Perussuomalaiset Naiset vaatii turvattua elintasoa suomalaiseen ruuantuotantoon. Naisten mukaan pelkona on, että tuotannon omavaraisuus heikkenee merkittävästi, mikä on huoltovarmuuden kannalta merkittävä turvallisuusasia.

– Ensinnäkin kaikki ylikireä ilmastopolitiikka on laitettava välittömästi jäihin. Samaan aikaan kun sähkön, polttoaineiden, lannoitteiden ja esimerkiksi rehun hinnat ovat räjähtäneet käsiin, hallitus vain kiristää ruuvia, naisjärjestön hallitus moittii.

Naiset huomauttavat, että kaikki esimerkiksi polttoainehintoihin tehdyt ja edelleen tehtävät korotukset eivät tunnu vain henkilöliikenteessä. Jopa vielä dramaattisempi vaikutus on maataloudessa.

– Hallitus esimerkiksi päätti nostaa vuoden päästä vuosien 2023-2024 vaihteessa niin sanottua sekoitevelvoitetta niin, että polttoaineiden hinnat voivat kasvaa kymmeniä senttejä litralta. Tämä on hyvä esimerkki täysin vastuuttomasta ilmastopolitiikasta.

Riittääkö suomalaista ruokaa?

Suomalainen maatalous kärsii historiallisen suuresta kustannuskriisistä ja keskimäärin joka päivä monta tilaa lopettaa kannattamattomuuden vuoksi. Nuorempi sukupolvi ei enää useinkaan tahdo jatkaa, kun tulevaisuuden näkymät ovat vähintäänkin epävarmat.

– Ennen kaikkea arvostus puuttuu. Tilanteen on vuosikymmenten aikana annettu kehittyä sellaiseksi, että alkutuottajalle ei jää tehdystä ruuasta juuri mitään käteen edes kallistuvan ruuan aikana, vaan kaupat porskuttavat, kun kuluttajat maksavat enemmän.

– Jos haluamme, että meillä ylipäätään tuotetaan tulevaisuudessakin laadukasta ja puhdasta suomalaista ruokaa, on luotava eräänlainen hintatakuu ruuantuottajille. Muuten he eivät tule pärjäämään. Kassat on jo usein syöty tyhjäksi tappiollisten vuosien jälkeen, naiset huomauttavat.

Kustannuksiin tukea

Perussuomalaiset Naiset moittii, että tosiasiassa hallituksen tukitoimet ovat jääneet kevyiksi, eivätkä ne ole auttaneet maatalouden perustekemistä.

– Edelleen sähkö, polttoaineet ja lannoitteet maksavat hirveitä summia, joita ei saa katettua myynnillä. Kaikkiin näihin tulee luoda tuki, jos vaikuttaa heti – keväällä on myöhäistä.

Ulkomaisella ruualla on kustannuksiin nähden kaupassa etulyöntiasema suomalaiseen ruokaan nähden. Perussuomalaiset Naiset kuitenkin huomauttaa, että suomalainen ruoka on sekä eettisesti että ekologisesti huomattavasti kestävämpää.

– Myös ulkomaisen ruuan puhtaus on avaintekijä. Meillä käytetään äärimmäisen vähän esimerkiksi antibiootteja lihantuotannossa, kun ulkomailla se on usein rutiininomaista. Antibiootit eivät kuulu ruokapöytään.

Joulupöytään kotimaista ruokaa

Perussuomalaiset Naiset haastaakin suomalaiset joulun pyhinä syömään kotimaista.

– Toivomme, että joulupöydän herkut ovat kodeissa kotimaisia. Se on helppo valinta kaupassa, ja hieman tarkkailemalla valintoja senkin voi tehdä varsin pienellä hintaerolla.

SUOMEN UUTISET