

PS ARKISTO
Perussuomalaiset: Suomea pitää rakentaa, ei raunioittaa
Joka toinen vuosi laadittava Rakennetun omaisuuden tila -raportti julkistettiin tiistaina. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja, diplomi-insinööri Lulu Ranne osallistui julkistamisen yhteydessä järjestettyyn paneeliin. Ranne kertoi, että vihreän siirtymän nimissä asetettuja ristiriitaisia tavoitteita ei voi saavuttaa samanaikaisesti raunioittamatta Suomea.
Perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne ei yllättynyt raportin luvuista, joiden mukaan talokannan korjausvelka on vuodesta 2000 kolminkertaistunut lähes 80 miljardiin euroon. Sillat, liikenneväylät, yhdyskuntatekniikka kuten vesihuolto, rakennusalan koulutus – kaikki ovat retuperällä ja jatkavat rapistumistaan.
– Luvut ovat tietysti järkyttäviä. Neljä hallituskautta velkarahan ja esimerkiksi liikenteeltä kerättyjen verojen läträämistä kaikkeen muuhun näkyy ja tuntuu. Sama meno kunnissa. Esimerkiksi vesiyhtiöiden rahat on verkostojen oikea-aikaisen kunnossapidon sijaan piiloverotettu omistajakuntien kirstuihin, Ranne toteaa.
Ristiriitaisia tavoitteita ei voi saavuttaa yhtä aikaa
Ranne kuvailee, miten vihreän siirtymän nimissä on asetettu myös keskenään ristiriitaisia tavoitteita. Vuoden 2035 hiilineutraaliustavoite lyö korville tarvetta laajoille korvaus- tai peruskorjausinvestoinneille. Niistä syntyy aina hiilipiikki, jonka takaisinmaksu säästöillä kestää vuosikymmeniä – mitä enemmän rakennat, sitä kauemmaksi lipuu hiilineutraaliustavoite.
– Ristiriitaisia tavoitteita ei voi saavuttaa yhtä aikaa. Vuoden 2035 hiilineutraalisuustavoite on siirrettävä vuoteen 2050 pääosan muusta maailmasta tavoin. Emme voi säästää perusasioista ja tuhlata turhuuteen – siten Suomi päätyy raunioiksi ja konkurssiin, Ranne varoittaa.
Perussuomalaiset haluavat lyhentää korjausvelkaa järjestelmällisesti, rakentaen Suomea kestävästi ja kansantaloutta vahvistaviin kohteisiin investoiden. Rakentamisen ja peruskorjausten pitää edelleenkin lähteä käyttäjien käytännön tarpeista, ei ideologiasta.
Nuoret eivät ole loppuneet Suomesta
Ranne ei myöskään hyväksy ajatusta, että rakennusalan koulutuksen epäonnistuminen pitäisi paikata tuomalla ulkomaista työvoimaa.
– Eivät Suomesta nuoret vielä lopussa ole. Koulutuksen tulokset vain ovat ala-arvoisia, jonka vuoksi nuori jää helposti työvoiman ulkopuolelle. Putki peruskoulusta toisen asteen ja työssäoppimisen kautta ammattiin ja töihin pitää saada kuntoon. Mestari-kisällimallilla ja kunnon koulutuskorvauksilla yrityksille taataan riittävä osaaminen, Ranne uskoo.
Kannustinloukut kuristavat taloutta
Ranteen mukaan raportti osoittaa selkeästi verokiilan ja kannustinloukkujen kuristavan taloutta.
– 16 prosenttia ulkomaista työvoimaa käyttävistä yrityksistä sanoo syyksi, ettei yrityksen palkkatasolla saa riittävästi kotimaista työvoimaa.
Ranne palaa perusasioihin. Rahoitusvajetta eivät kata perusteettomat puheet kasvusta, jota kyykkyyn verotettu ja tappiin velkaantunut Suomi ei ole saanut finanssikriisin jälkeen käyntiin.
– Kasvua ei tällä julkisen talouden taakalla ole tulossa. Saattamalla julkinen talous tasapainoon rahat kyllä riittävät koulutukseen, oikein ajoitettuihin rakennetun omaisuuden investointeihin ja kunnossapitoon sekä muihin ydintehtäviin, kunhan laitetaan Suomen etu edelle ja menot tärkeysjärjestykseen, Ranne totesi.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- finassikriisi rakennusalan koulutus rakennetun omaisuuden tila hiilineutraalisuustavoite 2035 perusasiat vihreä siirtymä velkaraha kansantalous tärkeysjärjestys korjausvelka ulkomainen työvoima Kannustinloukut Lulu Ranne Rakennusala
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hallitus verottaa autoilijat hengiltä ja pitää tiestön huonoimmassa kunnossa vuosikymmeniin: ”Punavihreän hallituksen mukaan vain kävely ja pyöräily on sallittua”

Wihonen: Tiestön korjausvelka kasvaa – onko tiestöä tarkoituskaan saada kuntoon?

Ari Koponen: Hallitus pitää tiestön huonossa kunnossa – ”Riski turvallisuudelle ja teollisuuden kilpailukyvylle”

Liikenne- ja viestintävaliokunnan perussuomalaiset vaativat muutoksia valtion talousarvioon: Hallitus arvostaa ilmastonmuutoksen suomalaisten hyvinvoinnin edelle

Muistatko, kun kokoomus julisti: ”Autot kuuluvat teille” – Nyt Petteri Orpo jo intoilee EU:n päätöksestä kieltää polttomoottoriautot

Jorma ”Remontti-Reiska” Piisinen tyrmää EU:n suunnitelmat rakennusten pakollisista energiaremonteista: ”Hölmöläisten hommaa”
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.