Päästökauppa ohjaa teollisuutta kohti hiilineutraalia huomista, mutta tarvitaanko sen päälle vielä vihreiden ajamaa lisäsääntelyä? Euroopan ilmastopolitiikan suunnasta väittelivät maanantain A-studiossa osin kovaäänisestikin perussuomalaisten kansanedustaja ja eurovaaliehdokas Vilhelm Junnila sekä vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö, joka on uudelleen ehdolla EU-parlamenttiin.

– Kysymyshän on siitä, että esimerkiksi päästökaupalla on hyvin vahva ohjaava vaikutus, painotti Vilhelm Junnila keskustelun aluksi.

– Ei ole mitään perustetta tehdä tämän päälle lisäsääntelyä, Junnila linjasi perussuomalaista politiikkaa.

Ville Niinistö perusteli vihreiden sääntelymyönteisyyttä sillä, että teollisuus haluaa vihreää siirtymää ja päästöille hintaa, koska edelläkävijäteollisuudelle on edullista, että ”sääntely kannustaa vähäpäästöisyyteen”.

Päästökauppa ohjaa teollisuutta

Junnilan mukaan päästökauppa itsessään ohjaa hyvin vahvasti sitä, miten teollisuuden haarat ja tuotantomallit toimivat.

– Ongelmamme on nimenomaan tämän päälle tehtävä sääntely, jolla määritetään vaikkapa kattoraja, kuinka paljon energiaa saa käyttää tai tehdään intensiivisyyteen liittyviä toimia.

Junnila otti esimerkiksi pienydinvoimalat ja hänen mukaansa niillä ei ole samoja pelisääntöjä kuin muilla päästöttömillä malleilla. Poliitikot ovat luoneet ylimääräistä sääntelyä, joka ”heikentää tällaisten mahdollisuuksien käyttöönottoa”.

Tavoitteet ja keinot sekaisin

– Pienydinvoima ei saa minkäännäköistä merkityksellistä tukea, eikä samoja sääntöjä kuin vaikkapa tuulivoima tässä yhteydessä, Junnila jatkoi.

Niinistö sai keskustelun tuoksinassa yhä enemmän tuulta purjeisiinsa ja väitti Junnilan puhuvan ”mielikuvitusenergiasta” sekä ”identiteettipolitiikasta”. Niinistön mukaan EU ei estä investointeja pienydinvoimaloihin.

Junnila totesi Niinistöllä ”tavoitteiden ja keinojen menevän sekaisin”.

Logistisesta kilpailukyvystä huolehdittava

EU on hyväksynyt Ylen juontaja mukaan tieliikenteen päästökaupan alkamisen viiden vuoden sisällä. Junnilalta tiedusteltiin, ajaako perussuomalaiset ylipäänsä muualle tiukempia normeja kuin suomalaiseen liikenteeseen.

– Meriliikenteen päästökaupan alkaessa sillä on meille aika suuriakin vaikutuksia. Kaikkihan tietävät, että Suomi on logistisesti kuin saari. Olemme aika erilaisessa asemassa kuin vaikkapa Saksa tässä suhteessa, Junnila muistutti ja huomautti samalla ammattidieselin käyttöönotosta.

– Kyllähän meidän on huolehdittava logistisesta kilpailukyvystämme.

SUOMEN UUTISET