

PS ARKISTO
Ilmastohypetys maksaa: Kaupassa joutuu miettimään entistä tarkemmin, mitä laitetaan ostoskärryyn – ”Ruuan hinta on noussut selvästi”
Sähkö- ja polttoainelaskujen hintojen nousu syö kotimaista ostovoimaa. Lisäksi kotitalouksien kurjimusta pahentaa entisestään ruuan hinnan nousu. Yhä useamman suomalaisen lompakko kevenee, kun hallitus jatkaa ylikunnianhimoista ilmastopolitiikkaansa.
Äänekoskelainen perheenäiti Marja Kolari tietää, että ruokamenot tekevät suuren loven arjen menoihin.
– Yritän miettiä tarkkaan, mitä ostan ja valmistan itse ruokaa. Silti rahaa kuluu yllättävän paljon. Se ei koske lihatuotteita vaan ihan kaikkia tuotteita, Kolari kertoo.
Kolarilla on miehensä kanssa neljä lasta, joista yksi asuu vielä kotona.
Kolarin kolmihenkisen yrittäjäperheen keskimääräiset ruokamenot ovat kuukaudessa noin 500-600 euroa. Tähän sisältyy myös esimerkiksi kaikki pesuaineet, wc-paperit ja lemmikkieläinten ruoka.
– Ruuan hinta on noussut viimeisen vuoden aikana selvästi. Ruuan hinta on aivan liian korkea ja sen arvonlisävero on liian kova. Alkutuottaja saa vain pienen osan siitä, mitä ruoka maksaa kaupassa. Asiakas maksaa loppupelissä kaiken, Kolari toteaa.
Ennuste povaa lisämenoja
Pellervon taloustutkimuskeskus PTT:n syyskuussa julkaiseman ennusteen mukaan ruuan hinta nousee ensi vuonna 1,8 prosenttia.
Esimerkiksi lihatuotteiden, maitotuotteiden sekä leivän ja viljatuotteiden hinnat nousevat ensi vuonna parin prosentin luokkaa.
– Ruuan pitäisi olla sen hintaista, että myös pienituloiset pystyisivät ostamaan monipuolisesti. Nyt käy niin, että jos on pienituloinen, joutuu valikoimaan mitä ostaa, eikä se ole kenenkään etu, Kolari sanoo.
Hän on huolissaan pientuloisten palkansaajien, eläkeläisten ja opiskelijoiden pärjäämisestä ruuan hinnan noustessa.
– Se karsii kaupassa käynnin hyvin tarkkaan ja sen mitä sieltä voidaan ostaa. Esimerkiksi juusto on kallista. Moni vanhus sanoo, että heillä on käytettävissä ruokaan noin sata euroa kuukaudessa. Mitä sillä loppupelissä saa hankittua? Kolari pohtii.
Maksetaan ilmastohypetyksestä
Hallituksen tavoitteena on, että Suomi on hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Tavoite edellyttää päästövähennyksiä esimerkiksi ruoantuotannossa.
– Se kulminoituu tähän ruokaan ja muihin arjen menoihin. Polttoaineiden hinnat ovat aivan hirveitä. Minä en voi tehdä työtä ilman autoa. Turveyrittäjät on ajettu ahdinkoon. Hallitus ei ajattele mitä kehä kolmosen ulkopuolella tapahtuu, vaan haluaa yltiöpäisesti olla koko maailman pelastaja, Kolari tuumii.
Perussuomalaiset tekevät työtä, jotta hallituksen ilmastopolitiikkaan saataisiin maalaisjärkeä. Kolari liittyi puolueeseen viime vuonna.
– Vaakakupissa painoi se, että minulle on tärkeää suomalaisuus. Minut on kasvatettu termillä: uskonto, koti ja isänmaa. Isä oli sodassa ja äiti kotirintamalla. Olen kulkenut paljon maailmalla ja koen sydämessäni, että suomalaisuus on minulle ylpeydenaihe.
Kolarin mielestä pienellä Suomen kansalla on mitätön vaikutus koko maailman ilmastoon.
– Vasemmistovihreiden ilmastohypetys on mennyt ihan ylitse. Jo pienet lapset joutuvat miettimään, voivatko he syödä lihaa. Se on kuitenkin yksi osa tervettä ruokavaliota. Hyväksyn myös kasvisruuan, mutta ei meidän puolestamme voi päättää, mitä me syömme.
Kotimainen ruoka on ekoteko
Maatalouden päästöjen vähentäminen ei saa johtaa lähiruuan eli kotimaisen ruuan hinnan nostoon, sanovat perussuomalaiset.
Jos EU pääsee päsmäröinnissään niskan päälle ja hallitus lähtee mukaan sen jokaiseen viherhumppaan, Suomesta loppuu ruuantuotanto, mikä uhkaa suomalaisten huoltovarmuutta.
– Suomalainen ruoka suomalaisille on ilmastoteko jo itsessään, muistuttaa perussuomalaisten europarlamentaarikko Laura Huhtasaari.
Perussuomalaiset esittää Suomen kunnianhimoisten ilmastotoimien maltillistamista siten, että hiilineutraaliustavoitetta siirrettäisiin vuoteen 2050 eli samalle tasolle EU:n ja Suomen oleellisten kilpailijamaiden kuten Ruotsin ja Saksan kanssa.
– Unionin tasolla olisi mahdollista vaikuttaa näihin asioihin esimerkiksi lisäämällä päästöoikeuksia markkinoille ja tekemällä sellaista politiikkaa, että kivihiilestä ja fossiilisista polttoaineista ei pyrittäisi eroon niin nopeasti, koska se ei ole mahdollista, sanoo perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra.
Purran mielestä ilmastopolitiikkaan sisältyy paljon ristiriitaisuuksia. Hän nostaa esimerkiksi hallituksen, erityisesti vihreiden, nuivan suhtautumisen kotimaiseen maatalouteen ja ruuantuotantoon.
– Se tarkoittaa sitä, että kun ilmastotoimia aletaan kiihkeästi tekemään, suomalaisen ruuan hinta nousee. Siitä sitten seuraa se, että me syömme ulkomaista ruokaa, jota rahdataan tänne laivoilla ja lentokoneilla. Se ei ole järkevää ilmaston kannalta eikä myöskään suomalaisen maatalouden ja huoltovarmuuden kanssa.
Polttoaine- ja sähköveroja alas
Suomessa vihreän politiikan kustannukset ovat useita miljardeja. Purran mukaan miljardit olisivat paremmassa hyötykäytössä siten, että tavallisen kansalaisen asumisen, liikkumisen ja ruuan hintojen nousun korotuksia hillittäisiin.
– Esimerkiksi niin, että polttoaineen hintaan kohdistuvia veroja maltillistettaisiin, tietysti puhumattakaan vaikkapa kotitalouksien sähköverosta niin, että maksutaakka ei olisi näin korkea.
Kansalaiset näyttäisivätkin olevan kyllästyneitä vihreän politiikan alati paisuvista kustannuksista. Tästä kertoo mm. se, että polttoaineveron kohtuullistamista esittävä kansalaisaloite sai vaadittavat 50 000 nimeä kasaan ennätysajassa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- punavihreä ideologia ilmastotoimet polttoaineverotus asuminen ja liikkuminen päästövähennykset ostovoima ruuan hinta elinkustannukset kotimainen ruoka Riikka Purra Laura Huhtasaari Huoltovarmuus perussuomalaiset Maatalous hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kokoomus perustelee EU-tulonsiirtoja ”yhteisellä vahvuudella” – Purra: ”Miksi Suomen pitäisi maksaa Ranskaan sähkölaskuja ja Italian kyvyttömyyttä kerätä veroja”

