KUVAKAAPPAUS/YLE
Kansanedustaja Maria Ohisalo vaatii uusia reittejä humanitaariselle maahanmuutolle – sisäministeri Rantanen torppaa vihreät haihattelut
Suomen hallitus pyrkii edistämään toimia, joilla EU:ssa otettaisiin käyttöön niin sanottu Ruanda-malli eli turvapaikkaprosessin siirtäminen EU:n ulkopuolisiin maihin. Sisäministeri Mari Rantasen mukaan tarkoitus on pyrkiä vaikuttamaan siihen, että malli olisi seuraavan komission työohjelmassa.
Eilen julkaistussa perussuomalaisten vaaliohjelmassa esitetään merkittäviä kiristyksiä EU-tason maahanmuuttopolitiikkaan ja siirtymistä niin sanottuun Ruanda-malliin, jolloin turvapaikanhakijan turvapaikkaprosessi ohjattaisiin EU:n rajojen ulkopuolelle.
Mallin mukaisesti EU:hun laittomasti tulleet henkilöt eivät pääsisi enää normaaliin turvapaikkaprosessiin, vaan heidät siirrettäisiin kolmanteen maahan, jossa selvitetään mahdollinen tarve suojelulle. Mikäli henkilö todetaan oikeutetuksi turvapaikkaan, tapahtuisi myös suojelu kyseisessä turvallisessa kolmannessa maassa.
EU:sta äskettäin eronnut Iso-Britannia on juuri saanut parlamentissa läpi lakiehdotuksensa turvapaikkaprosessin, turvapaikanhakijoiden ja laittomien siirtolaisten ulkoistamiseksi Ruandaan. Britannian malli voisikin olla osviittana myös EU:lle maahanmuuttopaineen hillitsemiseksi.
Ihmissalakuljetukseen löydyttävä ratkaisuja
Myös Suomen hallitus on nostanut tavoitteeksi edistää toimia, joilla EU:ssa otettaisiin käyttöön niin sanottu Ruanda-malli eli turvapaikkaprosessin siirtäminen EU:n ulkopuolisiin maihin.
Sisäministeri Mari Rantasen mukaan tarkoitus on pyrkiä vaikuttamaan siihen, että Ruanda-malli olisi seuraavan komission työohjelmassa.
– Eurooppalainen valtavirta alkaa olla, että turvallisien kolmansien maiden mahdollisuuksia selvitetään ja haetaan. Hallitus edistää sitä, että turvallisissa kolmansissa maissa voitaisiin antaa sekä turvapaikanhaku että kansainvälinen suojelu, Rantanen sanoo.
Hän oli eilen keskustelemassa A-studiossa entisen sisäministerin, kansanedustaja Maria Ohisalon (vihr) kanssa.
Rantasen mukaan Britannia tekee omassa turvapaikkamallissaan jo oikeita toimia.
– Britannia puuttuu ihmissalakuljetukseen. Eurooppa on nyt samassa tilanteessa. Meidän on kyettävä etsimään ratkaisuja, jotka eivät johda siihen, että ihmiset tulevat Eurooppaan, Rantanen sanoo.
Vihreän naiiviuden aika on ohi
Rantasen edeltäjä, vuosina 2019–2021 sisäministerinä toiminut Ohisalo on täysin eri linjoilla kollegansa kanssa. Hänen mielestään Eurooppaan tulijoille pitäisi olla tarjolla lisää ”laillisia reittejä”.
Ohisalon mukaan ei olisi olemassa riittävästi työperäisen ja opiskeluperäisen maahanmuuton väyliä.
– Kun ihmiset eivät pääse, moni lähtee sitten laittomiin reitteihin, ja se on vaarallista, Ohisalo sanoi.
Sisäministeri Rantaselle eivät Ohisalon väitteet kelpaa.
– Se ei pidä paikkaansa, että Eurooppaan ei pääsisi laillisesti, kyse on vain siitä, millä syyllä tänne tullaan. Jos on työ- tai opiskelupaikka, niin tänne voi tulla.
