Kansanedustaja Minna Reijonen korostaa, että Suomessa on oltava maataloutta, joka turvaa ruoantuotantoa. Maatalous on tällä hetkellä kuitenkin suurissa vaikeuksissa muun muassa energiakriisin ja yleisen inflaation vuoksi. Kohonneet elintarvikkeiden hinnat eivät kuitenkaan juuri näy tuottajien kukkarossa, mihin epäkohtaan Reijonen vaatii muutosta jättämässään kirjallisessa kysymyksessä.

Maatalouden ja kotimaisen ruoantuotannon jatkumisen turvaaminen on tärkeää Suomen omavaraisuuden ja huoltovarmuuden takia. Huoltovarmuuden merkitys korostuu varsinkin kriisiaikana.

– Kuitenkin maatalouden tämänhetkinen tilanne on katastrofaalinen. Tiloja lopettaa ja kustannukset ovat nousseet mm. lannoitteiden, polttoainekustannusten ja muun energian hintojen osalta, Minna Reijonen avaa.

Tuottajan saama voitto ei ole juurikaan noussut

Hintojen nousua on tapahtunut myös elintarvikkeissa, mutta tuottajan saama voitto ei ole juurikaan noussut.

– Sähkönmyynnin osalta voittoja on pyritty hillitsemään. Kaupan osalta tähän ei lainsäädännön keinoin ole puututtu, Reijonen huomauttaa.

Reijonen vaatii ministeriltä kirjallista vastausta siihen, kuinka on puututtu tai aiotaan puuttua elintarvikkeiden ja muiden tuotteiden osalta mahdollisiin myyntivoittoihin kaupan osalta siten, että tuottaja saisi nykyistä suuremman osan tuotteidensa tuloista.

Reijonen on tehnyt asiasta myös toimenpidealoitteen, jotta toimiin ryhdyttäisiin välittömästi. Reijosen mielestä maatalouden tulevaisuuden turvaaminen Suomessa on erityisen tärkeää.

Suomen Uutiset