Bensalitran hinta jo lähes kaksi euroa – Luukkanen: Punavihreä hallitus siirtää Suomea takaisin 1800-luvulle – ”Kurjistaminen näkyy joka paikassa”

PS haluaa vahvistaa kansan ostovoimaa keventämällä veroja ja leikkaamalla turhasta – Ranne: ”Valtion tehtävä on palvella suomalaisia, siihen ei kuulu minkäänlainen maailmanparantaminen”

Suomalaiset helisemässä polttoaineiden hintojen kanssa – Peltokangas: Suora leikkaus veroon on ainoa toimiva keino

Kokoomus ei halua keventää polttoaineen verotusta – perussuomalaiset pitävät korkeita pumppuhintoja kurittamisena

Polttoaineiden hinnat pilvissä – kasvavat ilmastotoimet ajavat suomalaisia energiaköyhyyteen: ”Kyllähän tämä hirvittää”

Ammattidiesel otettava käyttöön Suomessa – bensakuskiakin paleltaa

Sähkökriisi tuuperruttamassa Euroopan talouden – jättipankki arvioi kotitalouksien energialaskujen nousevan vielä 50 prosenttia

Kansalaisaloite keräsi nimet kasaan parissa päivässä: Kipuraja ylitetty – autoilun elvytyspaketti etenee eduskuntaan
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.