– Tulijat on jaettava eri koreihin: yhdessä korissa on kansainvälinen suojelu eli todellinen turvapaikan tarve. Toisessa korissa on siirtolaisuus eli kaikki muut syyt. Kolmannessa korissa on vihamielinen vaikuttaminen eli välineellistetty maahantulo. Näitä ei siis voi kietoa yhteen kansainvälisen suojelun koriin, ja kaikkiin tulijoihin on otettava eri ratkaisumallit, Rantanen ojensi Ohisaloa.
On muitakin turvallisia paikkoja kuin Eurooppa
Rantanen huomauttaa, että maailmassa on muitakin turvallisia paikkoja kuin Eurooppa.
– Järjestelmällä olisi tarkoitus nimenomaan estää Eurooppaan tuloa. Jos ihmisellä on Afrikassa hätä, niin eikö hänelle pitäisi riittää se, että hän voi hakea ja saada suojelua jossain toisessa Afrikan maassa?
Ohisalon mielestä Ruanda-malli olisi ”vastoin ihmisoikeuksia” ja ”ihmisoikeuksien kehikkoa”. Hän ei saanut otettua kiinni Rantasen ”kolmen korin” mallista, vaan jatkoi puhumista turvapaikan hakijoiden asemasta.
Rantanen huomautti Ohisalolle, että turvapaikkajärjestelmää käytetään jo nyt taloudellisen siirtolaisuuden välineenä – vieläpä siten, että kohdemaita valitaan.
– Se ei ole ollut alun perinkään turvapaikkajärjestelmän tarkoitus. Jo siihen aikaan, kun Geneven pakolaissopimus luotiin, ajatuksena oli se, että siirrytään toiseen maahan oman maanosan sisällä. Nyt ollaan menty aivan toiseen suuntaan.
– Pointti on kuitenkin se, että Eurooppa ei pysy samanlaisena, jos järjestelmää ei saada muutettua, Rantanen totesi.
SUOMEN UUTISET
Lue myös
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Ruanda-malli välineellistetty maahantulo turvapaikkaprosessi kolmannet maat Kansainvälinen suojelu Geneven pakolaissopimus Maria Ohisalo Eurooppa Afrikka Iso-Britannia Mari Rantanen Siirtolaisuus EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Esitys laittomien siirtolaisten lähettämisestä Ruandaan läpi Britannian parlamentissa – voisi toimia esimerkkinä myös EU-maille
Sisäministeri Rantanen maahanmuuttopolitiikan kiristämisestä: ”Jos ei ole lupaa pitää poistua – tavalla tai toisella”
Suomen Perustan toiminnanjohtaja EU:n maahanmuuttopaktista: “Silmänkääntötemppu”
Purra: Edessä sukupolven tärkeimmät EU-vaalit – ”Todellinen mahdollisuus murtaa EU-parlamentin vasemmistoliberaali ylivalta”
Sisäministeri Rantanen: Aito turvapaikantarve, siirtolaisuus ja välineellistetty maahantulo ovat eri asioita – eikä niitä tule sotkea keskenään
Koponen: Maahanmuuttajajengien toiminta on häikäilemätöntä – ”Onneksi lakeja kiristetään”
Peltokangas pitää vasemmisto-opposition maahanmuuttolinjaa vastuuttomana: “Heidän linjansa on Suomelle yksiselitteisesti haitallinen”
Järkevämpi maahanmuuttopolitiikka saa yhä laajempaa kannatusta Euroopassa – myös Suomen hallituksen linja on selkeä
Vihreiden Sofia Virta vastustaa EU:n ja Turkin välistä pakolaissopimusta: Rajat auki ja kireämpää ilmastopolitiikkaa
Viikon suosituimmat
Päivän pointti: Ylen väistyvän päätoimittajan Jouko Jokisen haastattelussa on kummallinen piirre: siinä ei ole sisältöä
Härskiä on: Vihreät, SDP ja keskusta huutavat vesiasiassa sutta, mutta ovat itse se susi – ajoivat äskettäin Jyväskylän ja Ähtärin vesihuollon yksityistämistä
Puhdistuksesta huolimatta pylväiden saumoihin imeytynyttä väriainetta nousee koko ajan pintaan – Purra: “Voi teitä aktivistit Elokapinassa”
Eduskunnan puhdistustyöt jatkuvat edelleen.
