Perussuomalaisten eurovaaliehdokas Arto Luukkanen ei katso hyvällä sitä, että raha virtaa Suomesta Euroopan unionin pohjattomaan pussiin.

– Rahan suunta on Suomesta poispäin EU:hun. Ollaan maksettu sinne tarpeeksi. Nyt rahaa pitää saada Brysselistä Suomeen, Arto Luukkanen vaatii.

Hänen mielestään taloudessa EU:n pitää toimia tulojen, ei tulonsiirtojen, mukaan.

– Olemme nyt piika- ja renkisyndrooman vallassa; haluaisin, että Suomi saisi oman osansa tulonjaossa, Luukkanen painottaa.

Luukkanen jätti perussuomalaisten puoluesihteerin tehtävät viime kesänä ja tavoittelee nyt paikkaa Euroopan parlamentista.

– Halusin tarjota kansalaisille vaihtoehdon, jossa asiantuntemus, yhteistyökyky, kielitaito ja kansalliskonservatiivinen syvä vakaumus yhdistyvät, hän kertoo.

Edessä iso savotta

Luukkanen katsoo, että rikkoutuneessa EU:ssa on paljon korjattavaa. Esimerkkinä hän mainitsee kiistanalaisen ennallistamisasetuksen, jossa EU puuttuu Suomen metsäpolitiikkaan.

– EU:ssa mättää kaikki, mutta nyt päällimmäisenä on metsien käytön rajoittamisen estäminen. Ajatelkaa: sanommeko me alankomaalaisille, että purkakaa patonne! Älkööt hekään tulko hamuamaan meidän metsiämme, Luukkanen jyrähtää.

Asetuksen mukaan EU-alueella pitäisi tehdä ennallistamistoimia vähintään 20 prosentilla maa- ja merialueista vuoteen 2030 mennessä.

EU-jäsenmaiden enemmistö torppasi maaliskuussa asetuksen hyväksymisen ainakin toistaiseksi, mutta se saatetaan nostaa uudelleen pöydälle eurovaalien jälkeen.

Venäjä-asiantuntija

Luukkanen on koulutukseltaan teologian tohtori, ja hän on mielestään pätevä mepin tehtävään.

– Olen kansalliskonservatiivisin, ehkä kielitaitoisin ja melko varmasti asiantuntevin, hän luonnehtii.

Mies toimii myös Venäjän ja Itä-Euroopan tutkijana Helsingin yliopistossa.

– EU:n tulisi järkevöittää Venäjä-politiikkaa. Turvallisuudessa tärkein tekijä ovat kansallisvaltiot, joiden on kannettava vastuunsa turvallisuudesta, Luukkanen sanoo.

EU:n maahanmuuttopolitiikkaa Luukkanen muuttaisi niin, että turvapaikkaa EU:sta hakeneet lähettäisiin unionin ulkopuoliseen maahan, jossa turvapaikanhaku hoidettaisiin.

– Se voisi olla mallia Namibia, joka vastaa Britannian esimerkin mukaisesti nimettyä Ruanda-mallia, Luukkanen toteaa.

Ruanda-mallissa turvapaikanhakijat jäisivät kyseiseen maahan, jos heille myönnettäisiin turvapaikka. Kielteisessä päätöksessä Ruanda vastaisi palautuksesta lähtömaahan.

Suomalainen ensin

Luukkasen perheeseen kuuluvat vaimo ja kolme poikaa. Perhe asuu Uudellamaalla Järvenpäässä.

Euroopan parlamentin vaalit järjestetään 9. kesäkuuta. Suomesta parlamenttiin valitaan 15 meppiä.

Suomalaisten etujen ajaminen on Luukkasen mielestä suomalaisen europarlamentaarikon tärkein tehtävä.

– Huolehtia Suomen ja sen kansalaisten eduista EU:ssa. Suomi ja suomalainen tulevat ensin. Oma maa mansikka – muu maa mustikka, Luukkanen kiteyttää.

Mika Rinne