Saksan keskuspankin (Bundesbank) uusi johtaja Joachim Nagel vaatii EKP:tä nostamaan rahapolitiikan ohjauskorkoa. Inflaation kiihtymiseen on tarve reagoida nopeasti.

Bundesbank arvioi Saksan inflaation olevan tänä vuonna yli neljä prosenttia. Viime vuonna inflaatio oli 3,2 prosenttia. EKP:n tavoitteena on pitää inflaatio keskipitkällä ajalla kahdessa prosentissa. Jos korkoa ei nosteta ajoissa, saattavat kustannukset taloudelle tulla suuriksi.

Joachim Nagel ehdottaa myös EKP:n arvopapereiden netto-ostojen lopettamista. EKP on ostanut valtavasti jäsenvaltioiden ja yritysten joukkovelkakirjoja. Ostojen avulla on pidetty valtioiden lainojen korot ennätyksellisen alhaalla. Myös tämä on kiihdyttänyt inflaatiota.

Asuntovelallisten syytä varautua

Yhdysvaltain keskuspankin FED:n arvioidaan nostavan ohjauskorkoa jo maaliskuussa. Myös Hollannin keskuspankin johtaja Klaus Knot on vaatinut EKP:tä nostamaan korkoa. Knot edustaa EKP:n neuvostossa haukkamaista linjaa. EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde on ollut koron noston suhteen varsin varovainen.

Myös monet ekonomistit ovat Saksassa arvostelleet EKP:n hidastelua rahapolitiikan kiristämisessä. Saksassa on oltu aina herkkiä inflaation kiihtymiselle. Saksassa on talletuksia henkeä kohden eniten euromaista. Asuntovelallisten on syytä varautua myös Suomessa koron nousuun tänä vuonna.

Heikki Koskenkylä