Hallituksen sisäinen riitely on jättämässä maatalouden heitteille. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Lulu Ranne vaati välikysymyskeskustelussa maatalouden pelastamista tässä ja nyt.

– Hallitus on ollut saamaton. Keskittynyt lillukanvarsiin, kauniisiin puheisiin, myötätuntoon ja punavihreään politiikkaan. Hallitus jakaa pikku tukia ja helpotuksia ja pokkuroi EU:n suuntaan minkä ehtii. EU:n rahanjakopelissä Suomi on aina häviäjän roolissa, vaikka hallituspuolueet mitä väittäisivät, Lulu Ranne muistutti.

Maailman toiseksi kireintä ilmastopolitiikkaa

Ranteen mukaan hallitus ajaa maailman toiseksi kireintä ilmastopolitiikkaa ja nostaa omin toimin maataloudenkin tuotantokustannuksia ja kiristää sääntelyä – yrittäjien ja kansalaisten arjen hintaa. Ympäristöministeriön omassa ilmastoraportissakin todetaan, ettei ilmastopolitiikka maksa itseään vaan lisää tukien tarvetta ja kasvattaa velkaa.

– Tällaista politiikkaa hallitus ajaa tilanteessa, jossa kotimaisten yritysten toimintaedellytyksiä olisi parannettava, tuotantokustannuksia laskettava ja tuotantopanoksia kotimaistettava!

Ilman omaa tuotantoa tulee hätä

Ranne muistuttaa, että suomalaisille tulee hätä, jos meillä ei ole omaa tuotantoa.

– Ei tänne tule hädän tullen EU:n ruokarekkoja, eivätkä EU:n ruoka-avun maksukortit auta, ellei kaupoissa ole tavaraa.

– Huoltovarmuudessa ja riskienhallinnassa ei ole kyse todennäköisyyksistä, vaan siitä mitä tehdään, kun musta joutsen saapuu ja mahdottomaksi kuviteltu kuitenkin tapahtuu. Mahdollisimman omavarainen elintarviketuotanto alkutuotannosta alkaen on ainoa kattava suoja ennakoimatonta vastaan, Ranne painottaa.

Suomalainen ruoka on ekoteko

Ranne kysyy ymmärtääkö hallitus, ettei Suomen tarvitse syyllistää ja säännellä itseään hengiltä.

– Suomen biokapasiteetin ylijäämä asukasta kohden on kehittyneiden talouksien korkein. Se ei ole nykyisen ideologisen ilmasto- ja ansiota, vaan tilojaan, peltojaan ja metsiään sukupolvesta toiseen vastuullisesti ja kovalla työllä hoitaneiden maaseudun asukkaiden ansiota.

Ranne ylistää suomalaisen ruoantuottajan olevan sankari ja suomalainen ruoka ekoteko vailla vertaa.

– Hallitus on vieraantunut oikeasti tärkeästä, siitä miten ruoka tulee pöytään. Oikeassa biokapasiteettityössä haisee lanta, multa ja sänki, polttoöljy, kuuma raivaussaha, tuore puru, nuotion savu ja hiki. Työn tuloksia puolustaessa on haissut myös ruuti, veri ja pelko.

Pellot ovat sukupolvien raadannan tulos

Ranne on huolissaan siitä, miten pelko on nyt palannut. Valuuko kaikki hukkaan?

– Itsenäisyyspäivänä toistelimme kiitollisuuttamme maamme puolustajille, mutta hallitus on toimillaan antamassa pois tärkeimpäämme ja kallisarvoisintamme. Sitä minkä puolesta on taisteltu ja kuoltu. Suomen ja ihmiskunnan tarvehierarkiassa kallisarvoisinta mitä meillä on, ovat kasvukuntoinen pelto, siitä huolehtivat ihmiset, ja näiden ihmisten elämisen mahdollistavat paikalliset yhteisöt ja infrastruktuuri, Ranne painottaa.

Ranne kehottaa kollegojaan liikkumaan kehäkolmosen ulkopuolella ja pysähtymään jonkin pellon laitaan pohtimaan, miten se pelto on siihen tullut.

– Pellot ovat vuosikymmeniä, joskus vuosisatoja yli sukupolvien tapahtuneen raadannan tulos, kivien kampeamista ja keräämistä, sarka- ja piiriojien ja sitten salaojien kaivamista, peltomaan kasvukunnosta huolehtimista, ja tietysti viljelemistä. Ei meillä ole varaa menettää tätä kaikkea. Suomea ei ole ilman näitä ihmisiä, muistuttaa Ranne.

Asiat tärkeysjärjestykseen

Ranne haastaa hallitusta, miten miljardit ovat olleet sille taskurahaa, muttei se nytkään kykene laittamaan asioita tärkeysjärjestykseen ja auttamaan maataloutta selviämään täysin kohtuuttomista vaikeuksista.

– Luopukaa ylikireistä ilmastotavoitteista ja sääntelystä. Suomen maatalous pitää pelastaa, ei nujertaa.

SUOMEN UUTISET