Joka toinen vuosi laadittava Rakennetun omaisuuden tila -raportti julkistettiin tiistaina. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja, diplomi-insinööri Lulu Ranne osallistui julkistamisen yhteydessä järjestettyyn paneeliin. Ranne kertoi, että vihreän siirtymän nimissä asetettuja ristiriitaisia tavoitteita ei voi saavuttaa samanaikaisesti raunioittamatta Suomea.

Perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne ei yllättynyt raportin luvuista, joiden mukaan talokannan korjausvelka on vuodesta 2000 kolminkertaistunut lähes 80 miljardiin euroon. Sillat, liikenneväylät, yhdyskuntatekniikka kuten vesihuolto, rakennusalan koulutus – kaikki ovat retuperällä ja jatkavat rapistumistaan.

– Luvut ovat tietysti järkyttäviä. Neljä hallituskautta velkarahan ja esimerkiksi liikenteeltä kerättyjen verojen läträämistä kaikkeen muuhun näkyy ja tuntuu. Sama meno kunnissa. Esimerkiksi vesiyhtiöiden rahat on verkostojen oikea-aikaisen kunnossapidon sijaan piiloverotettu omistajakuntien kirstuihin, Ranne toteaa.

Ristiriitaisia tavoitteita ei voi saavuttaa yhtä aikaa

Ranne kuvailee, miten vihreän siirtymän nimissä on asetettu myös keskenään ristiriitaisia tavoitteita. Vuoden 2035 hiilineutraaliustavoite lyö korville tarvetta laajoille korvaus- tai peruskorjausinvestoinneille. Niistä syntyy aina hiilipiikki, jonka takaisinmaksu säästöillä kestää vuosikymmeniä – mitä enemmän rakennat, sitä kauemmaksi lipuu hiilineutraaliustavoite.

– Ristiriitaisia tavoitteita ei voi saavuttaa yhtä aikaa. Vuoden 2035 hiilineutraalisuustavoite on siirrettävä vuoteen 2050 pääosan muusta maailmasta tavoin. Emme voi säästää perusasioista ja tuhlata turhuuteen – siten Suomi päätyy raunioiksi ja konkurssiin, Ranne varoittaa.

Perussuomalaiset haluavat lyhentää korjausvelkaa järjestelmällisesti, rakentaen Suomea kestävästi ja kansantaloutta vahvistaviin kohteisiin investoiden. Rakentamisen ja peruskorjausten pitää edelleenkin lähteä käyttäjien käytännön tarpeista, ei ideologiasta.

Nuoret eivät ole loppuneet Suomesta

Ranne ei myöskään hyväksy ajatusta, että rakennusalan koulutuksen epäonnistuminen pitäisi paikata tuomalla ulkomaista työvoimaa.

– Eivät Suomesta nuoret vielä lopussa ole. Koulutuksen tulokset vain ovat ala-arvoisia, jonka vuoksi nuori jää helposti työvoiman ulkopuolelle. Putki peruskoulusta toisen asteen ja työssäoppimisen kautta ammattiin ja töihin pitää saada kuntoon. Mestari-kisällimallilla ja kunnon koulutuskorvauksilla yrityksille taataan riittävä osaaminen, Ranne uskoo.

Kannustinloukut kuristavat taloutta

Ranteen mukaan raportti osoittaa selkeästi verokiilan ja kannustinloukkujen kuristavan taloutta.

– 16 prosenttia ulkomaista työvoimaa käyttävistä yrityksistä sanoo syyksi, ettei yrityksen palkkatasolla saa riittävästi kotimaista työvoimaa.

Ranne palaa perusasioihin. Rahoitusvajetta eivät kata perusteettomat puheet kasvusta, jota kyykkyyn verotettu ja tappiin velkaantunut Suomi ei ole saanut finanssikriisin jälkeen käyntiin.

– Kasvua ei tällä julkisen talouden taakalla ole tulossa. Saattamalla julkinen talous tasapainoon rahat kyllä riittävät koulutukseen, oikein ajoitettuihin rakennetun omaisuuden investointeihin ja kunnossapitoon sekä muihin ydintehtäviin, kunhan laitetaan Suomen etu edelle ja menot tärkeysjärjestykseen, Ranne totesi.

Suomen Uutiset