihreällä etuliitteellä veronmaksajan raha on aina halpaa”

Purra: Suomen ajettava sähkönmarkkinoiden hinnanmuodostuksen uusimista ennen kuin on taas myöhäistä – ”Yhtiöt ovat tehneet valtavaa voittoa suomalaisten elintason kustannuksella”
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.