Yksijalkaisesta nigerialaisesta merirosvosta tulee uustanskalainen – kotoutumissuunnitelma on jo valmiina
Tanskalaisen fregatin merirosvouksen vastainen operaatio päättyi siihen, että tulitaistelussa jalkansa menettänyt nigerialainen merirosvo tuotiin Tanskaan hoitoon. Lucky-niminen merirosvo on nyt saanut myönteisen turvapaikkapäätöksen ja hänelle on laadittu kotoutumissuunnitelma. Hänen ei tarvitse enää palata Afrikkaan, jossa elämä yksijalkaisena olisi hyvin raskasta.
Tieteen puolesta perussuomalaisten ehdokkaana – elektroniikka-asentajasta tuli tiedeaktivisti
Mun keskiarvolla ei olisi päässyt lukioon. Sitä paitsi siinä vaiheessa kiinnosti lähinnä kalja ja tytöt, kertoo Mika Merano muistellessaan aikaa joskus peruskoulun jälkeen. Hän meni ammattikouluun ja valmistui elektroniikka-asentajaksi.
Ravintoloitsija muutti Ruotsista takaisin Irakiin jengiväkivallan tieltä: ”Paljon turvallisempi maa”
Nuori mies jätti vuosituhannen alussa taakseen sodan haavoittaman Irakin. Onni löytyi lähiöiden Ruotsista, jonne maahanmuuttaja pani ajan myötä pystyyn menestyvän ravintolan. Kunnes tuli päivä myöntää tosiasiat: väkivaltaisten jengien Ruotsi on vaarallisempi maa kuin Irak.
Maahanmuuttopolitiikkaa kiristetään ja rangaistuksia kovennetaan – ministeri Ranne: Sinivalkoinen sisäisen turvallisuuden politiikka johtaa meidät pois Ruotsin tieltä
Perussuomalainen liikenne-, viestintä- ja sisäministeri Lulu Ranne kirjoittaa Hämeen Sanomien mielipidekirjoituksessaan sinivalkoisen sisäisen turvallisuuden suunnanmuutoksesta, joka johtaa Suomen pois Ruotsin tieltä.
Yritykset jättävät turvattoman lähiön – työntekijät saatettava iltaisin metrolle Tukholmassa
Yritysmaailma vonkuu kuorossa, kuinka ulkomailta on saatava työvoimaa pelastamaan maan talous. Kun uudet maahanmuuttajat sitten täyttävät lähiöt, tulee yrityksille kiire lähteä alueelta pois. Työnantajien märkä monikulttuurinen uni saa työntekijät pelkäämään henkensä edestä.
Kamala Harrisin vastaus meni “sanasalaatiksi” – TV-yhtiö julkaisi parannellun version haastattelusta
Kamala Harris oli vaalikampanjansa tiukimmassa haastattelussa "60 minuuttia" -ohjelmassa. Harrisin vastaus Yhdysvaltain ja Israelin suhteita koskien oli niin sekava ja sisällötön, että TV-kanava joutui editoimaan ennakkomainoksiaan uudestaan. Ukrainan mahdolliseen Nato-jäsenyyteen Harris kieltäytyi ottamasta kantaa.
Jani Mäkelä: Oppositio on valehdellut vesihuoltoasiassa
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä (ps.) moittii oppositiota, jonka vesihuoltoa koskevat väitteet eivät pidä paikkaansa.