Debatointi turkistarhauksesta käy Suomessa aika ajoin vilkkaana. Perussuomalaisten Juha Mäenpää oli hiljattain Ylen aamussa vieraana keskustelemassa aiheesta. Kansanedustaja pitää omaisuudensuojaa, yrittämisen vapautta, aluetaloutta ja vientituloja olennaisina huomion kohteina asiaan liittyen.

Julkisessa keskustelussa on tärkeää palata välillä perusasioiden äärelle, sillä usein kiivaan puheen keskellä faktat saattavat hämärtyä. Kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttikin Ylen aamussa turkistarhauksen olevan laillinen elinkeino.

Hallitusohjelmassa alaa pidetään tärkeänä

Mäenpää korosti, että eläinten lisäksi myös ihmisillä on oikeuksia. Hän vastustaa turkistarhauksen kieltämistä lailla eikä näe alan olevan menossa kohti auringonlaskua.

– Jos ala kuitenkin jostain kumman syystä kielletään, valtion olisi otettava turkistarhojen velat, investoinnit ja uudelleenkouluttamiset korvattavakseen, Mäenpää paaluttaa.

– Puolustan omaisuudensuojaa ja yrittämisen vapautta. Onneksi nykyinen hallitus tunnustaa alan merkityksen, hän jatkaa.

Hallitusohjelma linjaa: ”Hallitus tunnistaa suomalaisen alkutuotannon kuten eläintilojen, porotalouden, turkis- ja puutarha-alan sekä taimituotannon tärkeyden ja erityishaasteet. Turkisalan laatujärjestelmiä kehitetään yhdessä toimialan kanssa.”

Perinteinen pohjanmaalainen elinkeino

Turkiselinkeinolla on Suomessa yli sadan vuoden perinteet ja korkea osaaminen. Tilat menevät sukupolvelta toiselle. Ala keskittyy lähes täysin Pohjanmaalle.

– Aluetalouden suhteen turkistarhauksen vaikutus on siis erittäin suuri. Sen kieltämisellä olisi vakavia vaikutuksia koko Pohjanmaan alueelle, Mäenpää huomauttaa.

Satojen miljoonien vientitulot

Turkisalan työllisyys on viime vuosina ollut noin 1 600 henkilötyövuoden luokkaa.

– Yrittäjiä alalla on satoja. Ilman turkistarhausta satojen miljoonien eurojen vientitulot olisivat jääneet saamatta ja suuri määrä ihmisiä olisi kortistossa, Mäenpää laskeskelee.

Pohjanmaalaisen kansanedustajan mukaan Suomen kaltaisella viime vuosina vauhdilla velkaantuneella maalla ei ole varaa tuhota toimivaa elinkeinoa poliittisella päätöksellä.

Suomen Uutiset