Alankomaiden tuleva oikeistohallitus aikoo rajoittaa radikaalisti turvapaikanhakijoiden määrää, nopeuttaa hakemusten käsittelyä ja karkottaa hylkäyksen saaneet välittömästi vaikka pakkokeinoilla. Maa haluaa päättää tulevaisuudessa itse omasta turvapaikkapolitiikastaan.

Alankomaiden tulevan hallituksen radikaalit suunnitelmat kasvattavat painetta nostaa asia esille nopeasti keskusteluun myös Saksassa ja koko EU:ssa.

Alankomaiden hallituskoalitio, johon kuuluu viime vuonna parlamenttivaalit voittaneen Geert Wildersin johtaman vapauspuoleen (PVV) lisäksi oikeistoliberaalien, kristillisdemokraattien ja maanviljelijöitä edustavat puolueet kutsuu tulossa olevaa lakia kriisilaiksi.

– Turvapaikkapolitiikasta on tulossa kaikkien aikojen tiukin, Wilders lupasi medialle antamassaan lausunnossa

Hänellä itsellään ei ole aikomusta asettua uuden hallituksen johtoon tai ottaa vastaan muutakaan ministerin virkaa. Hallituksen pääministeriksi kaavaillaan koalition ulkopuolelta tulevaa entistä opetusministeriä Ronald Plasterkia, joka on demari.

Alankomaat haluaa itsestään epäsuositun kohteen

Hallituksen tavoite on tehdä Alankomaista turvapaikanhakijoille epäsuosittu kohde, josta tullaan hakemaan suojaa vain silloin kun sitä todella tarvitaan.

Turvapaikkahakemusten käsittelyä nopeutetaan ja rajoitetaan niin paljon kuin mahdollista. Ilman voimassa olevaa oleskelulupaa olevat maahantulijat karkotetaan tarvittaessa voimakeinoilla ja kerta toisensa jälkeen niin usein kuin mahdollista.

Oikeutta jättää uusintahakemus supistetaan niin paljon kuin mahdollista ja turvapaikanhakijoille annettavaa oikeusapua vähennetään.

Turkkilaiset, indonesialaiset ja surinamelaiset

Rajuilla toimillaan hallitus aikoo lopettaa nykyisen turvapaikka- ja siirtolaiskaaoksen ja raivata tilaa aidosti suojelua tarvitsevilla.

Alankomaissa jätettiin Saksan tilastokeskuksen mukaan viime vuonna 38 185 turvapaikkahakemusta. Tämän vuoden maaliskuussa uusia anomuksia jätettiin yli kolme tuhatta. Pakolaisia 17 miljoonan asukkaan maassa on ennestään yli 122 000.

EU:n ulkopuolisista ulkomaalaisista suurin osa on turkkilaisia, marokkolaisia, indonesialaisia ja surinamelaisia.

Päätös synnyttää paineita myös Saksassa

Alankomaiden tulevan hallituksen lupaama radikaali uudistus on ehtinyt synnyttää myös Saksassa monenlaisia reaktioita.

Saksan poliisien ammattiliiton puheenjohtaja Rainer Wendt vaatii Bild-lehdessä nopeaa käännöstä myös Saksan turvapaikkapolitiikkaan.

Eräät poliitikot varoittavat Alankomaita lähtemästä turvapaikka-asioissa omille teilleen pelätessään hakijoiden määrän kasvavan tämän jälkeen Saksassa entisestään.

Naapurien päätöksestä on odotettavissa tuoretta ja pikanttia sytykettä myös tähän asti erittäin laimeana käyneeseen eurovaalikampanjaan.

Saksalaiset ovat asettaneet kyselyissä turvapaikka- ja siirtolaiskysymykset vaaliteemojen kärkiteemoihin. Enemmistö vaatii siirtolaisten määrän pienentämistä, mutta varsinkin hallituspuolueiden, demarien, vihreiden ja liberaalien poliitikot ovat välttäneet teemaa. Enemmänkin vaaleihin ollaan menossa yleisteemoilla, kuten demokratian puolustamisella ja oikeiston vastustamisella.

Uudistuksia myös ilmasto- ja yleisradiopolitiikkaan

Alankomaiden uusi hallitus ei uudista radikaalilla tavalla pelkästään maan pakolaispolitiikkaa vaan aikoo leikata muun muassa myös valtiollisen yleisradion rahoitusta, pienentää CO2-päästötavoittetta sekä nostaa autobaanojen suurimman sallitun nopeuden takaisin 130 kilometriin tunnissa.

Moskeijoiden rukouskutsujen äänentasoa halutaan alentaa, ja julkisiin virkoihin säädetään musliminaisille huivikielto.

Kansalaisuuden voi saada uusien suunnitelmien mukaan vasta kymmenen vuoden maassaolon ja kielitaitotestien jälkeen. Testissä on pärjättävä myös holokaustiin liittyvissä kysymyksissä.

Israelissa olevan suurlähetystönsä tuleva hallitus harkitsee siirtävänsä Tel Avivista Jerusalemiin.

Ohjelmassa tuleva hallitus vastustaa myös EU:n laajentumista.

PERTTI RÖNKKÖ, BERLIINI