Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Koskela on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen liittyen maataloustukien maksatukseen. EU:n kautta maksettavien tukien maksupäivien siirrosta huolestunut Koskela haluaa tietää, miten hallitus aikoo varmistaa sen, ettei muutoksesta koidu maataloustuottajille kohtuutonta haittaa.

Maataloustukia maksetaan niin kansallisesti kuin Euroopan unionin kauttakin.

– EU:n kautta maksettaviin tukiin on tulossa muutos, joka siirtää eräiden kotieläintuotannon tukien maksatusta loppusyksystä alkuvuoteen. Muutos koskee Etelä-Suomen (AB-alue) lypsylehmä- ja nautaeläinkohtaisia tiloja, sanoo kansanedustaja Jari Koskela.

Muutos aiheuttaa tuottajille likviditeettiongelmia

Lypsykarjatiloja AB-alueella on noin 1 200, eli puhutaan merkittävästä määrästä, jonka vaikutus Suomen ruokaomavaraisuuteen on suuri. Tukien maksupäivien siirtyminen loppuvuodesta alkuvuoteen aiheuttaa tuottajille likviditeettiongelmia, ja siirrolla on vaikutuksia myös verotukseen.

– Maatalous on edelleen syvässä kriisissä, ja tilat joutuvat painimaan kasvavien energiakustannusten kanssa. Laskut pitää maksaa ajallaan ja tarvittavat hankinnat tehdä ajoissa. Jo entuudestaan vaikeuksissa oleville tuottajille ei pitäisi aiheuttaa tällaista byrokratiasta johtuvaa ylimääräistä vahinkoa, Koskela toteaa huolestuneena.

Kirjallisessa kysymyksessään kansanedustaja Koskela tiedustelee hallitukselta toimia, joilla varmistetaan, että maataloustuottajille ei koidu maksupäivien siirrosta kohtuutonta haittaa.

Suomen Uutiset