Transnaiseksi itsensä identifioiva sarjaraiskaaja on herättänyt keskustelun naisvankien turvallisuudesta. Britanniassa on otettu käyttöön uudet säännöt, joiden mukaan peniksellisiä vankeja ei enää voida sijoittaa naisvankiloihin.

Skotlannissa kaksi naista vuosina 2016 ja 2019 raiskannut mies on tuomittu kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen, kertoo BBC. Hänet tullaan sijoittamaan miesten vankilaan. Tilastoissa hänen tekemänsä raiskaukset merkitään miehen tekemiksi.

Normaalisti kukaan ei ihmettelisi, että useita naisia raiskannut sarjaraiskaaja sijoitetaan miesten vankilaan, mutta nykyisessä maailmassa ihminen voi vaihtaa sukupuoltaan vaikka tutkintavankeudessa. Niin teki ainakin skottimies Adam Graham, joka raiskauksista kiinni jäätyään päätti alkaa identifioitua transnaiseksi oikeudenkäyntiä odottaessaan.

Adam, joka tunnetaan nykyään nimellä Isla Bryson sijoitettiin tuomion lukemisen jälkeen aluksi naisten vankilaan, mutta häntä pidettiin erillään muista vangeista. Huoli naisvankien turvallisuudesta johti siihen, että vankeinhoitolaitoksen käytännöt transvankien sijoittamista koskien jouduttiin pikaisesti arvioimaan uudelleen.

Yritti päästä raiskausten uhrien itsepuolustuskurssille

Tuomiota odottaessaan Isla Bryson halusi osallistua itsepuolustuskurssille, joka on tarkoitettu haavoittuvassa asemassa oleville henkilöille, kuten perheväkivallan tai seksuaalisen väkivallan uhreille ja LGBTI-ihmisille.

Kurssille hakiessaan Isla Bryson kertoi joutuneensa hyökkäyksen uhriksi ja ahdistelluksi, koska on transnainen. Hän kertoi myös, että häntä on ”väärinsukupuolitettu” käyttämällä väärää pronominia. Taustojen tarkistamisen jälkeen itsepuolustuskursseja järjestävä hyväntekeväisyysjärjestö ei päästänyt Brysonia kurssille.

Pääministeri ei kunnioittanut itseidentifikaatiota

Tilanne hämmensi poliitikkojakin. Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon ei suostunut eduskunnan kyselytunnilla sanomaan suoraan, onko Isla Bryson hänen mielestään mies vai nainen, vaikka konservatiivien kansanedustaja kysyi asiaa peräti neljään kertaan.

Skotlannin uuden, itseidentifikaatioon perustuvan translain läpi vienyt pääministeri Nicola Sturgeon ei siis suostunut sanomaan, että itsensä naiseksi identifioiva Isla Bryson on hänen mielestään nainen. Sturgeon vain totesi, että ”tämä henkilö väittää olevansa nainen”. Jonkun toisen suusta tuollaista lausuntoa olisi pidetty transfobisena.

Tapaus johti sääntöjen muuttamiseen Britanniassa

Skotlannissa käytäntöä muutettiin siten, että transseksuaaliset vangit sijoitetaan aluksi synnyinsukupuolensa mukaiseen vankilaan. Tapauskohtaisen arvioinnin jälkeen sijoitus voi muuttua. Skotlannin vankiloissa on tällä hetkellä 12 transnaista ja kolme transmiestä.

Englannissa ja Walesissa uudet säännöt kieltävät sijoittamasta peniksellisiä transnaisia naisvankilaan. Naisvankilaan ei myöskään sijoiteta seksuaali- tai väkivaltarikoksista tuomittuja transnaisia. Englannissa ja Walesissa on yhteensä 230 transseksuaalista vankia kaikkiaan 80 000 vangista.

SUOMEN UUTISET