Perussuomalaiset kysyi eduskunnan kyselytunnilla, missä viipyy maatalouden tukipaketti. Inflaatio laukkaa yli kahdeksassa prosentissa ja alkutuottajien kustannukset nousevat valtavalla tahdilla. Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Vähämäki huomautti, että tällä on dramaattisia vaikutuksia suomalaiseen ruuantuotantoon eli huoltovarmuuteen, puhumattakaan ruuan hinnasta.

– Kasvinviljelytilat ovat pulassa. Lannoitteiden hinnat ovat yli tuplaantuneet muutaman edellisen vuoden aikana. Ensi kesän lannoitelaskut ja tuotantopanokset ovat ennätyskalliit, kansanedustaja Ville Vähämäki luetteli.

– Kasvihuoneviljelijät ovat pulassa kohonneiden sähkölaskujen takia. Kotimaiset kasvikset uhkaavat loppua kaupoista, kun kasvihuoneet kylmenevät.

– Kotieläintilat ovat pulassa. Neljäsosa päätoimisista kotieläintiloista on pahoissa maksuvalmiusongelmissa. Kustannukset nousevat tiloilla, ja sääntelytaakka kasvaa mutta ansiot eivät.

Tehtyjen toimien vaikuttavuus kysymysmerkki

– Missä viipyy maatalouden tukipaketti? Vähämäki kysyi.

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.) mainitsi, että hallitus on lanseerannut alkuvuodesta noin 330 miljoonan euron huoltovarmuuspaketin, josta yli 100 miljoonaa euroa luonnonhaittakorvauksia maksettiin syksyllä.

Kurvinen lisäsi, että tänään valtioneuvosto on hyväksynyt uuden elintarvikemarkkinalain, joka tulee hänen mukaansa parantamaan alkutuottajan asemaa kauppoihin nähden.

Kolme maatilaa lopettaa päivittäin

Edustaja Vähämäki toivoikin, että toimenpiteitä tehdään nopeasti, eikä ole aikaa odottaa lisäbudjetteja. Vähämäki huomautti, että joka päivä kolme maatilaa lopettaa toimintansa.

Maaliskuussa tehdystä yli 300 miljoonan tukirahasta on edelleen noin 117 miljoonaa jakamatta, ja Vähämäki vaati, että ne jaetaan jo nyt joulukuussa.

– Me kyllä maatalousjaostossa käsittelemme sen viipymättä. Ottakaa neuvo vastaan, Vähämäki totesi.

Suomalaiset haluavat suomalaista ruokaa

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra huomautti, että vaikka akuutteja ongelmia ratkaistaan rahalla, pitää nähdä myös kokonaisuus.

– Ruoantuottajan mahdollisuuksia toimia rusikoidaan monesta suunnasta, eikä näitä ongelmia korjata rahalla.

– EU:sta tuleva lainsäädäntö ja esimerkiksi suuruudenhullut kansalliset ilmastotavoitteet kasautuvat maanviljelijöille valtavaksi byrokratiaviidakoksi, Purra huomautti.

– Suomalaiset haluavat syödä suomalaista ruokaa. Tätä menoa sitä ei vain ole kukaan tuottamassa, Purra epäili.

Suomen Uutiset