Skotlannin vihreä puolue on erottanut 13 jäsentään, koska nämä allekirjoittivat ”Sukupuoli on biologinen tosiasia” -julistuksen. Erotettuja syytettiin siitä, että he olivat tehneet puolueesta ”turvattoman tilan” transjäsenille.

Skotlannin vihreät erotti 13 jäsentään, koska nämä laittoivat nimensä alle julistukseen, jossa todettiin muun muassa, että sukupuoli on biologinen tosiasia, kertoo The Scotsman -sanomalehti. Skotlannin vihreiden naisten julkaisema kannanotto koski naisten seksuaalioikeuksia.

Jotkut puolueen jäsenet eivät kuitenkaan olleet tyytyväisiä julistuksen sisältöön, vaan tekivät puolueen johdolle valituksen, että julistus tekee puolueesta ”turvattomamman” niille jäsenille, jotka ovat ”transihmisiä” tai ”ei-binäärisiä”. Valituksen tehneet edustivat vihreiden sateenkaariosastoa. Puoluehallitus päätti erottaa julistuksen allekirjoittaneet jäsenet yhtä lukuun ottamatta.

”Naisten puolustajat yritetään vaientaa”

Useimmat julistuksen allekirjoittaneet naiset olivat entisiä vihreän puolueen aktivisteja ja ehdokkaita, jotka olivat jo aiemmin eronneet puolueesta syystä tai toisesta. Entisten vihreiden naisten julkaisema naisten seksuaalioikeuksia koskeva julistus alkoi kritiikillä Skotlannin vihreää puoluetta kohtaan.

– Me uskomme demokratiaan, joten olemme erittäin huolissamme siitä, että naisten kovalla kamppailulla ansaitsemia seksuaalioikeuksia puolustavat äänet yritetään vaientaa Skotlannin vihreässä puolueessa, naiset kirjoittivat.

”Sukupuoli on biologinen tosiasia”

Julistuksessa todettiin, että sukupuoli on biologinen tosiasia, jota ei pidä sekoittaa koettuun sukupuoli-identiteettiin. Allekirjoittajat vastustivat myös biologisen sukupuolen häivyttämistä kielenkäytössä ja vaativat, että naisista ja naisten anatomiasta on puhuttava oikeilla ja täsmällisillä termeillä.

Vihreiden naisten julistuksessa vaadittiin myös naisten ja tyttöjen suojelemista tarjoamalla vain naisille varattuja tiloja, kuten pukuhuoneita ja sairaala- tai vankilaosastoja. Suomen Uutiset kertoi vuosi sitten, miten Skotlannissa kaksi naista raiskannut mies päätti tutkintavankeudessa identifioitua transnaiseksi ja vaati päästä naisvankilaan suorittamaan tuomionsa.

”Lesbot ovat naisista kiinnostuneita naisia”

Julistuksessa todettiin myös, että lesbot ovat määritelmän mukaisesti naisista seksuaalisesti kiinnostuneita naisia. Rivien välistä luettuna tämä tarkoittaa, että lesboja ei saa vaatia harrastamaan seksiä ”transnaisten” kanssa.

Kaikki tämä oli liikaa Skotlannin vihreälle puolueelle, joten ne julistuksen allekirjoittajat, jotka eivät olleet vielä itse eronneet vihreistä erotettiin. Erotettujen katsottiin rikkoneen puolueen sääntöjä.

– Meille tärkeintä on kaikkien jäsentemme hyvinvointi, perusteli Skotlannin vihreiden tiedottaja erottamispäätöstä.

– Ensi kuu on Pride-kuukausi ja me haluamme tällä päättäväisellä toiminnallamme lähettää selkeän viestin, että me seisomme LGBTQ+ -yhteisön tukena aina ja ikuisesti.

SUOMEN UUTISET