

LEHTIKUVA
Muistatko, kun kokoomus julisti: ”Autot kuuluvat teille” – Nyt Petteri Orpo jo intoilee EU:n päätöksestä kieltää polttomoottoriautot
Kokoomuspomo Petteri Orpon hehkuttaminen sitoutumisesta tavoitevuosiin hiilineutraaliudessa sekä intoilu polttomoottoriautojen myynnin kiellosta ei ole täysin yhteneväinen kansan mielipiteen kanssa. Tuoreen tutkimuksen mukaan jopa 44 prosenttia suomalaisista katsoo, että ilmastotoimet tulisi laittaa tauolle, koska tarvitsemme käyttöömme kaiken saatavilla olevan energian.
Helsingin Sanomien eilisessä puoluejohtajien ilmasto- ja luontotentissä kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo asemoi kokoomuksen tiukkojen ilmastotoimien tekijäksi, joka ei ole valmis tinkimään ilmastotoimista saati sitten Suomen tavoitteesta päästä hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä.
– Ei, kuului Orpon tiukka vastaus, kun häneltä kysyttiin, onko kokoomus valmis hallitukseen, joka lykkää Suomen hiilineutraalisuustavoitetta hieman eteenpäin.
Orpon mukaan kokoomus ei tingi tavoitevuodesta 2035, koska ”tutkijat, yritykset ja suomalaiset sanovat, että se saavutetaan”.
– Se on mahdollista, meillä on teknologiaa, yrityksiä, Suomeen on tulossa miljardi-investointeja, joilla tämä ratkaistaan, Orpo päästeli.
Kuuluvatko autot enää teille, kokoomus?
Kokoomuksen ilmastolinjaukset ovat herättäneet hämmennystä. Moni muistaa viime eduskuntavaalien alla puolueen tienvarsimainokset, jossa puoluepomo Orpon kasvokuvalla vakuutetaan: ”Autot kuuluvat teille”.
Terkkuja täältä maakunnasta! Nähdäänkö tämä mainos pian myös Helsingissä, @kokoomus? #ilmastovaalit pic.twitter.com/KYTbTS4gC4
— Sonja Finér (@sonjafiner) February 16, 2019
Kokoomuksen linja yksityisautoiluun on merkillisen vaihtelevaa ja epäselvää, sillä esimerkiksi kokoomuksen kansanedustaja Kalle Jokinen on vakuutellut, ettei kokoomuksen linja ole polttomoottoriautojen kieltäminen.
– Suomi pyörii kumipyörillä nyt ja tulevaisuudessa. Henkilöautot ovat aivan välttämättömiä ihmisille Suomessa ja tulevat olemaan jatkossakin, Jokinen kommentoi ”Autot kuuluvat teille” -mainosta.
Toissapäivänä Helsingin Sanomien Lasten uutisten järjestämässä vaalitentissä kokoomuksen suhtautuminen oli hieman toisenlainen, sillä tilaisuudessa Orpo suorastaan iloitsi EU-parlamentin päätöksestä kieltää uusien polttomoottoriautojen myynti vuonna 2035.
– Juuri äsken luin uutisen, että EU on kieltämässä polttomoottoriautot vuoteen 35 mennessä, eli näitä päätöksiä tulee nyt koko ajan. Nyt meidän päättäjien, kaikkien pitää sitoutua siihen. Meidän tehtävä on tehdä päätöksiä, että saastuttaminen loppuu, on toivoa, Orpo hehkutti.
Ilmastopolitiikka politisoituu ja polarisoituu
Orpon intoilu sitoutumisesta tavoitevuosiin sekä hehkuttaminen polttomoottoriautojen myynnin kiellosta ei ole täysin yhteneväinen kansan mielipiteen kanssa.
Esimerkiksi Elinkeinoelämän valtuuskunnan (Eva) tuoreen arvo- ja asennetutkimuksen mukaan jopa 44 prosenttia suomalaisista katsoo, että ilmastopolitiikka ja ilmastotoimet tulee laittaa nyt tauolle, koska tarvitsemme käyttöömme kaiken saatavilla olevan energian.
Tutkimus osoittaa myös, että suhtautuminen ilmastopolitiikkaan on akuutin energiakriisin oloissa käymistilassa, ja näkemykset näyttäisivät jakaantuvan aiempaa enemmän kahteen lähes tasavahvaan leiriin.
