Eurovaalien lähestyessä media on pyrkinyt vertailemaan meppien aktiivisuutta erilaisten lukujen avulla. Suomen ahkerimmaksi mepiksi usein tituleerattu varapuhemies Heidi Hautala (vihr.) on menestynyt vertailuissa. Perussuomalaisten europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lerner valaisee esimerkkien avulla todellisuutta näiden lukujen takana.

Esimerkiksi täysistunnossa 18.4.2023 Heidi Hautalalle on kirjattu 8 täysistuntopuheenvuoroa. Seuraavassa niiden sisältö kokonaisuudessaan:

– Tämän istunnon pöytäkirja toimitetaan parlamentille hyväksyttäväksi huomenna 19.4.2023 äänestysten jälkeen.

– Esityslista on julkaistu, ja se on saatavilla Euroopan parlamentin verkkosivustolla.

– Seuraava istunto pidetään huomenna keskiviikkona 19.4.2023 klo 9.00.

– Keskustelu on päättynyt. Äänestys toimitetaan huomenna 19. huhtikuuta 2023.

– Esityslistalla on seuraavana Javi Lópezin ulkoasiainvaliokunnan puolesta laatima mietintö EU:n nopeasta toimintakyvystä, EU:n taisteluosastoista ja SEU-sopimuksen 44 artiklasta: tulevat toimet.

– Keskustelu on päättynyt.

– Esityslistalla on seuraavana komission varapuheenjohtajan ja unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan julkilausuma EU:n suhteista Irakiin.

– Keskustelu on päättynyt.

”Keskustelu on päättynyt” yli 50 kertaa

Valtaosa Hautalan pitämistä täysistuntopuheenvuoroista on ylläolevan kaltaisia varapuhemiehen roolista johtuvia repliikkejä. Tavallinen meppi joutuu anomaan omalta poliittiselta ryhmältään puheaikaa, jota yleensä voi saada yhteen tai kahteen täysistuntoviikon keskusteluun 60 sekuntia puhetta kohden.

Edellisellä mep-kaudella (2014-2019) Hautalan yleisin täysistunnossa pitämä puheenvuoro oli ”Keskustelu on päättynyt”, jonka hän totesi yli 50 kertaa suomeksi johtaessaan istuntoa. Näin on myös tällä kaudella, joten ”touhupisteitä” on kertynyt helposti.

– Osoittaako tällainen toiminta erityistä toimeliaisuutta, aktiivisuutta tai äänestäjien asian ajamista, sen jokainen voi itse päätellä. Omasta mielestäni meppien puheenvuorotilastoista pitäisi fraasipuheenvuorot poistaa. Heidi Hautala on osannut hoitaa mediasuhteitaan hienosti, kun lukuisat toimittajat vuosien varrella ovat tarttuneet hänen tilastokoukkuihinsa. Taidokkaasta viestinnästä ja mediasuhteiden ylläpidosta hatunnosto Heidille! toivottaa europarlamentin jäsen Pirkko Ruohonen-Lerner.

Suomen Uutiset