Euroopan sähkökriisi lyö laajalla voimalla läpi koko talouden. Bloomberg kirjoittaa, että yritykset ja kotitaloudet joutuvat tekemään vaikeita valintoja. Bank of America arvioi eurooppalaisten kotitalouksien energialaskujen kasvavan tänä vuonna puolella. Pienituloisilla sähkö vie entistä suuremman osan käyttövaroista.

EU-kansalaiset eivät tällä vuosituhannella ole koskaan olleet niin huolissaan hintojen noususta kuin he ovat tällä hetkellä. Suurituloisilla on pandemian aikana kertynyt varallisuutta. Sen sijaan pienituloisilla kohoavat sähkölaskut merkitsevät sitä, että rahat ovat pois muusta kulutuksesta.

Bloomberg kirjoittaa, etteivät kansalaiset havaitse keskuspankkien hokemaa tilapäisestä inflaatiopiikistä sähkölaskujen kasvaessa kuukaudesta toiseen.

Tuhat miljardia dollaria energiaan

Toinen jättipankki Citi arvioi, että eurooppalaisten vuotuinen energia maksaa tuhat miljardia dollaria. Aiemmat energian hintapiikit ovat johtuneet pääosin öljyn hinnan heilahteluista. Tällä erää energian kohonneen hinnan taustalla on lämmitys, liikenne sekä kotitalouksien ja yritysten sähköenergia.

Puisia lavoja valmistavan ranskalaisyrityksen johtaja kertoi sulkeneensa verkkovirran ja käynnistäneensä yrityksen omat dieselgeneraattorit. Polttoaine toki maksaa oman osansa, mutta ydinvoimaan nähden kustannukset ovat silti pienempiä. Sähkö ahmaisisi puolet yrityksen kulurakenteesta.

Huonekalujätti Ikea on aikeissa nostaa hintojaan yhdeksällä prosentilla kallistuneen energian vuoksi.

Henri Alakylä