Tästä kielii myös se, että enää vain 42 prosenttia on sitä mieltä, että Suomella on moraalinen velvollisuus toimia ilmastonmuutoksen torjunnan eturintamassa.
Malttia intoiluun ja realismia
Perussuomalaiset katsoo, että ilmastopolitiikkaa on tehtävä maltilla. Perussuomalaiset ajaa sitä, että tavoite hiilineutraalista Suomesta vuonna 2035 lykätään vuoteen 2050, joka on myös muiden, kuten EU:n, tavoite.
Puoluejohtajien ilmasto- ja luontotentissä eilen perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra huomautti, että tavoitevuosi 2035 ensinnäkin näyttää epärealistiselta.
– Valitettavasti se ei näytä toteutuvan, koska se on itsessään liian kunnianhimoinen. Viime vuonnakin on jouduttu lisäämään kivihiilen ja öljyn käyttöä.
Purra huomautti myös, että Suomen oleellisten verrokkimaiden, kuten Saksan ja Ruotsin, hiilineutraalisuustavoite on asetettu 10 vuotta Suomea myöhemmäksi.
– Se, että Suomi haluaa globaalin ongelman edessä tehdä itse huomattavasti muita enemmän ja kunnianhimoisempia toimia, on vain omille nilkoillemme potkimista. Se lisää kotitalouksien kustannuksia ja vieläpä tilanteessa, jossa inflaatio jyllää, Purra sanoi.
Perussuomalaiset vaatii järkeä ilmastotoimiin
Purra linjasi, että perussuomalaisten keskeisenä tavoitteena on vahvistaa ostovoimaa, erityisesti keskituloisen palkansaajan ostovoimaa.
– Suomen ajama nykyinen ilmastopolitiikka tulee kuitenkin vain lisäämään palkansaajan kustannuksia. Tämä todetaan suoraan jopa ympäristöministeriön omassa vuosikertomuksessa.
Perussuomalaiset ei suhtaudu ilmastopolitiikkaan vihamielisesti. Perussuomalaiset kuitenkin pitää esillä, että ilmastopolitiikkaa tulee tehdä suhteessa muihin maihin samalla Suomen oma kilpailukyky ja ostovoima säilyttäen sekä niin, että toiminta olisi taloudellisesti ja teknologisesti järkevää.
– Me olemme ihan samalla tavalla sitoutuneet siihen, että fossiilisista päästään irti. Sen tulee kuitenkin tapahtua teknis-taloudellisesti järkevässä aikataulussa, Purra sanoi.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- hiilineutraalisuustavoite 2035 ylikunnianhimoiset ilmastotavoitteet arvo- ja asennetutkimus Elinkeinoelämän valtuuskunta ilmastotoimet autot EU-parlamentti polttomoottoriautot Ilmastonmuutos Kalle Jokinen Riikka Purra Petteri Orpo ilmastopolitiikka Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Suomi on keskellä energiakriisiä – Riikka Purra kysyi Annika Saarikolta: ”Oletko mielestäsi mukana järkivihreässä hallituksessa?”

Tavio: ”Suomen hiilineutraaliustavoite on huuhaata”

Perussuomalaiset: Kansallinen ilmastostrategia ajaa teollisuuden ahtaalle – ilmastotoimille aikalisä

Perussuomalaiset: Suomea pitää rakentaa, ei raunioittaa

Koskela: Maaseutu ja pienituloiset joutuvat liian kireän ilmastopolitiikan maksajiksi

Purra: Suomessa on ilmastohallitus, jolle veronmaksajan raha on halpaa

Kun ilmastopolitiikka vedetään överiksi, suomalaisen elintaso laskee Pohjois-Korean tasolle

Perussuomalaisten sinivalkoinen siirtymä muistuttaa tosiasioista: Hokema oikeudenmukaisesta siirtymästä ja ilmastopolitiikasta on valheellista – ”Rahaa tällaiseen ei ole”

Reijonen vaatii aikalisää hiilineutraalisuustavoitteisiin – kaikki keinot autoilun kustannusten vähentämiseksi selvitettävä
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää