Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Ville Tavion mukaan viime vuosina koetut kansainväliset kriisit ovat opettaneet, että Suomen huoltovarmuuden taso pitää jatkossakin pystyä turvaamaan poikkeusaikoina. – Kaikki se, mitä voidaan tehdä kotimaassa, on syytä tehdä niin hyvin kuin mahdollista, Tavio sanoo.

Ville Tavion mukaan etenkin maatalouden ylläpidosta ja ruokahuollosta on syytä huolehtia.

– Itse en tässä maailmantilanteessa lähtisi luottamaan siihen, että edes ruokaa on kaikissa tilanteissa saatavissa ulkomailta.

Tavio korostaa, että tukevasti omilla jaloillaan seisominen on Suomessa erityisen tärkeää, koska liikoja ei voi enää laskea kansainvälisen yhteistyön varaan. Korona-aikana huoltovarmuuden ongelmat korostuivatkin selkeästi.

– Rokotteiden saatavuus oli vaihtelevaa, koska monet maat edes EU:ssa eivät olleet halukkaita niitä antamaan, kuten eivät maskejakaan. Oma varmuusvarasto on siksi aina parempi pidemmän päälle, Tavio sanoo. Hän edusti tänään perussuomalaisia Huoltovarmuuskeskuksen 30-vuotisjuhlaseminaarin puoluepaneelissa.

Teollisuutta ja tuotantoa takaisin

Ruokahuollon ja varmuusvarastojen lisäksi myös kotimaisten yritysten kilpailukyky on osa huoltovarmuuden kokonaisuutta.

Vihreän siirtymän vastapainona perussuomalaiset on lanseerannut sinivalkoisen siirtymän, jolla kuvataan paitsi uudenlaista teollisuuspolitiikkaa myös laajemmin tarvetta vetää ja ajatella kotiinpäin.

– Sinivalkoinen siirtymä merkitsee myös sitä, että yritämme saada yrityksiä ja teollisuutta palaamaan ulkomailta takaisin Suomeen. Oman maan tuotannon suojeleminen samalla lisää kaupankäyntiä, mitä enemmän Suomessa on teollisuutta ja tehtaita. Suomalainen työ ja yrittäjyys -aate samalla siis myös vahvistaa huoltovarmuutta, Tavio sanoo.

Yritysten varastot täyteen

Tavio korostaa, että koko perussuomalainen politiikka palvelee huoltovarmuutta ja samalla kriisinkestävyyttä. Myös kestävyyden tason nostamisen pohtiminen nousee näinä aikoina ajankohtaiseksi.

– Konkreettisina keinoina yritysten varastotasoa tulisi pyrkiä nostamaan. Esillä onkin ollut varastoverovähennyksen mahdollisuus verotuksessa, joka auttaisi yrityksiä pitämään varastot täynnä. Myös kansalaisten oma varautuminen on tärkeää. Ruotsissa kotitalouksiin on aiemmin jaettu joka kotitalouden varautumiskäsikirja, joka sisälsi jopa ohjeet sotaan varautumisen varalle. Vastaavaa ratkaisua voitaisiin pohtia meilläkin, esimerkiksi Huoltovarmuuskeskuksen piirissä.

Ydinvoimaa ei voi korvata toivomalla tuulia

Sanna Marinin (sd.) hallituksen kärkihanke vihreä siirtymä on Tavion mukaan osin ristiriidassa huoltovarmuuden vaatimusten kanssa. Vihreällä siirtymällä pitkälti kuvataan talousajattelua, jossa tuotanto nojaa muuhun kuin fossiilienergiaan.

– Fossiilista energiaa voi varastoida. Sen sijaan aurinko- ja tuulivoimaa ei voi varata säilöön. Huoltovarmuuden turvaaminen vaatiikin myös esimerkiksi hiilikasoja tai turvevarantoja, Tavio sanoo.

Hän huomauttaa, että Olkiluoto 3:n ongelmat osoittavat, että myös ydinvoiman saatavuus voi katketa hyvinkin nopeasti.

– Ydinvoimaa ei voi korvata toivomalla lisää tuulen virtauksia, vaan varalla on oltava fossiilista energiaa.

Suomen Uutiset